Можем да бъдем по-добри, без да ставаме герои. Така пееше

...
Можем да бъдем по-добри, без да ставаме герои. Така пееше
Коментари Харесай

Квартално добро: Цяла улица събира дрехи и храна за бедни

Можем да бъдем по-добри, без да ставаме герои. Така пееше преди време Клиф Ричард. А в днешно време пловдивчани демонстрират няколко метода по какъв начин може да стане това.

Дървена щайга е окачена на дърво на ул. „ Ген. Скобелев “ покрай центъра. На излязлата от приложимост касетка някой е добавил бариера за рафт, 6 закачалки и надпис „ От хора за хора “.



В махалата не знаят кой тъкмо е незнайният покровител, който със самоделната структура подканя съседите да оказват помощ на хора в потребност. Вдигат плещи и в близкия магазин, и в прилежащите къщи.

Арменско семейство, чиято врата е единствено на метър-два от дървото, обаче постоянно вижда по какъв начин на закачалките се появява торба с отеснели обувки или найлонова чанта с облекла, които нечие дете е надраснало. По-често обаче хора оставят пакет ориз или макарони.



Често това е вечерята на небогати от близката Аджесан махала.

В кв. „ Изгрев “ пък мъж е измайсторил беседка и е сложил надпис „ Беседка за всички от Петко “.



Стойчо, чието дело е това, живее в блока насреща. А Петко е синът, който изгубил без време. Кварталът помни момчето като будно и постоянно засмяно. Изучило се в Англия, след това почнало работа. Тогава пристигнало неприятното – злополука, в която изгубило живота си, почернила семейството. Баща му направил беседката, с цел да не не помни никой за сина му.



Често в нея посядат Таня и Косер с кучето Рекси, изключително през лятото, когато е сянка. „ В този квартал не се случва постоянно някой да направи нещо такова – споделя Таня. - А и да се случи, мъчно се опазва “. Обаче в беседката в памет на Петко никой не смее да пакости. Поставили и кошче, с цел да не се цапа. Мъже се събират да играят карти, съседки сядат да вземат въздух, до момента в който пренесат торбите от хранителния магазин до входа. Стойчо по през целия ден го няма, с цел да види това, работи на Рогошките гробища и постоянно се прибира чак на мръкване.

Снимки: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР