Молдова и Грузия са най-застрашени от възможна руска агресия.Сигналите, че

...
Молдова и Грузия са най-застрашени от възможна руска агресия.Сигналите, че
Коментари Харесай

The Times: Русия готви безредици в Молдова на 9 май като повод да превземе страната

Молдова и Грузия са най-застрашени от допустима съветска експанзия.

Сигналите, че в Молдова се готви съветска атака стават все по-очевидни.

Русия ще се опита да отвори нов фронт против Украйна от Молдова, съгласно украински военни източници, представени от английския вестник The Times, съобщи News.bg.

Според източник на изданието има " избран брой знаци ", сочещи за предстояща съветска офанзива в близко бъдеще против Молдова, която има единствено 3250 бойци в армията си. Успешното й завладяване ще докара до нахлуване на съветски войски в черноморското пристанище Одеса, в Украйна, от запад.

" Смятаме, че Кремъл към този момент е взел решението да нападна Молдова. Съдбата на Молдова е доста решаваща. Ако руснаците стартират да поемат контрола там, ние (Украйна-бел.ред.) във военно отношение ще бъдем по-лесна цел и опасността за Украйна ще бъде екзистенциална ", сподели източникът.

Напрежението към този момент нараства в Приднестровието, отделил се район на Молдова, след поредица от мистериозни детонации, за които са упрекнати " незнайни терористи ". Приднестровието граничи с югозападна Украйна и е под контрола на проруски представители. Районът е отцепен през 1990 година,а откакто Съветският съюз се разпадна и Молдова разгласи независмост и зае прозападна позиция, породи боен спор, който все още е замразен.

Западните анализатори считат, че задачата на Кремъл може да бъде да създаде сухопътен мост от Русия по крайбрежието на Украйна до Приднестровието, отрязвайки Украйна от достъп до Черно море.

Военният източник счита, че Русия може да отиде още по-далеч, пробвайки се да употребява разочарованието от цената на живота в Молдова и да изостри съществуващото напрежение, с крайната цел да превземе цялата страна. Твърденията не могат да бъдат тествани без значение.

Молдова, една от най-бедните страни в Европа, се бори с огромния приток на бежанци и икономическите последствия от войната, които стопираха близо 15 % от износа й. Тя не е член на НАТО, само че граничи с Румъния, която е.

Източникът сподели, че украинското разузнаване сочи активност на основното летище в Тираспол, столицата на Приднестровието, което допуска, че руснаците се готвят за спор, с транспортни самолети Илюшин-76 и евентуално хеликоптери, които следва да бъдат докарани. " Това значи, че се приготвят за въздушно десантна интервенция и има огромна възможност десантните войски да бъдат доставени от Крим. "

Смята се, че към 1500 съветски бойци към този момент са в Приднестровието (те се намират там според съглашението за преустановяване на огъня и на практика са жители на Приднестровието с съветски паспорти-бел.ред.), съгласно западни представители. Всички войски, които бъдат изпратени до летището, ще би трябвало да пресекат украинското въздушно пространство, което ги излага на риск от системите за противовъздушна защита на страната.

Очаква се руснаците да основат " предлог " за намеса в Молдова, който да съвпадне с парада на Деня на успеха на 9 май. Безредици в столицата Кишинев може да бъдат проведени по едно и също време с военна интервенция в Приднестровието, сподели източникът. " Сега е доста елементарно да се сътвори предлог в Молдова. "

Доклад на Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс от Кралския институт за обединените служби допуска, че Федералната работа за сигурност (ФСБ), главната шпионска организация на Русия, разисква опитите да дестабилизира Молдова, с цел да противодейства на възходящите про-европейски настроения в страната. Това ще покаже на Запада, че поддръжката за Украйна рискува по-широки последствия, в това число на Балканите, пишат те.

На 7 април молдовското държавно управление забрани проявлението на съветски военни знаци, ход, тълкуван в Москва като знак, че се стреми да противодейства на съветското въздействие в страната.

В отчета се споделя, че украинското разузнаване е научило, че генерал-майор Дмитрий Милютин от Пета работа на ФСБ разисква организирането на протестно придвижване в Молдова, което " съзнателно ще употребява всеобщо неразрешените знаци, насърчавайки управляващите да глобят огромен брой небогати протестиращи и да се сътвори основа за изказвания, че държавното управление потиска политическото изложение и свободата на словото ".

Наред с приднестровските бригади, съветските сили в отделилия се район " съставляват опасност за молдовското държавно управление при положение на политическа дестабилизация на страната ", се споделя в отчета. Въпреки това се прибавя, че без сухопътен мост към Молдова през Украйна руснаците ще се затруднят да подсилят тези елементи.

Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на Централния боен окръг на Русия, сподели в тирада на 22 април, че контролът над Южна Украйна ще обезпечи " подстъп към Приднестровието ", където съгласно него " има и обстоятелства за подтисничество на руско-говорещо население ".

Според Moscow Times Виктор Водолацки, заместник-председател на комитета на Държавната дума, е споделил, че съветските управляващи може да признаят независимостта на Приднестровието в близко бъдеще.

Няколко дни преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари Путин разгласи, че признава двете отделили се република в Донбас за независими; проправяйки пътя на Москва да изпрати военни сили в сепаратистки региони с претекста, че се намесва като съдружник, с цел да ги отбрани против Украйна.

" Ако Русия признае независимостта на Приднестровието, това би заплашило директно териториалната целокупност на Молдова. Това ще бъде сюжетът на Донбас. Това значи, че ще дават военна помощ, а това значи, че може да я признаят за част от Русия и по този начин нататък ", сподели украинският източник.

Регионът заяви за серия от детонации през последните дни, които назова " терористични офанзиви ", което накара Киев да упрекна Москва, че се стреми да разшири войната по-нататък в Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР