Молла Абдул Гани Барадар не беше сред талибаните, които безпрепятствено

...
Коментари Харесай

Кой е Молла Абдул Гани Барадар, фактическият лидер на талибаните

Молла Абдул Гани Барадар не беше измежду талибаните, които гладко влязоха в президентския замък в Кабул, столицата на Афганистан, на 15 август. Но той има заслугата да ги докара там. След като преди малко се завърна в страната за първи път от повече от десетилетие, упованията са той да бъде помазан за водач на небрежно възкръсналото Ислямско емирство Афганистан. Кой е той?

Роден във авторитетно пуштунско племе в Южен Афганистан през 1968 година, в младостта си Молла Барадар се бие с партизани муджахидини против руските войски и афганистанското държавно управление, което те оставят, откакто се отдръпват от страната. След войната той оказва помощ на Молла Мохамед Омар, неговия някогашен пълководец (според някои и негов зет), открива талибаните " студенти ", голям брой от крайни семинаристи, обединени да пометат постовете на локални военачалници, които по-късно бързо превзема огромна част от страната през 1996 година

Като нравствен лидер и емир Молла Омар постановява най-строгото пояснение на шириата. При неговото ръководство Молла Барадар се издига до заместник-министър на защитата. (Твърди се, че Молла Омар го е нарекъл " Baradar ", което значи " брат ".) След американското настъпление през 2001 година Молла Барадар вози своя пълководец на мотор, с цел да го скрие в планината. След това висшите членове на талибаните ръководят процесите от Пакистан, първо от град Квета, а по-късно от Карачи.

Барадар е бил ефикасен водач. Профил в Newsweek разказва неговия жанр като " демодиран родов глава на пуштуни " - мощен, само че съвещателен. По-малко екстремистки надъхан от някои, Молла Барадар към момента е бил предан на принудителен джихад (борба против враговете на исляма).

През 2010 година той беше открит от Централно разузнавателно управление на САЩ и задържан от пакистанските разследващи служби в Карачи. През 2018 година по искане на американците представители Пакистан го освободиха от пандиза, с цел да взе участие в мирните договаряния в Доха. От 2016 година той служи при Молла Хайбатула Ахундзада (Молла Омар умря през 2013 година, макар че гибелта му беше скрита в продължение на две години). Като политически заместител през 2020 година той се срещна два пъти с Майк Помпео, тогава държавен секретар на Съединени американски щати, и беседва по телефона с президента Доналд Тръмп. Молла Барадар е сложил и основния автограф под американско решение за евакуиране на войските - в Съединени американски щати се надяваха на съглашение за шерване на властта сред талибаните и държавното управление на Афганистан. (През юли тази година Молла Барадар също се причисли към делегациите в Москва и Пекин.)

На диалози сред талибаните и афганистанските водачи в Доха през септември 2020 година Барадар съобщи, че желае " свободна, самостоятелна, обединена и развита страна " с " ислямска система, в която всички племена и етноси в страната съжителстват без никаква дискриминация и живеят животът си в обич и приятелство ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР