Може ли свободна и демократична Украйна да има бъдеще без

...
Може ли свободна и демократична Украйна да има бъдеще без
Коментари Харесай

НАТО: Зеленски чука на вратата, но никой не му отваря

Може ли свободна и демократична Украйна да има бъдеще без НАТО? Този сериозен въпрос, чието разглеждане съдружниците на Киев непрестанно отсрочват, беше в основата на срещата на министрите на защитата на Алианса в четвъртък. Поканата за НАТО е на върха на " проекта за победа ", показан в Брюксел от Володимир Зеленски, написа в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Според Киев интервалът сред американските избори и встъпването в служба на новия президент през януари може да предложи " опция " на Джо Байдън. " Той има късмет да влезе в историята, като завещае на Украйна покана за участие в НАТО. Това би коригирало грешките на предходните демократични администрации, които способстваха за денуклеаризацията на Украйна ", изяснява Альона Гетманчук, шеф на мозъчния концерн New Europe Center. Сближаването сред Украйна и Атлантическия алианс се счита за извънредно значимо от украинците. Изправени пред компликации на източния фронт, те се нуждаят от западни гаранции за сигурност, с цел да се изправят против Русия, подкрепяна от нейните съдружници (Китай, Иран, Северна Корея). Интегрирането в Алианса ще става последователно, на стадии. " В очакване войната да свърши, човек може да си показа, с цел да подсигурява сигурността на Украйна преди цялостното й присъединение към НАТО, коалиция на решителните, с военно присъединяване в защитата на Украйна от страна на страните, които имат потенциал и политическа воля за това ", продължава Альона Гетманчук.

Хипотезата Тръмп

Ако времето е толкоз малко, това е и тъй като ветровете, духащи от другата страна на Атлантика, стават все по-лоши и по-лоши. " Стратегията на Камала Харис е отбягване на спорове. Външната й политика е неразбираема. Останахме с усещането, че тя не схваща въпросите на интернационалната политика. Това безспорно ще забави американския ангажимент в Европа ", изяснява Александра де Хооп Схефер, президент на Германския фонд Маршал (GMF). Фил Гордън, възможният предстоящ консултант по националната сигурност на Камала Харис, е този, който блокира помощта за Украйна. В източната част на континента претендентът на демократите се счита за правоприемник на Барак Обама, индивидът на " рестартирането " на Русия на Владимир Путин. Помощта за Украйна също може да бъде блокирана още веднъж, в случай че Сенатът след изборите през ноември се окаже републикански. Бъдещето за украинците би било още по-мрачно, в случай че Доналд Тръмп победи. Кандидатът на републиканците даде обещание да постави завършек на войната, като беседва с Владимир Путин. Той също по този начин желае да понижи сумите на помощта за Украйна. Сделка сред Тръмп и Путин би трансформирала войната в замразен спор, предопределен да бъде подгряван още веднъж съгласно ползите на Кремъл. Но дали е толкоз ясно? На изток от някогашната желязна завеса някои виждат нещата по друг метод. " Това, от което се опасява Доналд Тръмп, е, че Съединените щати наподобяват слаба страна. Ако изоставянето на Украйна се преглежда като белег на уязвимост, той може да смени коня ", надява се Гига Бокерия, водач на грузинската съпротива. Той също може да влезе в спор с Владимир Путин, в случай че съветският президент се окаже прекомерно непреклонен. " Тръмп е по-отворен от Камала Харис за транзакционна дипломация и смяна. Той пръв ни достави с оръжие. Най-общо казано, демократичните администрации постоянно са били доста по-малко удобни за нас от републиканските администрации ", прибавя Альона Гетманчук.

Постепенно разпределяне

Въпреки желанието си да понижи американското наличие в Близкия изток, Доналд Тръмп удари Сирия през 2017 година след химическа офанзива, осъществена от режима на Башар ал-Асад, като по този метод изтри, начертавайки американската алена линия, унижението от отдръпването на Барак Обама четири години по-рано. " Тръмп ни изненада в Сирия, той може да промени решението си. Илюзия е да го описваме като изолационист. Той знае по какъв начин да бъде интервенционист, когато счита, че Америка е слаба. Той може да употребява военна мощ, в случай че се почувства потиснат или излъган от Владимир Путин. А страните от Централна и Източна Европа са възприемчиви към тези хрумвания ", изяснява шефът на GMF.

Междувременно от страна на Съединени американски щати виждаме по-скоро последователно разпределяне във връзка с Украйна. " Мирният проект " на Володимир Зеленски и тропането му на вратата на НАТО провокират смесени реакции от неговите съдружници. " Джо Байдън даже няма да отвори на половина вратата на Алианса за Украйна. Защото, в случай че го направи, Съединените щати ще бъдат принудени да се намесят директно и дълготрайно в сигурността на Украйна или даже да се намесят поради член 5. Тъй като Америка не желае да се намесва в това, Украйна рискува да остане в сива зона, с главно европейски гаранции за сигурност и неустановеност за бъдещето ", съжалява Александра де Хооп Схефер. Горчивината нараства в Киев, където на хората се припомня, че до момента в който украинците се отдръпват в Донбас, те към момента държат позициите в съветския район Курск, окупиран от август. " Курската интервенция е голям триумф, само че американците, вместо да се възползват от опцията да отслабят Русия и да укрепят Украйна, ни подлагат на критика. Те биха предпочели да се подготвим за сключване на мир. Искат да ни принудят да преговаряме ", съжалява шефът на Център " Нова Европа ".

Според информация на Le Figaro, доказаната възбрана на украинците да употребяват западни далекобойни оръжия за удари по военни цели в Русия не се дължи единствено на боязън от " ескалация ". След ескалацията на войната в Близкия изток Съединените щати желаеха от съветските публични лица да се опитат да лимитират Иран в реакцията му против Израел. Това разискаха външните министри на Съединени американски щати и Русия Антъни Блинкен и Сергей Лавров на срещата на върха на АСЕАН предходната седмица. " Този ​​тип самодейност си има цена. Руснаците упорстват за понижаване на американската военна помощ за Украйна, както и за това вратата на НАТО да остане двойно заключена ", споделя посланик. В същото време, до момента в който се ангажира още веднъж в Близкия изток, Америка губи интерес към Украйна, за която би желала европейците да се погрижат напълно. " Днес нито един член на НАТО не може да се опълчи на влизането на Украйна в Алианса. Джо Байдън безспорно ще изнесе доста безапелационна тирада по тематиката, само че тя няма да има никакво практическо значение. Той по никакъв метод няма да държи Доналд Тръмп виновен, в случай че бъде определен ", предвижда европейски посланик. Следователно ориста на Украйна лежи от ден на ден на европейските рамене.

Альона Гетманчук е уверена: " Или Европа се разсънва и ни оказва помощ да победим, или се задава по-голяма война. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР