Момчилградското село Нановица се подготвя да стане туристически център и

...
Момчилградското село Нановица се подготвя да стане туристически център и
Коментари Харесай



Момчилградското село Нановица се подготвя да стане туристически център и да посреща посетите

Момчилградското село Нановица се приготвя да стане туристически център и да посреща гости от цялата страна. Жителите му желаят да бъде реставрирана една от атракциите на селото, която в този момент тъне в съсипия. Това е конакът на създателя на мястото – Али бей, за който се твърди, че е издигнат през 1851 година. Ремонтът обаче коства доста пари и съгласно локалните хора единствено страната може да се заеме с тази активност.

Село Нановица е покрай една от емблемите на културно-историческия туризъм в Източните Родопи. Мястото е единствено на 3 километра от скалното светилище на Орфей, посещавано от стотици туристи. Малко по-надолу е еленовото стопанство, което притегля феновете на ловния туризъм. Всичко това дава съображение на локалните хора да желаят и при тях да идват гости. Разчитат на своята забележителност – конака на Али бей.

Конакът е бил издигнат през далечната 1852 година . Даже в самата постройка може да се види този надпис в ъгъла на къщата. Това се вижда, дори числата могат да се видят. Казват, че Али бей бил богат човек. Навремето са създали този конак“, сподели за БНР кметът на Нановица Мустафа Мустафа.

Стаите на конака са с истинска дърворезба . На доста места по ъгловите градежни камъни има декорация. Къщата е с типичната архитектура за края на XVIII век. В момента постройката има притежатели, само че те са в чужбина, споделя кметът Мустафа.

„Има трима притежатели, само че те са наследници. Трима наследници чакат някаква поддръжка от държавата“.

67-годишният Джевджет от Нановица твърди, че Али бей е негов прародител.

Запитан дали се наема да реставрира къщата, откакто е част от фамилията, Джевджет дава отговор.

„Това са милиони. Не можем да го създадем. Трябва всичко да се разруши“.

И кметът на Нановица счита, че единствено с персонални средства не може къщата да се реставрира.

В село Нановица живеят към 300 души. През лятото броят им се утроява, тъй като се завръщат роднините от Турция и Западна Европа. Има учебно заведение с 40 деца и детска градина. Селото може да бъде привлекателно за туристите, в случай че се вдъхне нов живот на най-голямата локална забележителност.

„Като идвате в Момчилград ние сме на разстояние на 3 километра от Татул и вероятно ще могат да дойдат и да видят тази къща на Али бей“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР