Молдовския град Твърдица, район Тараклия, който е населен предимно с

...
Молдовския град Твърдица, район Тараклия, който е населен предимно с
Коментари Харесай

Твърдица в Молдова вече има герб, флаг и химн

Молдовския град Твърдица, регион Тараклия, който е обитаем най-вече с българи, към този момент има публични герб, байрак и химн.

Преди седмица Указът на президента на републиката за регистрацията на знаците в Общия държавен гербовник влезе в действие.



Авторите на герба и знамето са членовете на Националната комисия по хералдика към президента на Молдова: основен държавен хералдист, лекар по история Силвиу Андриеш-Табак и лекар на историческите науки Иван Думиника, оповестява пресслужбата на Научното сдружение на българистите (НДБ).

Гербът на Твърдица, с изключение на друго, съдържа бял, сребрист, червен и зелен цветове, които демонстрират кръвната връзка на жителите на Твърдица от Молдова с техните съплеменници от Твърдица в Сливенска област на България. Лъвът е главният български държавен хералдически знак, който символизира духовната връзка с българския народ като цяло, изясняват от НДБ.



Присъствието на преобладаващия зелен цвят върху знамето на града символизира плодородната земя на Твърдица и църквата „ Св. Преподобна Параскева”, която работи от 1842 година и е монумент на архитектурата от национално значение. Съгласно същия президентски Указ, бе регистриран и формален химн на града - „ Твърдица моя”. Авторът на творбата е локален гражданин Георги Димов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР