Момчето е само на 14 месеца, родено е в северната

...
Момчето е само на 14 месеца, родено е в северната
Коментари Харесай

От иракския затвор - при дядо в Германия

Момчето е единствено на 14 месеца, родено е в северната част на Ирак. Родителите му са германци, които напуснали родината си през 2015 година, с цел да се причислят към така наречен „ Ислямска страна “ (ИД) в Ирак. Такива са обвиняванията против тях, по тази причина лежат в иракски затвор и някой ден ще бъдат изправени пред локалния съд.

Майката на дребното момче, 30-годишната Сибел Х. е считана за уверена ислямистка. Тя на два пъти е пътувала до Ирак. Бащата се споделя Даниз Б. Миналата година двамата се предали на пешмергите в Северен Ирак, откакто ИД беше разрушена. Оттогава насам двамата родители и дребното им дете се намират в предварителния арест. Голяма част от иракските затвори сега са цялостни с джихадисти от ИД. Понякога им се постанова в продължение на месеци да чакат началото на правосъдните процеси.

"Виновни ли са децата за действията на родителите? "

Наскоро дядото на дребното момче получил позволение да води внука си в Германия. Репортери на NDR, WDR и „ Зюддойче цайтунг “ го придружили до Ирак. "Нима децата са отговорни за дейностите на родителите си? ", пита дядото на детето, който месеци наред се борил, с цел да успее да прибере внука си от чужбина. Дал е ДНК-проби, с цел да се откри роднинството му с едногодишното дете.

Момчето е първото немско дете, което е лежало с майка си в иракски затвор и в този момент получава правото да се върне назад в Германия. Правителството в Берлин счита, че по този метод извършва задължението си да закриля свои жители и се води от разбирането, че децата не са виновни за действията на родителите си. Иракското държавно управление приветства връщането на дребни деца на чужденци, които са поддържали ИД, в родината на родителите им.

Има обаче и сериозни гласове. Шефът на Службата за отбрана на конституцията Ханс-Георг Маасен на няколко пъти предизвести за заплахите, свързани със завръщащите се деца на джихадисти. "Някои от тези деца са идеологически индоктринирани или даже имат предписание да правят атентати ", съобщи Маасен.

И в действителност, надали има друга терористична организация, която да е полагала повече старания от ИД да въздейства на малолетните и да им постанова своята идеология. В учебните заведения на териториите, намирали се преди под контрола на джихадистите, дребни деца учеха математика като събираха и умножаваха друг брой автомати „ Калашников “. ИД разпространяваше и пропагандни видеозаписи, на които се виждаше по какъв начин напълно дребни деца убиват хора.

Но има и редица немски специалисти, които не споделят мнението на Маасен. Още повече, че огромната част от децата, за които става дума, са още напълно дребни. Клаудия Данчке от организацията "Hayat ", която съветва немски фамилии, чиито деца са се включили към ИД, споделя: "Въпросните деца са се радикализирали тук – в Германия. Затова сме длъжни да се погрижим за тях. Освен това множеството от тези деца не са причинители на закононарушения, а жертви ".

Данчке счита, че в скоро време още доста деца ще бъдат върнати на роднините си в Германия. Консултантската организация "Hayat " поддържа контакти с 30 възрастни и 25 деца в Сирия и Ирак. "Мащабите на явлението са доста по-големи, в сравнение с предполагахме. И Германия не е готова за тази обстановка “, споделя експертката по въпросите на исляма.

В окаяно състояние

Каква е действителната картина в иракските затвори? Репортери на NDR, WDR и „ Зюддойче цайтунг “ неотдавна имаха опция сами да ревизират това при посещаване в постройката на централния съд в Багдад. Коридорите там са претъпкани от ислямисти с белезници, които чакат да бъдат разпитани. В същата постройка преди няколко дни беше произнесена и смъртната присъда против германката Ламия К.

Друга немска гражданка, арестувана там - Илкнур К. от Рюселсхайм дава изявление на репортерите, само че отхвърля да приказва за терористичната организация, към която се е включила непринудено. На въпроса дали в този момент гледа сериозно на ИД, тя дава отговор: "Не искам да кажа нищо ". Вместо това избира да приказва за трите си деца. Казва, че с удоволствие би ги изпратила назад в Германия при родителите си. 30-годишната жена разказва положението в женския затвор като "окаяно ". 106 дами и деца живеели в обща килия с една тоалетна. Жените и децата спели на тънки дюшеци на пода. Нейните деца непрекъснато кашляли и имали температура, а лекарска помощ нямало съвсем никаква.

Иракските управляващи от своя страна настояват, че изискванията дават отговор на стандартите. Малко евентуално е обстановката на арестуваните да се усъвършенства в скоро време. Затворите са цялостни с хипотетични поддръжници на ИД и членове на техните фамилии. Според журналистическото следствие на NDR, WDR и „ Зюддойче цайтунг “, единствено в Ирак са арестувани девет немски гражданки с общо 14 деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР