Можем да очакваме да съберем по 3 милиарда евро от

...
Можем да очакваме да съберем по 3 милиарда евро от
Коментари Харесай

ЕС може да въоръжава Украйна с по € 3 млрд. годишно от руските активи

„ Можем да чакаме да съберем по 3 милиарда евро от изключителните облаги от замразените съветски активи през 2024 година и сходни суми през идващите години “, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя приказва след края на Европейския съвет  - срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

„ Трябва да продължим да поддържаме напъните на Украйна да се бори на бойното поле. Радвам се, че водачите поддържаха нашето предложение за изключителните облаги от замразените съветски активи. Това ще обезпечи финансиране на военно съоръжение за Украйна “, посочи Фон дер Лайен.

Ако се работи бързо, първият 1 милиард от тези пари може да бъде провиснал още на 1 юли, отговори тя на журналистически въпрос.

С тези пари може да бъде финансирана и самодейността на Чехия за закупуването на 800 000 артилерийски снаряда за Украйна.

Предложението за потреблението на замразените активи бе направено на 20 март от Комисията и висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Европейският съвет приканва страните членки (Съвета) на Европейски Съюз да работят по това предложение, е записано в признатите.

В текста на заключенията е записано, че военната поддръжка и уговорките на Европейски Съюз в областта на сигурността ще бъдат обезпечени с цялостно ценене на политиката на сигурност и защита на избрани страни членки и че ще бъдат взети поради ползите в тези сфери на всички страни от Европейски Съюз. Урсула фон дер Лайен обаче бе безапелационна, че ръководителите на страните членки са подкрепили предложенията за изпорзването на блокираните активи. По-рано Балаж Орбан – шефът на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан, съобщи, че страната му ще се опълчи на въоръжаването на Украйна с тези пари.

Същевременно е направено предложение за увеличение на митата за вноса от Русия и Беларус на зърнени храни, маслодайни култури и техни производни артикули, добави Фон дер Лайен. Това ще попречи на зърното от Русия да дестабилизира пазара в Европейски Съюз. Същевременно Москва към този момент няма да може да употребява облагите от този експорт към Европейски Съюз. И ще подсигурява, че на европейския пазар няма да влезе нелегално изнесеното от Русия откраднато украинско зърно.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски се обърна към европейските водачи по видеовръзка и ги укори, че е незаслужено, че Европейски Съюз продължава да внася без ограничавания зърнени култури от Русия и Беларус. Той посочи, че до момента в който украинското зърно се изхвърля по пътищата от гневни полски фермери, достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар остава безграничен.

В заключенията водачите приканиха Съвета да работи за приемането на осмия пакет от поддръжката за Украйна по Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ). Става дума за следващия транш в размер на 500 милиона евро. От месеци насам той е блокиран от Унгария.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел чака още при белгийското председателство на Европейски Съюз, което завършва на 1 юли, да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна. И настоя Съветът бързо да одобри преговорната рамка с нея.

Същевременно Европейският съвет даде зелена светлина за започване на договаряния за участие с Босна и Херцеговина.

Лидерите на страните от Европейски Съюз приканиха за незабавна филантропична пауза, която да докара до стабилно преустановяване на огъня в линията Газа.

Пълен и безвреден филантропичен достъп до Газа е от значително значение, с цел да бъде обезпечена на цивилното население животоспасяваща помощ в изискванията на пагубната обстановка, сподели Шарл Мишел. Особено тревожна е опасността от апетит заради незадоволителната помощ,у която влиза там, акцентира Европейският съвет.

В заключенията се показва поддръжка на следствията на изказванията за полово принуждение, осъществено от бойци на „ Хамас “ при нападението против Израел на 7 октомври 2023 година Настоява се за освобождението на всички заложници. Ръководителите на страните от Европейски Съюз приветстват следствието на Организация на обединените нации против 12 чиновници на нейната Агенцията за подкрепяне и строителство за палестинските бежанци (UNRWA) за хипотетично присъединяване в нападението против Израел. Лидерите осъждат и насилието, осъществявано от еврейски заселници екстремисти на Западния бряг.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР