Молекулярни биолози от Япония са установили, че кучетата са станали

...
Молекулярни биолози от Япония са установили, че кучетата са станали
Коментари Харесай

Кучетата са станали най-добрият приятел на човека благодарение на ген, който намалява стреса

Молекулярни биолози от Япония са открили, че кучетата са станали "най-добрият другар на индивида " с помощта на ген, който намалява напрежението, написа сп. "Сайънтифик рипортс ", представено от Българска телеграфна агенция.

Според създателите на проучването от университета "Азабу " въпросният ген е направил античните кучета по-спокойни в обкръжението на хората. Това на собствен ред е разрешило специфичните връзки посред им да се развият с течение на времето.

Един от най-обичаните домашни любимци в света произлиза от вълците. Въпреки това опитомяването на кучето озадачава еволюционните специалисти от десетилетия.

Японските учени считат, че са съумели да разнищят загадката. Оказва се, че кучетата са носители на две разновидности в ген, прочут като MC2R (меланокортин 2 рецептор). Той създава хормона кортизол - естествена вградена алармена система, който се освобождава, когато някой изпитва боязън или паника.

"Тези открития допускат, че генът MC2R е изиграл роля в опитомяването на кучетата, евентуално като е насърчил по-ниски равнища на стрес към хората ", споделя доктор Михо Нагасава от изследователския екип.

Пословичният първи най-хубав другар на хората е бил сив вълк, който е влезнал в контакт с първите си човешки спътници преди към 33 000 години, някъде в Югоизточна Азия. Преди към 15 000 години дребна глутница опитомени кучета стартира да се придвижва към Близкия изток и Африка.

Видът, прочут като Canis lupus familiaris, стига до Европа преди към 10 000 години. Хората стартират да строят ферми и селища със защитни стени, което бележи зората на актуалната цивилизация. Кучетата към този момент са там, с цел да оказват помощ за защитата, да пасат първите стада и да изискват разходки. Според изследването очертанията на това огромно премеждие са записани в тяхната ДНК.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР