Момченцето изчезна в петък следобед Второ денонощие населението на Перник е

...
Момченцето изчезна в петък следобед
Второ денонощие населението на Перник е
Коментари Харесай

Една врата стои отворена: Бабата на Сашко го чака да се върн...

Момченцето изчезна в петък следобяд

Второ денонощие популацията на Перник е очевидно повишено, а на всички места из града се виждат групи от хора, които надничат в шубраци, влизат в изоставени здания и търсят 12-годишния Сашко. От детето, което е с тежка форма на аутизъм, обаче няма диря. Момчето изчезна за минута, до момента в който татко му прави маневра с колата в петък към 16 часа в региона на профилакториума в миньорския град, където били на разходка, написа dir.bg. 

Търсят го с дронове, с хеликоптер, с термокамери, с кучета - от домашни померани до полицейски белгийски овчарки, и без резултат. Към пернишката полиция се причислиха униформени от София, чиновници на жандармерията, екипът на Красимир Димитров от " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община, алпинисти от избавителния отряд от Банско и хиляди доброволци от града, от столицата, от Радомир, Дупница и близките села. Хората обикалят улици и местности, водоеми, паркове, а втори ден кметът Станислав Владимиров е на терен с издирвачите в гората.

ГДПОБ задейства системата " Амбър Алърт ". За издирването на детето са известени всички консуматори на Facebook и Инстаграм в радиус до 200 километра от мястото на изгубването му. Публикацията е и на аглийски, като има с изключение на фотография на дребния Сашко и линк с информация на български.

Системата е основана след тежък случай на отвлечено дете в Съединени американски щати през 1996 година, а във Facebook е внедрена през 2016 година. Сега се употребява за първи път у нас.

Още при влизане в Перник се чува непрекъснат писък на сирени от всичките му краища. Патрулните коли на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и жандармерията " летят " по улиците с пуснати светлини. 

През целия съботен ден от разнообразни краища на Перник валят сигнали, че някой е видял изчезналото безследно дете. " Аз приказвах с момче, което персонално го е видяло. И споделя " той е доста бърз ", споделя една доброволка. Друга споделя за жена, която го хванала и го изпуснала. От полицията обаче са безапелационни - нито един от сигналите за местонахождението му не е доказан. Всички до един са подправени, а момче, набедено за Сашко в региона на огромен супермаркет, се оказва напълно друго дете.

Въпреки това всеки един сигнал за това, че 12-годишният Александър е видян някъде, незабавно се ревизира на място. В града не остана неотворено мазе, непретърсен двор, парк, кьоше. Гората в близост е обходена неведнъж, в помощ на служителите на реда се включиха и ловджии, само че детето го няма и няма.

Една входна врата на блок в центъра на Перник пък стои отворена - бабата на дребния Сашко я оставила, с цел да може детето да си влезе, в случай че вероятно се прибере единствено. Подпира я една бутилка с вода. Входът е запустял, никой не влиза и не излиза. Александър живее тук единствено с татко си, баба си и дядо си. Майка му от години е в чужбина.

Съседка също обикаля и търси. Разказва: " Вчера ги видях на обяд, с таткото. Снаха ми живее тук с внучката. Баща му отсам слезе от колата, не е добре с краката той. Но го гледа от години, майката е в Гърция. Бащата е нонстоп с него ". Жената си спомня, че Сашко нееднократно до момента е изчезвал, само че постоянно е бил намиран. И отново поема да обикаля. " Пак съм тръгнала към парка, само че аз знам, че той върви далеко. И на следващия ден ще вървим към Брезник ", прибавя за доказателство, че няма желание да се откаже.

" Получаваме непрекъснато сигнали и ги ревизираме ", описват и от екипа на кмета. " Имахме сигнал за квартал " Рудничар ", вдигнахме дроновете, само че то е цялостно с хора, по какъв начин да го намерим ", прибавят издирващите. А с радиостанции към този момент са снабдени освен служителите на реда, само че и доброволците - поддържат между тях радиовръзка, с цел да се съберат незабавно, в случай че се наложи. А и с цел да не дублират локациите на обходите.

" Хора, разберете, единствено ни пускат подправени сигнали. Детето не е тук ", уверена е родственик на фамилията, по майчина линия. Звъни й телефонът. Отговаря: " Не, не сме го намерили. Тук се лутаме ", изяснява с под напрежение глас. И продължава да повтаря, че Сашко не е в града, а нагоре, по баирите над профилакториума. Местен ловджия в камуфлажно облекло й опонира, че от нощес три пъти е обиколена гората и нищо. " Още нощес, през пет метра хора в гората минахме ", споделя мъжът. Полицаи стигнаха крепостта и с термокамери оттова огледаха, само че единствено една лисица и един пийнал в храстите видяха ", прибавя той.

Пред Dir.bg обаче униформени от миньорския град описаха, че скупчването на стотиците доброволци още нощес в гората над профилакториума е както прелестно, поради емпатията, по този начин и неприятно поради усложненията при потреблението на термокамери и кучета.

" Сред дърветата и по пътеките имаше толкоз доста хора, че бе доста мъчно да се употребяват термокамерите. Кучетата пък изгубиха следата поради многото и разнообразни миризми. Същото се получи и с дроновете ", обясниха служителите на реда. 

Един от тях добави, че момченцето не може да приказва, в множеството случаи не схваща добре и когато му се приказва. " Самият аз няколко пъти го водих до тях, откакто го видях сам в центъра. Познаваме го добре всички - и аз, и сътрудниците. Града обърнахме, нека и този път го намерим ", сподели още служителят на Министерство на вътрешните работи.

Роднините на детето са безапелационни, че не става въпрос за похищение. Лелята на Александър, сестра на татко му, споделя за предходните случаи, когато още веднъж се е изгубвал, само че много бързо са го намирали.

" И различен път се е губил. Но денем. И нормално търси водичка. Той обича да си играе с вода и по този начин сме го намирали - в някаква вада, в някаква вада. И сме го намирали бързо. В момента той е уплашен ", споделя младата жена. Описва още от навиците на Сашко - в 22.00 вечерта нормално към този момент е задремал. Но другояче е доста деятелен, тъй като наред с аутизма е диагностициран като хиперактивно дете. " Той непрестанно се движи, тича, няма табиет да се крие ", добавя лелята на Сашко. И съжалява, че племенникът й няма телефон, с цел да може от мобилния оператор да бъде забелязана местоположението му.

Другата родственик се сеща, че детето обича да играе с телефона на баба си, само че в този момент не е с него. Има си една обичана мелодия, а околните даже мислели нощес да помолят някого в града да я пусне високо с тонколони, с цел да я чуе детето. " Мислехме го, само че очевидно никой не го е направил ", споделя лелята. Притеснява я още, че нощес, наред с осветяването на близките местности, са проехтявали и звукови сигнали, което към този момент провокира противоположен резултат у един аутист. " Не е тук, не е в града, той към този момент е несъмнено стигнал до Старо село ", продължава да повтаря другата близка, уверена, че не се търси на точното място. Трета жена от най-близкото обграждане мълчи, седнала на скамейка със зачервени от рев очи. 

Градът гъмжи от всички направления, като мравуняк. Едва ли Перник е виждал различен път толкоз хора тук в извънфестивалното време на Сурва. Събират се на групички, приказват си по радиостанциите, вълнуват се къде е видян вероятно, тичат след служителите на реда, разпитват ги, оказват помощ. Мръзнат, само че не се стопират. Ако има една единствена светлинка в паниката за ориста на детето, то това са доброволците, хората, близки и непознати, перничани и столичани, всички дружно, обединени от една цел - да намерим Сашко жив и здрав.

И в случай че може, по-бързо да го намерим.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР