Молебен против пожари и бедствия отслужиха архимандрит Висарион и свещеници

...
Молебен против пожари и бедствия отслужиха архимандрит Висарион и свещеници
Коментари Харесай

Раздадоха курбан против пожари в Момчиловци

Молебен срещу пожари и бедствия отслужиха архимандрит Висарион и свещеници от Смолянска духовна околия в църквата „ Св. св. Константин и Елена " в Момчиловци. Духовниците осветиха за първи път и курбан за към 600 души, дарен от хората в селото. Той бе раздаден за здраве и благодат на всички присъстващи на площада.

Селото, което се прочу в света с дълголетниците и киселото мляко, към този момент има собствен противопожарен автомобил. Той също бе осветлен. Пожарната е предоставена на селото от Министерство на вътрешните работи посредством Община Смолян. Зилът ще бъде обслужван от локални доброволци, които ще минат на образование. С дарения той ще бъде дооборудван и пребоядисан.

Близо две години жителите на Момчиловци упорстваха с подписки обитаемото им място да разполага с противопожарен автомобил. Причината е, че за 4 години в селото им при пожари бяха изпепелени 4 къщи. По знамение нямаше жертви, само че се наложи жителите им да бъдат евакуирани.

При последният пожар без покрив остана шестчленно семейство с бебе.

От години в гасенето на пожари и спасяването на хора в неволя се включва цялото село. При пожар камбаната се бие и по този начин се събират локалните, които гасят с подръчни средства, до момента в който дойдат огнеборците.

Пожарната работа си прави работата, само че автомобил от Смолян идва за 25-40 минути и пожарът до тогава към този момент се е увеличен, изясняват в селото.

„ Общо с акциите за трите изгорели къщи сме събрали от донорите близо 100 000 лева С тези средства можехме да си купим сами противопожарен автомобил, вместо с тях да възвръщаме вреди. Сега селото ще е по-спокойно, откакто има противопожарен автомобил на място. Осигурихме и водоем, от който да се цялостни пожарната кола “, сподели кметът на селото Сийка Суркова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР