Можете да подобрите паметта, да увеличите концентрацията, да улесните и

...
Можете да подобрите паметта, да увеличите концентрацията, да улесните и
Коментари Харесай

Храни, които ни правят по-умни

Можете да подобрите паметта, да увеличите концентрацията, да улесните и подобрите умствената работа с една доста елементарна стъпка, а точно прмяна в метода на хранене. Мозъчните кафези, невроните, са доста изборни и ненаситни и се нуждаят от доста сила, многообразие от аминокиселини, витамини, микроелементи и доста други субстанции и съединения, с цел да работят. Днес ще ви покажем 5 от най-полезните храни, които усъвършенстват мозъчната функционалност и са потребни за организма като цяло.

Зърнени храни

Зърнените закуски са идеалното решение. Овесената каша съдържа доста нишесте. Той се разгражда постепенно и зарежда тялото с сила последователно, без внезапни скокове. Препоръчително е да ядете половин чаша (около 30 г) суха овесена каша на ден.

Орехи

Яденето на орехи е потребно за мозъка и нервната система. През 2015 година изследване открива, че яденето на към 10 грама орехи дневно усъвършенства когнитивните резултати. Препоръчва се да се ядат 140 г обелени ядки на седмица (около 20 г на ден).

Бадем

Тези ядки усъвършенстват паметта и вниманието, стимулирайки способността за учене. За да потвърдят изгодите от бадемите, учени организират изследване с плъхове. Установено е, че мозъчните функционалности на животните, които са яли бадеми, са по-високи спрямо индивидите на постоянна диета. Препоръчително е да ядете 3 чаени лъжички (около 15 г) обелени бадеми на ден.

Риба

Рибата е източник на омега-3, скъпи протеини, витамин D, фосфор и други субстанции, нужни за гладкото действие на мозъка. През 2009 година са оповестени резултатите от огромно шведско изследване: данните от въпросника за храните са съпоставени с резултатите от тестванията за интелектуално развиване. Изследователите откриват, че тези, които ядат риба един път седмично или повече, са минали тестванията с по-добри резултати от тези, които ядат по -рядко. Препоръчително е да се яде риба най-малко два пъти седмично (готови порции към 100-150 g).

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа стимулантите теобромин и кофеин и микроелементи, потребни за човешкото тяло като калий, цинк, манган, фосфор. Според изследване от 2018 година даже еднократна консумация от 20 г черен шоколад може да усъвършенства паметта при здрави младежи на възраст 18-27 години. Препоръчително е да ядете не повече от 100 г или едно шоколадово блокче дневно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР