Момчил Цветанов е футболистът с най-много спечелени Купи на България.

...
Момчил Цветанов е футболистът с най-много спечелени Купи на България.
Коментари Харесай

Чико Цветанов пред ТОПСПОРТ: Левски трябва да се съобразява с нас! Искам да завърша кариерата си в Локо, да бъда верен до последно!

Момчил Цветанов е футболистът с най-вече извоювани Купи на България. Чико победи в шампионата 5 пъти. Два пъти той подвигна трофея с Литекс, по един път с тима на ЦСКА, Славия и Локомотив (Пловдив). Той е повторен първенец с " оранжевите " от Ловеч. С тях един път завоюва и Суперкупата.

В момента крилото се радва на добър интервал при пловдивските " железничари ". Тимът му се бори за призово място в челото на класирането и за втора поредна Купа на България. Чико пък е измежду любимците на почитателите.

Той се съгласи да даде изявление за ТОПСПОРТ .

Да стартираме с грешката против Витоша. Подцени ли Локомотив мача с опашкаря в класирането?

- Не! Преди мача треньорът Бруно Акрапович неведнъж ни изясни, че това ще бъде един от най-тежките ни мачове този сезон. Нямаше подценяване. Владеехме обстановката на терена съвсем от самото начало. Нямаше еуфория при нас преди срещата, не подходихме несериозно. Просто липсваше шанс пред гола. Съперникът стигна до първия си корнер и с второто си състояние ни означи за 1:1. Изравниха в края, нямаше доста време да реагираме. Определено попадението им ни стъписа. Съжаляваме, още ни е погрешно, че не победихме. Но си взехме нужните поучения това да не се повтаря. Искрено се оправдавам на почитателите за този резултат.
 Снимка 471446
Източник:

Президентът на Локомотив Христо Крушарски сподели след срещата, че е имало плесници за вас. След това треньорът Бруно Акрапович отхвърли... Имаше ли плесници или единствено диалози?

- Шамари не е имало. Само диалози. Че би трябвало да си вземем поучения от този мач, както направихме. Да не се повтаря. С победа в тази среща имахме късмет да сме по-напред от другите тимове, които се борят за второто място. Но ние направихме добър мач, играем атакуващо, играем бърз футбол. Има я горчивината, само че не може да върнем времето. Гледаме напред и гоним задачите, които сме си сложили.

Първенството ни е отсрочено за месец. Как ви се отразяват новините за ковид?

- До момента не обръщахме толкоз внимание, само че като гледах и през днешния ден по малкия екран какво се приказва в Народното събрание... Положението не е по никакъв начин розово. Днес на тренировката ще ни оповестят за отсроченото състезание. България е в изключително състояние. Всички имаме фамилии - деца, родители... Най-важно е здравето на хората. Мисля, че множеството хора у нас в началото неглижираха този проблем, само че виждаме какво става в Европа, в целия свят. Тъжно е...
 Снимка 397523
Източник:

Каква е огромната цел пред Локо в шампионата? Второ място?

- Първото е за Лудогорец. С оглед играта на този тим, резултатите, заслужават си го. Заради нашата игра и ефикасност, поради приятния футбол, който демонстрираме, мисля че на нас най-прилягат сребърните медали. Нито Левски, нито ЦСКА са по-добри от Локомотив, с цялото ми почитание към тези два отбора. Локо прави един от най-силните си сезони в историята. Дано успеем да приключим втори в края на шампионата.

На полуфиналите за Купата на България срещате Левски. Ще се справите ли със " сините "?

- Всички в Пловдив имаха вяра в място за финала да спорят Локо и Ботев, да има още две дербита на града. Но пък в този момент може да се повтори финалът от предишния сезон... В момента за Купата не престават най-хубавите 4 тима, които си заслужиха класирането. Не може да си избираш противник за полуфинал. Има почитание и почит към Левски, само че считам, че те ще се преценяват с нас. Убеден съм в качествата на Локомотив. Пак ще повторя - играем доста добър и бърз футбол, най-резултатни сме. Вярвам, че ще стигнем още веднъж до финала.

Смяташ ли, че почитателите на Левски могат да спасят клуба от банкрут?

- Когато бях в ЦСКА го имаше това нещо - почитателите бяха зад тима и опитваха да оказват помощ по всевъзможен метод. Има мощна поддръжка и към Левски. Хората демонстрират, че обичат тима. Това е похвално. Но не знам какъв брой дълго ще могат да събират такива огромни суми. При един по-слаб цикъл от 4-5 мача... Знаем, че в България почитателите са на двата полюса. Както обичат мощно, по този начин и подлагат на критика и се отдръпват от трибуните.
 Снимка 471449
Източник:

Като някогашен състезател на ЦСКА - какво е Левски за теб?

- Да, по-специално е да играя против Левски. За всеки футболист е друго, когато играе против тях, ЦСКА и Лудогорец. В тези мачове се стремиш да дадеш най-много от опциите си, да се докажеш. Победите над тях са скъпи.

Ти си футболистът с най-вече Купи на България. От кой край пазиш най-хубави мемоари?

- Всеки край и достигането до него са оставили отпечатък в мен - в кариерата ми и като човек. Казвал съм го и преди - в действителност не мога да ги разделям и да кажа, че едната Купа е по-важна от другата. Все отново, леко се отличават две - тази, която спечелиш с ЦСКА от " В " група и последната, когато с Локо победихме на финала Ботев. Щастлив съм, че имам 5 Купи на България във визитката си. Наистина съществено достижение.

Какви мемоари пазиш от интервала в ЦСКА?

- Миналото си е минало. Обичам да виждам сегашното и да си слагам цели за бъдещето. Хубави мемоари вардя. Не мога да кажа нищо неприятно за ЦСКА. Никога не бих го направил. Оставих доста другари и позитивни страсти. Пожелавам триумф на хората там.
 Снимка 236659
Източник:

Как те одобриха почитателите на Локомотив първоначално, откакто си играл и за Ботев? Имаше ли компликации за теб?

- Не! Приеха ме доста топло през цялото време. Видяха, че нямам благосклонности към Ботев. Аз съм експерт. Знаех къде пристигам - в огромен тим с фантастични почитатели. С играта си мисля, че им демонстрирам какво значи тима за мен. Получавам поддръжка и обич от тях. Благодаря им!

Кога изтича договорът ти с Локо?

- За три години е. Остават още две, живот и здраве...

Като те чувам, наподобява си доста благополучен в този клуб...

- Така е! Искъм да завърша кариерата си в Локо, в случай че е допустимо. Да дам цялата си обич на почитателите и да се отблагодаря по най-хубавия метод на тях и на всеки в клуба. Дадоха ми късмет и ме одобриха топло. В добър тим съм, в челото на класирането сме, спечелихме Купата. Как да не съм благополучен? Искам да съм правилен на Локо до края!

Какъв човек е Христо Крушарски? За нас е сериозна конкуренция на Венци Стефанов по паметни изявления. Как се държи с вас?

- Перфектно! Само 3-4 пъти съм приказвал с него, само че постоянно ни пита по какъв начин сме, всичко наред ли е, по какъв начин са фамилиите ни, имаме ли потребност от нещо. Загрижен е за футболистите. И постоянно държи на думата си. Прави и невъзможното, с цел да сме добре и Локо да върни напред. В същото време е доста земен и с възприятие за комизъм. Държи се като другар с нас.

А Акрапович? В началото не потегли добре отпред на Локо. Имаше апели да бъде заменен, само че Крушарски му даде късмет...

- Това е пътят! Да се дава късмет на хората, на треньорите да развият своята философия. Да, мъчно му беше на господин Акрапович първоначално. Аз не бях в Локо тогава, само че следях нещата. Странно по какъв начин искаш да махнат даден треньор след единствено два месеца работа... Не става по този начин. Адмирации към господин Крушарски, че даде време на треньора. Сега той му се отплаща с резултатите на Локо, със извоюваната Купа на България. Този трофей против Ботев доста сплоти нашите почитатели и ги зареди с позитивни страсти за дълго време напред. Много хора ми споделят, че публиката ни от дълго време не е била толкоз сплотена. Акрапович държи доста на дисциплината, това е в основата. Промени тима, заложи на скица, която не беше доста позната у нас. Вижда се, че работата му дава резултати.
 Снимка 429081
Източник:

Като сподели за схемата - ти си несъмнено атакуващ футболист. Как се чувстваш на терена като халф-бек?

- Да, в предходните ми тимове не бях претрупан със задания в отбранителен проект, не трябваше да се връщам толкоз постоянно в половината на отбора ми. Но, истината е, че се усещам съвършено! Мога да кажа, че Акрапович ме преоткри като футболист на този пост. Гледам да извинявам доверието и да давам най-хубавото от себе си.

Как се разбирате в Локомотив с толкоз доста чужденци от разнообразни страни?

- В много от тимовете ми досега имаше доста чужденци. Тук нямаме никакви проблеми с връзката. Много сме сплотени, в действителност като едно огромно семейство. Уважаваме се, няма никаква злоба сред нас. Всеки ден има въодушевление и си оказваме помощ, всеки с каквото може. Не сме роботи, всеки бърка от време на време на терена. Но постоянно има човек до теб, на който може да разчиташ. Който ще ти помогне и ще те покрие при неточност.

С кои твои съотборници си непосредствен?

- С много от момчетата дръзвам да кажа, че сме другари. И то близки другари. Аз съм положителен човек, постоянно се усмихвам. С Луков сме близки, с Карагерен, с Митко Илиев... С Митко играем на дартс преди и след подготовка. Забавно е. И оспорвано. Винаги се обзалагаме на нещо преди да застанем пред дартса.

Къде е по-точен - пред вратата на противника или със стреличка в ръка?

- А, и на двете места (смее се). Има нюх и акуратност пред вратата и със стреличките. Добър човек и доста значим футболист за нашия тим.
 Снимка 283757
Източник:

Съжаляваш ли за нещо в кариерата досега?

- Да, има такива моменти. Съжалявам най-много, че е имало нелепости от моя страна. Знаете - младеж, млад футболист... Бъркал съм, само че не мога да върна времето обратно. Взех си поучения. Семейството доста ме промени. Сега желая да направя по този начин, че моят наследник да не повтаря грешките ми. Това е най-важното.

Тежи ли ти, че още нямаш гол през сезон, въпреки и към този момент с малко по-дефанзивни функционалности на терена...

- Да, тежи ми. Работя за това, да отбележа най-сетне. Имах и малшанс от време на време. Всичко е в главата и след първия гол може нещата да се трансформират. Искам да отбелязвам голове. Кой футболист не желае?

- Да не ги пазиш за мачовете с Левски от полуфиналите за Купата?

- Може, може... (смее се). Все отново, в кръга на шегата - това е моят шампионат! Естествено, че ще съм доста благополучен, в случай че имам шанса да отбележа в полуфиналите за Купата на България. Още повече, в случай че този гол или голове са решаващи Локо да стигне още веднъж до финала.

Има ли футболист, който те е затруднявал най-вече на терена?

- Има - Кайсара, до момента в който беше част от Лудогорец. Винаги ми беше мъчно да играя против този бек. Много мъчно! Изключително бърз и техничен футболист.

Ще приключим с дежурния въпрос за почитателите. Какво искаш да им кажеш?

- Искам още веднъж да им благодаря, че постоянно са зад нас, зад Локо! С тях е друго. Само те могат да ни измъкнат от сложни обстановки. Това са хора, които обичат доста мощно тима си. За нас е чест да играем пред такава аудитория. Дано ги зарадваме и този сезон. Те го заслужават.
 Момчил Цветанов влезе в историята на българския футбол
Момчил Цветанов влезе в историята на българския футбол

Крилото завоюва Купата на България с четвърти друг отбор
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР