Молдова иска да влезе в ЕС възможно най-скоро, за да

...
Молдова иска да влезе в ЕС възможно най-скоро, за да
Коментари Харесай

Мая Санду: Молдова иска да влезе в ЕС възможно най-скоро, за да се защити от Русия

Молдова желае да влезе в Европейски Съюз допустимо най-скоро, с цел да се пази от съветските закани и се надява, че решение в тази тенденция ще има в идните месеци. Това съобщи президентката на Молдова Мая Санду в изявление за Франс прес.

" Ние мислим, че можем да спасим нашата народна власт, единствено в случай че сме част от Европейски Съюз ", сподели Санду няколко дни преди в Кишинев да се проведат проевропейски митинг, а след това и европейска среща на върха.

" Русия ще продължи да бъде огромен източник на неустойчивост в идните години и ние би трябвало да се защитим ", добави молдовската лидерка в изявлението, обещано в коридорите на срещата на върха на Съвета на Европа, състояла се в Рейкявик в Исландия, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 1 юни Молдова провежда първа огромна среща на върха, в която вземат участие страните членки на Европейски Съюз, само че в разширения формат на Европейската политическа общественост.

През февруари Санду упрекна Русия, че замисля държавен прелом, с цел да смъкна молдовското държавно управление. 

На власт от 2020 година, лидерката на най-бедната европейска страна прикани и за образуване на огромен проевропейски протест, който ще се състои в неделя и който е цели да покаже поддръжката на молдовците за еврочленство.

" Войната в Украйна сложи нещата в черно-бяла вероятност. Видяхме доста ясно какво съставлява свободният свят и какво съставлява за всички нас един властнически свят ", сподели Санду. 

" Инвазията на Украйна съживи доста невероятната до момента догадка за еврочленство на Киев и на Кишинев в средносрочен проект ", добави Санду.

" Мислим, че участието е един изпълним проекти  и желаем това да стане допустимо най-скоро ", добави тя и изрази вяра, че ще има решение за начало на договарянията в идните месеци.

Европейски Съюз даде на Молдова статут на формален претендент за участие през юни предходната година, само че изиска страната да продължи с промените, по-специално тези за битка с корупцията. 

Молдова би трябвало да откри и решение на въпроса с Приднестровието, проруски район с 300 000 поданици в източната част на страната. 

Самата Санду призна, че има още работа за извършване в Молдова и това е в този момент главната цел на молдовските управляващи.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР