Можем ли завинаги да се откажем от руския газ и

...
Можем ли завинаги да се откажем от руския газ и
Коментари Харесай

Гоцеделчевецът Георги Самандов пред ФАКТИ: Проблемът е, че договорени количества газ след август няма 

Можем ли вечно да се откажем от съветския газ и петрол… Цените са високи и се балансират с обезщетения. Може ли да се предвижда какъв брой ще станат… На тези и други въпроси, свързани с енергийната рецесия, отговори специалистът Георги Самандов от „ Български напредък “.

- Господин Самандов, КЕВР усили цената на газа с 32% за юли до 186 лв. 186, 47 за MWh. Някой може ли каже по кое време ще спре нарастването?
- В разследване на Зелената договорка, възобновяване на стопанските системи от коронавирус епидемията и спора в Украйна се следи фрапантно нарастване на цената на природния газ в общоевропейски мащаб. На локално равнище международните фактори бяха засилени от недалновидни решения на ръководещите, които доведоха до рекордното покачване на цената на природния газ, само че и до неустановеност на доставките за новия отоплителен сезон. В обозримо бъдеще наклонност за понижаване на цената на газа няма, тъй като липсва безапелационна политическа и експертна воля за решение на казуса.

- Азерският и американският газ не покриват цялостното ползване през зимата. Как да се подсигурим?
- Азерският газ покрива 1/3 от потреблението на природен газ в страната. Проблемът, както разбрахме от шефа на „ Булгаргаз “ ЕАД, е, че контрактувани количества газ след август месец няма. Времето за договаряне е извънредно незадоволително, а вариантите лимитирани. Според мен решението е да се договаря със всички вероятни снабдители, тъй като колкото по–голям е броя на контрагентите, толкоз по–голяма е опцията за подсигуряване на нужните количества.

- Хранилището в Чирен е цялостно на към 40%. Закъсняваме ли с неговото запълване?
- Сравнявайки ритъма на запълване на хранилището в Чирен с европейските такива, откриваме съществено забавяне от наша страна. Също по този начин би трябвало да се обърне внимание какво е количеството нагнетено от „ Булгаргаз “ ЕАД и какво нагнетяват частните компании, тъй като в даден миг може да има задоволително налични количества, само че да нямаме достъп до него.

- Колко съгласно вас е алтернатива да имаме в бъдеще нови договаряния с „ Газпром “?
- „ Газпром “ е най–големият снабдител на синьо гориво в Европа. Управляващите българската енергетика би трябвало да прегледат всички вероятни варианти за доставка, защитавайки най–изгодните стопански параметри за ползвателите в България. Ограничаването на благоприятни условия за доставка в този миг са шокови за стопанската система ни и то е видно от последното ценово решение на КЕВР.

- Продължаваме ли през медиатор да купуваме газ?
- В създалата се обстановка „ Булгаргаз “ ЕАД сигурно употребява услугите на други търговски контрагенти, с цел да задоволи потребностите от природен газ в България. За юли бяха инициирани търгове за покупка от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД на газовата борса, което дава отговор красноречиво на въпроса ви. Информацията е обществена на уеб страницата на „ Булгаргаз “ ЕАД.

-Възможно ли е цяла Европа да се откаже от съветския газ?
- Невъзможни неща няма! Въпросът е каква би била цената, която ще заплати европейският консуматор? Както виждаме, към този момент се стартират редица ограничения като ограничение на топлоподаването в избрани райони, таван от 19 градуса по Целзий на температурата в магазини и офиси, обновяване работата на въглищни централи и други В разследване на сходно решение актуалната инфлация може да ни се стори пренебрежимо ниска спрямо тази, която ни чака. Най–големите ни терзания са, че стопански системи като българската могат да бъдат застигнати от стагфлация – композиция сред занимателен стопански растеж, висока инфлация и увеличение безработица.

- Ние работим с съветски петрол, който е на ниска цена, само че цената на бензина не пада? Защо?
- Като всяка борсова стока цената на горивата е функционалност на търсенето и предлагането. В района има боен спор, в резултат на който редица рафинерии не работят, т. е. предлагането е понижено. Освен това Европейски Съюз наложи ембарго на съветския нефт, което докара до още по–голям дефицит на суровина и резултатите в цяла Европа са налице – рекордно високи цени. Резонен въпрос в тази обстановка е по какъв начин са обезщетени крайните консуматори и дали това, което прави българското държавно управление, е задоволително. Предприетите ограничения от ръководещите са палиативни и извънредно незадоволителни.

- Резонно ли е това, което споделят от ГЕРБ, че 1 лев от цената отива някъде…
- Единственият орган, който може да откри злоупотреби, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя би трябвало час по–скоро, незабавно бих споделил, да се самосезира и да извърши инспекции, предоставяйки безапелационен отговор на обществото дали е оправдана високата цена на горивата. Всичко останало са спекулации, целящи облага на краткосрочни политически дивиденти.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР