Можеше да се намери друго решение, да се пускат определен

...
Можеше да се намери друго решение, да се пускат определен
Коментари Харесай

Експерт: Можеше да не се затваря изцяло, сезонът ще е загубен

Можеше да се откри друго решение, да се пускат избран брой хора на час, само че да не се затварят напълно тези обекти. Това сподели пред БНР Георги К. Първанов, член на борда на Българската асоциация за наемане на хора.
Ударът върху ресторантьорите, фитнесите и моловете е доста сериозен. Моловете вземат доста по-стриктни противоепидемични ограничения от останалите магазини, които няма да бъдат затворени.

Първанов предвижда изгубен сезон. Моловете ще изгубят един от най-силните месеци и това няма да се навакса, уточни той.

Георги Първанов чака „ след затварянето хората да се юрнат към моловете “ и да се стопи, даже да има, някакъв резултат от локдауна. Той даде образец с Гърция, където макар строгите ограничения и цялостното затваряне, няма добър резултат и заболеваемостта не се е свила. Не е инцидентно, че толкоз развити страни с благоприятни условия - като Швейцария и Нидерландия, даже с растящи бройки не подхващат такива ограничения, съобщи още Първанов.

Заради бизнеса това затваряне можеше да се случи ноември, счита Първанов.

„ Дори след отварянето, да е в период, има един месец мининум, в който стопанската система може да се върне в обикновено действие “, разясни Георги Първанов. Това по думите му значи, че ще стартираме да работим обикновено от 1 февруари.

Според него сега е належащо разсрочване на заеми, осигуровки и налози до пролетта, до момента в който бизнесът си стъпи на краката. И още - директни дотации към хората и грантове за дребните и междинните компании.

Сега на пазара на труда ще се появи скритата безработица. Има доста отворени позиции на пазара на труда, разясни Георги Т. Първанов. „ Ще имаме трайно безработни, голям брой хора. Тъй като стартира да се отваря Западна Европа, тези хора ще тръгнат на открито и този път няма да можем да си ги върнем. “

„ Ако има през пролетта трето затваряне, това ще бъде краят на голяма част от бизнеса “, безапелационен е Първанов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР