Моля всички: държавни лидери, компании, международни организации, да насърчават сътрудничеството,

...
Моля всички: държавни лидери, компании, международни организации, да насърчават сътрудничеството,
Коментари Харесай

Коледното послание на папата: Ваксини за всички, особено за най-уязвимите |

Моля всички: държавни водачи, компании, интернационалните организации, да предизвикват съдействието, а не конкуренцията и да търсят решение за всички: ваксини за всички, изключително за най-уязвимите и нуждаещите се във всички райони на планетата. На първо място, най-уязвимите и нуждаещите се!

За това прикани в своето Рождественско обръщение папа Франциск. Той напомни и за измъчените земи и нации от нещастия и спорове.

Светият отец насочи своите мисли и към фамилиите, които през днешния ден не могат да бъдат дружно поради пандемията.

От аулата на Благословиите във Ватикана папата даде своята апостолическа благословия към Града и Света, Urbi et Orbi.

Предлагаме цялостния текст на Рождественското обръщение на папа Франциск,:

" Скъпи братя и сестри, честито Рождество Христово!

Бих желал да предам на всички посланието, което Църквата възвестява на този празник, с думите на оракул Исая: „ Дете ни се роди, наследник ни се даде “ (Ис 9: 5).

Дете се роди: раждането е постоянно извор на вяра, живот, който процъфтява, заричане за бъдещето. И този Младенец, Исус, „ се роди за нас “: едно „ нас “ без граници, без привилегии нито изключвания. Младенецът, роден от Дева Мария във Витлеем се роди за всички нас: Той е „ наследник “, който Бог даде на цялото човешко семейство.

Благодарение на това Дете, всички можем да се обръщаме към Бог, наричайки го „ Отче “, „ Татко “. Исус е Еднородния; никой различен не познава Отца, с изключение на Него. Но Той пристигна в света точно с цел да ни открие лика на Отца. И по този начин, с помощта на това Дете, всички можем да се назоваваме в действителност братя: от всеки континент, от всеки език и просвета, с нашите идентичности и разлики, и все пак всички сме братя и сестри.

В този исторически миг, белязан от екологичната рецесия и сериозните стопански и обществени несъответствия, влошени от пандемията на ковид, се нуждаем повече от всеки път от братството. И Бог ни го предлага, дарявайки ни своя Син Исус: не приятелство, направено от красиви думи, нереални идеали, неразбираеми усеща... Не. Това е приятелство, учредено на същинска обич, способно да срещне другия, който е друг от мен, да изживее страданията му, да се приближи и да се грижи за него подари да не е от моето семейство, от моят етнически генезис, моята религия; той е друг от мен, само че той е мой брат, моя сестра. И това важи също за връзките сред народите и нациите: всички братя!

На Рождество честваме светлината на Христос, който пристигна в света и пристигна за всички: освен за някои. Днес, в същото време на мрак и неустановеност заради пандемията, се появяват разнообразни светлини на вярата, като откриването на имунизацията. Но с цел да могат тези светлини да осветяват и да носят вяра на целия свят, те би трябвало да са налични за всички. Не можем да позволим на затворените национализми да ни попречат да живеем като същинското човешко семейство, каквото сме. Нито можем да оставим вируса на радикалния индивидуализъм да победи и да ни направи безразлични към страданията на другите братя и сестри. Не мога да се слага пред другите, поставяйки законите на пазара и патентите за изобретенията над законите на любовта и здравето на човечеството. Моля всички: държавни водачи, компании, интернационалните организации да предизвикват съдействието, а не конкуренцията и да търсят решение за всички: ваксини за всички, изключително за най-уязвимите и нуждаещите се във всички райони на планетата. На първо място, най-уязвимите и нуждаещите се!

Нека Витлеемското дете да ни помогне да бъдем благоразположени, великодушни и солидарни, изключително към най-уязвимите хора, болните и тези, които са се озовали без работа или са в съществени усложнения заради икономическите последствия от пандемията, както и към дамите, през тези месеци на ограничаващи ограничения са претърпели домашно принуждение.

Пред предизвикателство, което не познава граници, не могат да се издигат бариери. Всички сме дружно в една и съща лодка. Всеки човек е мой брат. Във всеки един от тях виждам отражението на Бог и в тези, които страдат, виждам Господ, който проси за моята помощ. Виждам Го в болните, бедните, безработните, маргинализираните, мигрантите и бежанците: всички братя и сестри!

В деня, в който Словото Божие стана дете, дано насочим погледа си към прекомерно многото деца по целия свят, изключително в Сирия, Ирак и Йемен, които към момента заплащат високата цена на войната. Лицата им раздрусват съвестта на хората с благосклонност, с цел да се обърне внимание на аргументите за споровете и да работим самоуверено за построяването на мирното бъдеще.

Нека този да бъде подобаващият миг за облекчаването на напрежението в Близкия Изток и Източното Средиземноморие.

Нека Младенецът Исус да изцели раните на възлюбения сирийски народ, който към този момент от десетилетие е малтретиран от войната и нейните последствия, в допълнение усложнени от пандемията. Нека донесе разтуха на иракския народ и всички, които са ангажирани по пътя на помиряването, изключително язидите, мощно наранени от последните години на войната. Нека донесе мир в Либия и разреши новата фаза на актуалните договаряния да постави завършек на всички форми на неприязън в страната.

Нека Витлеемското дете да подари приятелство на земята, която видя неговото раждане. Нека израелците и палестинците да си възвърнат взаимното доверие, с цел да търсят обективен и дълготраен мир посредством пряк разговор, кадърен да победи насилието и да преодолее ендемичните недоволства, с цел да свидетелстват на света хубостта на братството.

Нека звездата, която озари Рождественската нощ, да бъде справочник и поощрение за ливанския народ, тъй че при компликациите, с които се сблъсква, с поддръжката на интернационалната общественост да не губи вяра. Нека Князът на мира да помогне на водачите на страната да оставят настрани персоналните ползи и да се ангажират със съвестност, почтеност и бистрота, с цел да може Ливан да поеме по пътя на промените и да продължи в своето предопределение за независимост и спокойно общуване.

Нека Синът на Всевишния да поддържа услията на интернационалната общественост и заинтересуваните страни да продължат примирието в Нагорни Карабах, както и в източните региони на Украйна, и да спомогне разговора като единствения метод, водещ към мира и помиряването.

Нека Божественото Дете да облекчи страданията на народите на Буркина Фасо, Мали и Нигер, наранени от сериозна филантропична рецесия, в основата на която стоят екстремизма и въоръжените спорове, само че също по този начин пандемията и други естествени бедствия; дано спре насилието в Етиопия, където доста хора са принудени да бягат поради сраженията; дано донесе разтуха на жителите на района Кабо Делгадо в северен Мозамбик, жертви на насилието от интернационалния тероризъм; дано насърчи водачите на Южен Судан, Нигерия и Камерун да продължат по пътя на братството и стартирания разговор.

Нека Вечното Слово на Отца да бъде извор на вяра за американския континент, изключително обиден от ковид, изострил множеството премеждия, които го потискат, постоянно усложнени от последствията от корупцията и наркотрафика. Нека помогне за превъзмогването на неотдавнашното обществено напрежение в Чили и за прекратяването на страданията на венецуелския народ.

Нека Небесният Цар да отбрани измъченото от естествените бедствия население в Югоизточна Азия, изключително във Филипините и Виетнам, където многочислени стихии предизвикаха наводнения с опустошителни последствия за фамилиите, които живеят в тези земи, като загубата на живот, вреди за околната среда и последствия за локалните стопански системи.

И мислейки си за Азия, не мога да не помни народа Рохинга: дано Исус, който се роди безпаричен измежду бедните, да донесе вяра в техните премеждия.

Скъпи братя и сестри,

„ Дете се роди за нас “ (Ис. 9, 5). Дойде да ни избави! Той ни възвествява, че болката и злото не са последната дума. Примирението с насилието и несправедливостите, значи да се отхвърли насладата и вярата на Рождество Христово.

В този празничен ден насочвам особени мисли към всички, които не се пречупват пред неподходящите условия, а се стремят да носят вяра, разтуха и поддръжка, притичвайки се на помощ на страдащите и придружавайки самотните.

Исус се роди в една ясла, само че обгърнат от любовта на Дева Мария и Свети Йосиф. Раждайки се в плътта, Синът Божий освети фамилната обич. В този миг моите мисли са ориентирани към фамилиите: към тези, които през днешния ден не могат да се съберат дружно, както и към тези, които са принудени да останат по домовете си. Нека за всички Рождество Христово да бъде мотив да преоткрият фамилията като люлка на живота и вярата; място на приемаща обич, на разговор, на амнистия на братска взаимност и на споделена наслада, извор на мир за цялото човечество.

Честито Рождество Христово на всички! "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР