Можем ли да подкрепим правителство, което не може да направи

...
Можем ли да подкрепим правителство, което не може да направи
Коментари Харесай

И Демократична България няма да подкрепи проектокабинета на ИТН

Можем ли да подкрепим държавно управление, което не може да направи смяната, за която се борим? Можем ли да подкрепим болшинство, което намерено се заявява като плаващо? Виждаме индикации за отвореност към Движение за права и свободи още по време на самите договаряния - ”Има подобен народ ” и Движение за права и свободи внесоха дружно предложение за основаване на една анкетна комисия, обслужваща пропагандните цели на Движение за права и свободи. Можем ли да подкрепим аналогово държавно управление със закани, диктат? Не, не можем.

Това съобщи пред публицисти в Нароодното заседание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. По този метод той разгласи решението на обединяването по повод поддръжката за проектоправителството на Има Такъв Народ. Кабинетът, препоръчан от групировката на Слави Трифонов би трябвало да бъде гласуван в сряда. До този миг безапелационен отвод има и от " Изправи се! Ние идваме! ". Българска социалистическа партия сложиха ултиматум - Петър Илиев да бъде заменен.

Христо Иванов изрично уточни, че не е имало договаряне. Освен това съобщи - в документа, подписан от Има Такъв Народ отсъстват дълготрайно декларирани цели от страна на " Демократична България ".

По думите на Христо Иванов в декларацията на " ИТН " отсъстват задължения за промяната на основния прокурор Иван Гешев, няма ясно декларирано предпочитание за конституционна промяна и смяна на Висш съдебен съвет и прокуратурата. Няма ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ и преустановяване мандата на Сотир Цацаров. Няма ангажимент за пречистване на Министерство на вътрешните работи и службите от корупционни и непознати въздействия. Няма ангажимент за продължение на модернизацията на армията, гарантиране на енергийния суверенитет на страната, използване на зелени политики. Няма ограничения за битка с мръсните пари.

" Не можем да дадем гласовете си за съглашение, което е едностранно. Това е рецепта за задкулисие. Можем ли да гласуваме за подобен състав на Министерския съвет? Не можем. Това е най-слабият кабинет, който е бил предаван. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора, е, че ние не ги познаваме. За някои от тях и това не можем да кажем. Един от тях даде изявление и видяхте какво стана. Вие представяте ли си какво друго бихме могли да забележим от тази " торба с котки "? ", попита Христо Иванов.

" Не може някой да споделя, че сме задължени под диктат да гласуваме за същото, против което се борим. Взехме единомислещо решение. Въпросът е какво следва. " Демократична България " не се тормози по никакъв метод от избори ", добави още Иванов.

Христо Иванов прикани всички партии, отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи, да не изгарят мостовете между тях, с цел да може да се осъществя третият мандат за държавно управление, което да изкара няколко месеца. Това можело да стане с правилно политическо съглашение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР