Можем да свалим бюджетния дефицит до 3% от БВП, без

...
Можем да свалим бюджетния дефицит до 3% от БВП, без
Коментари Харесай

Асен Василев: Дефицит 3% е възможен без да ограничаваме социалната част

„ Можем да свалим бюджетния недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт, без да ограничаваме обществената му част и вложенията.

Фокусирахме се върху събираемостта на налозите, без да покачваме данъчната ставка “. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция, по време на Четвъртия Софийски стопански конгрес.

Данък добавена стойност е главен налог в България, той не се дефинира от износа на артикули, уточни Василев по време на полемиката.

„ Данък добавена стойност има непряко въздействие от облагите на компаниите, само че считаме, че те ще останат непроменени по отношение на предходната година.

Другата линия за данъчни доходи е налог общ приход и тук чакаме нарастването на заплатите да е два пъти по-голямо от нарастването на инфлацията.

Очакваме растеж на банковите лихви - да се вдигнат и стигнат високо едноцифрено число “, уточни още финансовият министър.

„ За по-висока продуктивност на стопанската система е нужно да имаме по-добра физическа инфраструктура - машини, заводи, пътища и мостове.

Ако един ТИР чака на Дунав мост в Русе три дни, това е загуба за бизнеса и той възнамерява по-ниски заплати, по-ниски вложения.

Затова присъединението ни към Шенген е значимо, тъй като минаването на артикули през границите пречи на стопанската система “, регистрира министърът на финансите.

„ България има граница от 450 километра по река Дунав и единствено два моста, а това стопира икономическото развиване. Влизането в Шенген ще направи по-лесно построяването на мостове. “, счита Василев.

В момента бизнесът губи 1,5 милиарда лв. годишно от такси за преводи и по тази причина е значимо приемането на страната в еврозоната, добави той.

„ Ние влагаме в човешкия капитал - в науката, образованието и във висшите учебни заведения. На тези процеси им трябват обаче 10-15 години, с цел да се види направеното “, сподели Василев.

По думите му, в случай че заплатите у нас не престават да се усилват по-бързо от Брутният вътрешен продукт, ще се оправим с дефицита на висококачествена работна ръка.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР