Молекулярният биолог и генетик д-р Васил Савов е един от

...
Молекулярният биолог и генетик д-р Васил Савов е един от
Коментари Харесай

Генетикът д-р Савов: Ракът е болестта на старостта

Молекулярният биолог и генетик доктор Васил Савов е един от медиците с обещаваща кариера в чужбина, пред която обаче избира да се завърне в България. Той получава докторска степен по медицина в Швеция, а по време на един от конгресите в Съединени американски щати той съумява да се допре и до нобеловия лауреат Джеймс Уотсън. Преди това приключва Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Заминах за чужбина през 2009 година, като задачата ми беше да видя по какъв начин е там и да получа обучение. За 4 години бакалавър в България видях една дупка в практическата устременост на нещата. Това нещо се удостовери като отидох там. Бях доста добре квалифициран теоретично, знаех много неща, само че когато се наложи да вляза в лабораторията, беше малко… Имаше доста нови неща, само че не знаех по какъв начин работят “, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

В Швеция вижда по какъв начин теорията се трансформира в процедура. Там остава 7 години, вместо плануваните две. След приключената магистратура, му оферират да остане и за докторантура.

„ Докторантурата в Швеция е като работа, заплаща се, освен това много обичайно, и обезпечава добър стандарт на живот. Беше обвързвана и с проучването на рака, което за мен е забавно и по друга причина – майка ми умря от рак “, сподели доктор Савов.

Изследванията по време на докторантурата му са свързани с тумори, които се развиват при деца. „ При децата най-честно се срещат мозъчните и кръвните тумори. Така можем да разберем и повода за възникването на този тип рак. При възрастните пациенти аргументите са доста, до момента в който при децата механизмът е един и пътят е по-ясен “, сподели доктор Савов.

В края на докторантурата си той взема решение, че желае да е по-близо до пациентите, а не да се затвори в лаборатория. „ Намерих развиване в новаторските фармацевтични компании. Има извънредно огромно развиване в медицината във връзка с онкологичните болести. Това е модерната болест. Животът на хората се удължава толкоз, че съвсем неизбежно е да се стигне до рак. Това е заболяването на старостта “, сподели доктор Савов.

Той изясни, че се среща с лекари и им показва новите лекарства. „ В България пациентите има по какъв начин да получат качествено опазване на здравето. Има какво да се желае във връзка с времето, в което новаторските медикаменти стигат до пациентите “, сподели доктор Савов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР