Можете да видите изложбата до 18 януариПредседателят на Комисията по

...
Можете да видите изложбата до 18 януариПредседателят на Комисията по
Коментари Харесай

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов

Можете да видите изложбата до 18 януари


Председателят на Комисията по просвета в 44-тото Народно заседание Вежди Рашидов откри огромна галерия “Скулптури и акварели ” в столичната изложба “Сан Стефано ”. В нея са подредени 41 акварела и 14 статуи глави, основани през 2018 година. Темата на експозицията е “Пейзажът в акварела и главата в скулптурата ”.
 04-1-vejdi  04-1-3  04-1-2
Събитието бе почетено от доста интелектуалци, политици и хора на изкуството. Сред тях бяха Цветан Цветанов, Цвета Караянчева и други депутати от групата на ГЕРБ, началникът на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, изкуствоведът Слава Иванова, началник на фонда “13 века България ”, режисьорът Адела Пеева, колекционерът Ангел Симеонов, издателят Иван Гранитски, шефът на Националната онкологична болница доктор Стефан Константинов и ексминистърът на опазването на здравето доцент Божидар Финков.

Всяка година по традиция Рашидов си подарява галерия за рождения си ден, а тази година те са две. На 10 декември в галерията на Волен Сидеров – “Стил2 ” беше показана първата, събрала към 50 непоказвани акварели дребен формат, дело на Рашидов.

“В изложбата “Скулптури и акварели ” Вежди Рашидов ни приканва да напуснем всекидневието да се потопим и изгубим в неговия свят на мемоари, очаквания и фантазии. Във всеки акварел е открит точният баланс, който виждаме и в скулптурните глави изваяни от създателя. Плазмата на метала като че ли се разлива свободно, с цел да построи облици, които през обособените елементи последователно изплуват пред нас ”. Това съобщи при откриването на изложбата на Вежди Рашидов изкуствоведът и шеф на Софийската градска художествена изложба Аделина Филева.

Преди откриването на изложбите той описа пред “Труд ” за какво е избрал да покаже от скулптурите си единствено глави – “В главата са съсредоточени напъните на доста международни цивилизации. Главите и портретите са водещи в основаването на изкуствата. Ако проучваме смисъла на портрета, то той е обръщение за облик в бъдещето. Ако през днешния ден не се кланяме по кръстовища и по пътища, а търсим амвона, то това е инстинктът на индивида да търси облик, в тази ситуация на Христос. ”

Скулпторът бе безапелационен, че в случай че нямахме мостри на Рамзес, на Нефертити, на Клеопатра, то през днешния ден нямало да знаем по какъв начин са изглеждали, както и да имаме знание за тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР