Можем да произвеждаме бетон, който е с 30% по-здрав, като

...
Можем да произвеждаме бетон, който е с 30% по-здрав, като
Коментари Харесай

Защо е добра идея да добавяме утайка от кафе в бетона

Можем да произвеждаме бетон, който е с 30% по-здрав, като обработваме и прибавяме овъглена наслойка от кафе към сместа, откриват откриватели в Австралия. Новата им " рецепта " в действителност може да реши голям брой проблеми по едно и също време.

Всяка година светът създава зашеметяващите 10 милиарда кг боклуци от кафе в международен мащаб. Повечето приключват на сметищата.

" Изхвърлянето на органични боклуци съставлява предизвикателство за околната среда, защото отделя огромни количества парникови газове, в това число метан и въглероден диоксид, които способстват за изменението на климата ", изяснява инженерът от университета Раджив Ройчанд.
 Снимка 632564

С процъфтяващия строителен пазар в международен мащаб, има и непрестанно възходящо търсене на ресурсоемък бетон, което също предизвиква различен набор от екологични провокации.

" Продължаващият рандеман на натурален пясък по света - нормално взет от речни корита и крайбрежия, с цел да отговори на бързо възходящите условия на строителната промишленост, има огромно влияние върху околната среда ", споделя инженерът на RMIT Джие Ли.
 Защо не би трябвало да мием зъбите си директно след утринното кафе
Защо не би трябвало да мием зъбите си след утринното кафе

Как тъкмо ще си навредим

" Има сериозни и дълготрайни провокации при поддържането на стабилно доставяне с пясък заради лимитираното естество на ресурсите и въздействието върху околната среда от добива на пясък. С метод на кръгова стопанска система бихме могли да предпазим органичните боклуци от депата и също по този начин да ги запазим по-добре нашите естествени запаси, измежду които и пясъка. "
 Снимка 632561

Органичните артикули като утайката от кафе не могат да се прибавят непосредствено към бетона, тъй като пропущат химикали, които отслабват здравината на строителния материал. Така че, употребявайки ниски енергийни равнища, екипът нагрява отпадъците от кафе до над 350°C, като в същото време ги лишава от О2.

Този развой се назовава пиролиза. Той разгражда органичните молекули, което води до шуплест, богат на въглерод въглен, наименуван биовъглен, който може да образува връзки и по този метод да се включи в циментовата матрица. Ройчанд и сътрудниците му също се опитват да пиролизират утайката от кафе при 500°C, само че получените частици биовъглен не са толкоз мощни.
 Консумацията на кафе и кофеинови питиета и признаците, че прекаляваме с тях
Признаците, че прекаляваме с кафето

Кофеинът е и другар, и зложелател

Изследователите предизвестяват, че към момента би трябвало да оценят дълготрайната устойчивост на техния циментов артикул. Сега те работят върху тестване по какъв начин хибридът кафе-цимент се показва при цикли на замразяване/размразяване, всмукване на вода, абразии и доста други стресови фактори, прецизират от

Екипът също по този начин работи върху основаването на биовъглища от други източници на органични боклуци, в това число дървесина, хранителни боклуци и селскостопански боклуци.
 Снимка 632562

" Нашето проучване е в начален етап, само че тези вълнуващи открития оферират новаторски метод за доста понижаване на количеството органични боклуци, които отиват на депата ", споделя инженерът на RMIT Шанън Килмартин-Линч.
 5 неща, които да създадем преди утринното кафе
5 неща, които да създадем преди утринното кафе

За едно в действителност пламенно начало на деня

" Вдъхновението за моите проучвания, от позиция на локалното население, включва грижа за страната, обезпечаване на резистентен витален цикъл за всички материали и отбягване на изхвърляне на толкоз доста неща на депата, с цел да се сведе до най-малко въздействието върху околната среда. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР