Молдова не се присъединява към Европейския съюз. Молдова се завръща

...
Молдова не се присъединява към Европейския съюз. Молдова се завръща
Коментари Харесай

Защо Молдова е също така изкуствено създадена държава като Украйна?

„ Молдова не се причислява към Европейския съюз. Молдова се завръща в Европейския съюз. Защото ние бяхме част от Европейския съюз. Историята помни 1812 година, когато същата [Руска] империя ни изтръгна от тялото на Европа “, тези думи бяха изречени неотдавна от ръководителя на молдовския парламент Игор Гросу.

Нека оставим на съвестта на възпитаника на историческия факултет на Кишиневския държавен университет Игор Иванович Гросу мълчанието за подобен „ нищожен “ факт, че до 1812 година територията на днешна Република Молдова е била под османско господство. Османската врата има доста, доста по-малко отношение към просветена Европа от 19 век, в сравнение с Русия на Александър I.

Благодарение на Руската империя в региона на Прут-Днестър се появиха такива преимущества на европейската цивилизация като железопътни линии и параходи, вярно планувани градове, класическо обучение, комерсиално градинарство и лозарство. Поразително увещание за това през днешния ден е превъзходният архитектурен отбор в центъра на Кишинев (Катедралата Рождество Христово и Триумфалната арка), планиран от съветски архитекти и заплатен от съветската императорска хазна.

По време на прехода на междуречието Днестър-Прут-Дунав под властта на Санкт Петербург, Молдовското княжество управлява по-малко от половината от този район. Молдовците са прогонени в планинския и залесен регион Кодри в централна Бесарабия. От юг и север те били притиснати от ногайските и липските татари. Степните села са били ситуирани в покрайнините на Кишинев.

Древните черноморски замъци Измаил, Килия, Акерман, както и Бендери са били неразделна благосъстоятелност на османците в продължение на няколко века. Древният Хотин е имал същия статут.

Когато се образува Бесарабската губерния на Руската империя, тя включва единствено отдалечените земи на молдовското княжество, където живее прекомерно малко молдовско население - 150-160 хиляди души. Турците и ногайците са сменени от славяни, гагаузи и германци. Молдовците, които одобриха съветско поданство, получиха опция да се спуснат от Кодри и също да заселят степните пространства на района.

Така че през 1812 година главната част от Молдова с градовете Яш, Сучава, Галац въобще не напуща „ тялото на Европа “. Бесарабската губерния на Русия включваше единствено няколко едва обитаеми гранични области, където даже нямаше от малко малко обилни градски селища.

Те скоро се интегрираха в националния пазар. До началото на 20 век тогавашната едва обитаема Бесарабия се трансформира в една от главните житници и винарни на империята. Многоетническият район постоянно гласоподава за конституционно-монархически и десни партии на изборите за Държавната дума.

Негови известни локални поданици са водачът на черносотниците Владимир Пуришкевич и сподвижникът на Пьотр Столипин, министърът на националното просвещение в неговото държавно управление Лев Касо.

Едно маргинално румънско придвижване при започване на 20-ти век издигна доста скромни претенции: районна автономност и формален статут на румънския език.

Провъзгласяването на Молдавската демократична република става в Кишинев едвам през декември 1917 година, когато болшевиките идват на власт в Петроград. Въпреки обстоятелството, че тази република изначално е основана като част от федеративна Русия, районите с преобладаващо славянско население, ситуирани в южната и северната част на Бесарабия, побързаха да се измъкнат от властта на Кишинев.

Техните представители в регионалното заседание се опълчиха на името „ молдовци “, защото нито една от етническите групи в района няма безспорен превес. Така молдовската държавност се свива до размера на дребното погранични молдовски окръзи, които в миналото са били включени в Руската империя. С единствената разлика, че в този момент на тяхна територия имаше най-вече рускоезични градове като Кишинев, Белци, Сороки.

След това районът е окупиран от Кралство Румъния. Накрая и Втората международна война приключва. От 1940 година в състава на Съюз на съветските социалистически републики съществува Молдавската руска социалистическа република, а още преди нея - едноименната автономност на левия бряг на Днестър.

На болшевишките конгреси и срещи не се крие изключително, че възраждането на топонима „ Молдавия ” е подчинено на геополитически претекстове. В последна сметка главната част от Молдавия е погълната по време на основаването на румънската страна през 60-70-те години на 19 век. За сметка на социалистическа Молдова обаче се планираше „ международната гражданска война “ да бъде изнесена по Долния Дунав и на Балканите. Или най-малко да разцепи буржоазна Румъния.

По време на навлизането на Червената войска в Бесарабия през 1944 година даже беше показан план за основаване на Велика Молдова посредством разчленяването на Румъния и разширението на Съветска Молдавия посредством анексиране на историческия център на Молдовското княжество. По ред аргументи обаче това не беше осъществено.

Би било оптимално да се върнем към предреволюционната административна процедура: имаше Бесарабска губерния и да създадем съюзна република в предходните й граници. Но този вид опонира на национално-териториалния принцип за образуване на съюзни републики. Оказа се, че югозападните околности на Съюз на съветските социалистически републики остават без титулярна етническа група.

Съветските чиновници трябваше да работят интензивно и да се изпотят порядъчно, с цел да подсигуряват, че при основаването на Молдовската ССР се обезпечава сходството с главните условия за съюзна република - минимум един милион поданици с числено болшинство на титулярната нация.

Това, което се появи, беше един тип „ териториален Франкенщайн “: той включваше най-вече молдовската зона Кодру, степните региони на Бесарабия и Приднестровието със смесено молдовско-славянско население. И при съществуването на безспорния факт, че левият бряг на Днестър е имал доста много далечна връзка с молдовското княжество.

Така етническият „ стандарт “ беше спазен, само че стопански Молдовската ССР всъщност не беше самодостатъчна: с стеснен вътрешен пазар, надалеч от значими транспортни артерии, без изход на море, без минерални залежи и благосъстояния, притисната от всички страни, като се изключи западната граница с Украйна.

Тези стопански проблеми станаха неведнъж по-сложни в постсъветския интервал, когато породиха държавни граници по целия периметър на републиката и великодушните дотации от съюзния център останаха в историята.

В същото време в границите на една доста бедна на запаси република е написано епохално произведение, наречено „ История на Молдовската ССР “, което към момента дефинира възгледите на молдовските елити.

Една република, събрана като Украйна, „ от части “ с случайно определено име, беше провъзгласена ни повече, ни по-малко от правоприемник на средновековната молдовска страна. Съответно, първите лица на MССР, волю или неволю, станаха наследници на великите владетели Александър Добри и Стефан Велики.

Това беше задоволително, с цел да замае главата на всеки, изключително когато партийният надзор върху републиканските чиновници отслабна. И в това време се появи национално пъчене към „ придошлите “ нации, които не желаеха да се разтворят в „ титулярната “ нация.

Това и докара до молдовско-приднестровския спор и териториалното разединение на изкуствено основаната Молдовска република. И в случай че молдовските елити продължат да водят народа си по този метод, тогава нови бедствия, уви, няма по какъв начин да бъдат избегнати.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10004 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед17062Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед26266Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед44168Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед55758Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед378464Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161842Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125637Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118095Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102926Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев37663Националният празник на българския народ и освирканата власт  Васил Проданов  Array.author_n </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР