Молдова и Румъния обещаха да засилят икономическите връзки след нахлуването

...
Молдова и Румъния обещаха да засилят икономическите връзки след нахлуването
Коментари Харесай

Молдова засилва връзките с Румъния

Молдова и Румъния дадоха обещание да засилят икономическите връзки след нахлуването на Русия в прилежаща Украйна, а Букурещ повтори поддръжката си за кандидатурата на Кишинев за присъединение към Европейския съюз, предава Ройтерс.

При първото си пътешестване в чужбина от встъпването в длъжност миналия месец молдовският министър председател Дорин Речан беседва в Букурещ с румънския президент Клаус Йоханис и премиера Николае Чука.

Молдова е мощно наранена от икономическите последствия от войната в Украйна, с която граничи, а напрежението с Русия се увеличи поради войната и кандидатурата на дребната някогашна руска република за присъединение към Европейски Съюз.

" Бизнесът на двата бряга на река Прут приказва един и същи език ", сподели Речан на взаимна конференция с Чука, имайки поради река на границата сред Румъния и Молдова и взаимното потребление на румънски език от двете страни.

" Скоро ще интегрираме нашите финансови пазари и финансовият пазар на Букурещ ще бъде наличен за Кишинев. Призовавам бизнесмените от двата бряга на Прут да развиват бизнес и да употребяват целия стопански капацитет. "

Речан сподели, че диалозите са обхванали и районната сигурност и че Молдова, която е мощно подвластна от съветския газ, обмисля подписването на дълготрайни контракти за доставки на газ и електрическа енергия от Румъния.

Чука от своя страна споделя, че двустранната търговия е повишена с 1,2 милиарда $ предходната година до над 3,5 милиарда $ и че той вижда огромен капацитет за още по-голям растеж.

" Румъния твърдо ще поддържа европейския дневен ред на Молдова, икономическото възобновяване и укрепването на нейната сигурност ", сподели Йоханис.

Речан сподели, че Молдова и Румъния се радват на " специфични връзки " и че опитът на Румъния в присъединението към Европейски Съюз е бил потребен за Кишинев.

В средата на февруари президентът на Молдова Мая Санду упрекна Русия, че се пробва да се намеси във вътрешните работи на страната. Малко преди този момент украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев е прихванал проектите на съветските специфични служби за дестабилизиране на Молдова. Руските управляващи отхвърлиха обвиняването.

Правителството на Молдова от дълго време упреква Русия, която разполага бойци в отцепническия район на Приднестровието на изток, че провокира вълнения в страната, в това число митинги в столицата Кишинев, поради определения проевропейски път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР