МОК отстрани руския олимпийски комитет (РОК) от редиците си за

...
МОК отстрани руския олимпийски комитет (РОК) от редиците си за
Коментари Харесай

МОК изключи Русия от олимпийското движение

МОК в профил съветския олимпийски комитет (РОК) от редиците си за неопределен срок. Това разгласи шефът по връзките в МОК Марк Адамс след днешното първо съвещание на Изпълнителното бюро в Мумбай.

Причината е решението на РОК да одобри спортни организации от нелегално анексираните територии в Украйна. В известието на МОК се споделя, че с признаването на олимпийски препоръки от Донецка и Луганска национална републики, а също и от Запорожка и Херсонска области Русия е нарушила олимпийската харта.

" Решението РОК да одобри за членове тези олимпийски препоръки е в прорез с олимпийската харта, тъй като с него се нарушава териториалната целокупност на Украйна. Руският олимпийски комитет е отхвърлен с неотложно деяние до последващо решение по въпроса. Той повече не може да работи като народен олимпийски комитет и да получава средства от МОК ", съобщи Адамс.

По-рано президентът на олимпийския комитет на Украйна Вадим Гутцайт изпрати публично писмо до президента на МОК Томас Бах с молба на съвещанието на Изпълнителното бюро да се прегледа въпросът за наказания против Русия поради привличането за членове на РОК на упоменатите украински територии. Тогава Бах отговори, че МОК е почнал процедура по следствие и ще разиска въпроса в Мумбай. Това стана още на първото съвещание на управлението на МОК.

Изпълкомът ще има съвещания до събота в това число, а от неделя до вторник в Мумбай ще е сесията на МОК, която би трябвало да реши въпроса със идващите домакини на олимпийски игри, както и с възможното допускане на съветски и беларуски спортисти до Париж 2024 като неутрални.

Единственият коментар по тематиката през днешния ден бе на Марк Адамс, който сподели:

" Препоръките (към интернационалните федерации да позволяват до свои надпревари съветски спортисти като неутрални - бел. ред.) остават в действие. МОК си резервира правото да вземе решение за допускане на съветски спортисти на летните игри в Париж 2024 и на зимните в Кортина 2026 в нужния период ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР