Молдова изглежда като следващата Украйна“ – думи на външния министър

...
Молдова изглежда като следващата Украйна“ – думи на външния министър
Коментари Харесай

Врагът отвътре – как Молдова се бори с руското вмешателство в страната?

„ Молдова наподобява като идната Украйна “ – думи на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров. Въпреки уверенията на държавното управление в Кишинев, че няма директна заплаха от съветско навлизане през Приднестровието, опитите за вмешателство на Москва в Молдова не престават. Антиправителствени митинги, оставки по високите етажи на властта, енергийна взаимозависимост и съветска ракета през въздушното пространство са единствено част от перипетиите на Кишинев по пътя за участие в Европейски Съюз. Ще успее ли Молдова да се отскубне от примката на Москва - отговорите потърси Георги Карамфилов от молдовски политолог.

Молдова – една от най-малките страни в Европа, непосредствено граничеща с Украйна и намираща се на малко повече от 900 километра от Източния Фронт. Държава, отвън Европейския съюз и НАТО, която от повече от 30 години се бори с един главен вътрешен проблем – непризнатата Приднестровска република – страна в страната, превзета от съветски сепаратисти, която през 1990 година афишира своята самостоятелност. Молдова от години е зависимa от доставки на съветски природен газ и търпи вреди от опитите за съветско въздействие. Началото на войната в Украйна обаче демонстрира на държавното управление в Кишинев, че надалеч по-страшен може да бъде врагът от вътрешната страна.
Молдова се намира под опасност от Русия, само че заплахите по-скоро идват от вътрешността на страната. Става дума за проруските политически сили, които имат основна цел да дестабилизират страната.
Денис Ченуша, политолог

Руската федерация разполага свои военни елементи на територията на Приднестровието в опит да сътвори напрежение с Кишинев, само че същинската цел е по-скоро заплашване на евентуалните европейски сътрудници на Молдова, създавайки чувството, че въоръжен спор може да избухне всеки миг.

„ В реалност обаче сепаратиските елити в Приднестровието е доста малко евентуално да подхващат каквито и да е дейности, които включват съветска военна експанзия против Молдова или Украйна, тъй като следствията ще бъдат доста тежки. Това обаче няма да спре Русия да прави опити да сътвори чувство за назряващ спор с Приднестровската република. Идеята зад този ход на Москва е да укрепи позициите на проруските партии в Кишинев, които настойчиво настояват, че настоящето държавно управление и президент се пробват да въвлекат страната във война “, разяснява Ченуша.

Въпреки непосредствената си непосредственост до Украйна и до фронта, Молдова не е под директна военна опасност от Русия, която само може да нахлуе в страната посредством Приднестровието. Причината за това е, че Москва няма да има опция да зареди с муниции бойците си в сепаратисткия район, защото за задачата се нуждае от сухопътен кулоар до Приднестровската република и надзор върху Одеса и Херсон.
Защитните сили на Украйна стават все по-добри и все по-добре оборудвани, което доста понижава възможностите на Русия да доближи до Херсон и Одеса. Поради тази причина Москва има единствено няколко варианти – посредством енергетиката, посредством изнудване, както и несъмнено проруските партии, които се пробват по всякакъв начин да дестабилизират страната.
Денис Ченуша, политолог

Въпреки енергийната си взаимозависимост държавното управление в Кишинев работи за смяна.
„ Енергийната сигурност на Молдова сигурно се развива. Кишинев може да внася природен газ през Румъния, от Европа през Украйна, както и през Трансбалканската реверсивна връзка. В същото време Молдова получава поддръжка от Европейски Съюз посредством задачата на Фронтекс по границата с Украйна. Много промени бяха направени по отношение на предходната година, което доста затруднява опитите на Русия да се меси във вътрешната политика на страната “, показва молдовският политолог..

Ситуацията обаче не е толкоз розова, колкото наподобява. На 28 февруари улиците и площадите на Кишинев бяха изпълнени от протестиращи жители, чиито претенции бяха свързани с цената на главните хранителни артикули, инфлацията, цената на природния газ и нежеланието страната да се въвлече във война.

„ Високите цени в магазините, както и скъпата електрическа енергия и парно се отразиха доста зле на обществото. Аз имам вяра, че на тези митинги, които най-искрено желаят да държавното управление да направи нещо за цялата тази скъпотия. И въпреки всичко е значимо да кажем, че Молдова няма проблем с доставките на газ. Природен газ има, само че цената е прекомерно висока. Молдова има други възможности за импорт. Основният проблем на Молдова е, че съветският природен газ от Русия отива към Приднестровието, където се употребява, с цел да се създаде електричество. След това Приднестровието продава този ток на Молдова на цена, която е по-ниска от тази, която Румъния предлага или пък други страни от Европейския съюз. Става въпрос за цена най-малко два пъти по-ниска от тази на Брюксел. Тази тематика за цените, за инфлацията, за парното, за тока, ще се употребява от опозиционните партии, с цел да се опитат да привлекат повече хора на митингите, както и поддръжка за себе си на идните локални избори “, разяснява Ченуша.

Брутният вътрешен артикул на глава на популацията в Молдова е 5000 щатски $ или съвсем 10 000 български лв.. Въпреки че Кишинев съумява да се оправи досега с проруските настроения в страната, настояванията на жителите за по-добър живот са предстоящи.
 Denis Chenusha Молдовският политолог Денис Ченуша
„ Енергийната рецесия, както и високите цени на хранителни артикули значително са привнесени. Те са в следствие от геополитическата обстановка и нахлуването на Русия в Украйна. Поради тази причина държавното управление има доста малко пространство да лавира и да направи нещо по този въпрос. Това, което ще е забавно да се наблюдава е дали новосъздаденото Министерство на енергетиката, което е нещо ново за Молдова, ще успее по-добре да комуникира тези проблеми с популацията и да се опита да ограничи антиправителствените настроения, които върлуват в обществото и то с право. Много е забавно и да забележим дали новото държавно управление ще излезе с нова и по-добра информационна тактика и дали ще се концентрира върху значимите за обществото тематики като да вземем за пример инфлацията и високите цени на енергийните запаси. Или още веднъж ще задълбае в тематики като смяната на конституцията, които разделят публичното мнение “, означи Ченуша.

Разделението в обществото по оста Русия взе оставки по високите етажи на властта и в Молдова. На 10 февруари по-късно повече от една година на поста министър-председателят на Молдова Наталия Гаврлициа подаде оставка.

„ Този случай е доста забавен, тъй като тук наблюдавахме търкания сред представители на една и съща партия – ръководещата партия. Тази тематика беше доста обсъждана през ноември месец предходната година, когато концепцията да се смени държавното управление за първи път се появи. Много значим триумф беше, че имаше спокойно предаване на властта от остарялото държавно управление на новото. Това сподели на обществото, че напрежението в ръководещата партия няма да се задълбочат в допълнение и партията ще остане единна. Това е значимо обръщение за локалните избори тази година, както и за изборите през 2024 и 2025 година. Става дума за президентските и парламентарните избори в Молдова. Тези избори ще са доста значими за стабилността на ръководещата партия, както и за позицията на президента “, акцентира молдовският политолог.

Освен че би трябвало да резервира властта, държавното управление в Кишинев се постанова да се бори със солидни количества агитация. През последните седмици се появиха клюки, идващи от Румъния, че Букурещ е изпратил бойци и бойна на техника на границата с Молдова.

„ За проруските партии е доста значимо да покажат, че Молдова приготвя армията си за война и търси съдружници. Това в допълнение би дискредитирало кабинета в очите на обществото и ще поддържа тезата на проруските сили, че президентът желае да въвлече страната във война “, счита Ченуша.

Все отново Молдова е избрала своя път – пътят на Европейския съюз и европейската интеграция. И значимо за Кишинев да показва убеденост в дейностите, с цел да не разрешава вмешателството на Русия да диктува дневния ред на обществото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР