Молците, хлебарките и мравките търсят благоприятни места, на които да

...
Молците, хлебарките и мравките търсят благоприятни места, на които да
Коментари Харесай

Насекоми в дома: Какво ги привлича и как да се отървем от тях

Молците, хлебарките и мравките търсят удобни места, на които да се хранят и развъждат. Ние от своя страна, без да желаеме улесняваме това.

Молците са привлечени от остатъците от храна, облеклата и влагата. Поддържането на чистотата е първата стъпка за попречване на появяването им. Има обаче още детайли, на които би трябвало да обърнем внимание.

Тези неща притеглят молци, мравки и хлебарки в къщата:

1. Светлина

Осветлението нормално е атракция за молците в килера. Те разпознават източник на светлина и го преследват, влизайки в къщите през отворите на вратите и прозорците.

Веднъж влезнали, те ще търсят противоположното: мрачевина. 

2. Съхранена храна

Молците в килерите са известни с това, че главната им цел е храната, съхранявана там. Особено зърнени култури и производни, като овес, ориз, паста или брашно. Те се доближават към тези артикули посредством миризмата и има възможност да снасят яйцата си, разваляйки храната.

3. Храна за домашни любимци

Освен човешката храна, те са привлечени и от тази за кучета и котки. Ето защо е значимо този артикул да се съхранява компактно затворени, в херметически затворени капаци. Не е добра процедура да оставяте неизползваното в торбата, в която е продадено.

По същия метод е рационално да се поддържа хигиена в частта за хранене за домашни любимци. Събирането на чиниите от пода, измиването и прибирането им, е наложително.

4. Петна и останки от храна

Остатъците от храна, петна от сладки питиета и всевъзможни нацапвания, са магнит за доста инсекти. Особено хлебарки и мравки. Поддържането на вашата кухня чиста, включително кътчетата сред хладилника, фурната и шкафа, може да промени всичко.

5. Влага

Много вредители порастват във влажни пространства. Мухи, комари, хлебарки и молци се усещат удобно във влага.

Старайте се да не създавате удобни условия за тях.

6. Топлина

Високата температура е една от главните атракции за молците. През лятото навесите и таваните са идеална среда за тези вредители. Погрижете се да поддържате тези пространства чисти.

7. Облекло и текстил

Молците имат користолюбие към избрани тъкани. Наличието на разпилян дрешник благоприятства разпространяването на молци, защото те имат повече убежища, където да се скрият и да останат на топло.

Някои от обичаните тъкани на молците са коприна, вълна, лен и други естествени нишки, като четина. И освен облекло, те избират и дамаски, килими и завеси.

Подобно на мръсните съдове и остатъците от храна, молците са привлечени от петна по облеклата, като тези от пот. Не прибирайте в дрешника си облекла, които не са изпрани.

8. Някои растения

Има растения, които отблъскват вредителите, и други, които ги притеглят. В последната група са асклепиаса, огнена трева, петуния и грамофонче. Освен това маргаритките и теменужките притеглят мухи и комари.

9. Елементи от градината

Ако имате градина, помислете дали да не оставяте насъбрана вода или останки от храна във вътрешния двор. Вредителите търсят тъкмо това, с цел да оцелеят.

Поилките и хранилките за птици би трябвало да се ревизират постоянно. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР