Може ли случайно един високопоставен офицер в ГРУ да бъде

...
Може ли случайно един високопоставен офицер в ГРУ да бъде
Коментари Харесай

Разузнавачът Иван Пенков: Случаят с Гебрев е горчив урок за нашите служби за сигурност

Може ли инцидентно един почитан офицер в ГРУ да бъде тук в страната незаконно, когато има ред в интернационалните връзки и връзките сред службите? Би трябвало нашите служби да знаят за неговото престояване. Това сподели някогашният заместник-началник на военното разузнаване Иван Пенков в коментар дали има връзка сред отравянето на Емилиян Гебрев и Скрипал в ефира на bTV радио.
Той напомни, че преди две години съветският президент Владимир Путин в своя декларация разгласи, че ще бъдат осъдени държавните предатели на Русия, където и да се намират по света. „ Тази декларация ме кара да мисля, че тук става въпрос за една стратегия, в която да се отговори на ограниченията, които се вземат във връзка с Русия в икономическата област. Ние живеем във времена на тежко икономическо противостоене, комерсиална война, налагане на наказания на Русия. Неслучайно ги напомням тези неща.

На въпрос дали позволява, че чиновници на съветските спецслужби могат да се занимават с частни поръчки Иван Пенков отговори, че е допустимо, само че че сходни частни компании, които се занимават с военни поръчки, го вършат с контракт с Министерство на защитата. „ Опитът да се дезангажира съветското управление в една такава интервенция не може да бъде изолирана акция на частна компания.

Или да е солова акция на ГРУ, без държавното управление да знае. Това е парадокс. Това събитие не е откъснато от политиката на съветската страна. Това може да стане единствено със съдействие, да не споделям по заповед и с кардиналното позволение и единодушие на страната “, изясни някогашният заместник-началник на българското военно разузнаване.

Покушението на Гебрев може да е предизвестие към предателите и неприятелите на Русия, позволи Пенков. „ При случая със Скрипал на никое място не се разяснява, че той е етнически украинец, обаче е офицер в съветските въоръжени сили и в ГРУ. Този факт е надвил при планирането на интервенцията. Тук става въпрос за доста пари и ограничения за сигурност.

Те си дават ясна сметка, че може да бъдат упреквани съветските специфични сили, в частност ГРУ. Това са отговорностите и рискът на всяка интервенция. Това също в проекта за интервенцията ще бъде маркирано, че ще покажем на света, че ние следваме една своя теория против враговете на страната. Ето това е предизвестието. Разбира се, сега ние беседваме въз основата на хипотези “, добави той.

Според Иван Пенков нашата система за национална сигурност и субектите в нея не си вършат извода от случаи като този с Гебрев: „ Не е значимо в тази ситуация какъв брой е вярна или не хипотезата за тази съветска интервенция. Този случай би трябвало да послужи за урок на всички субекти на националната сигурност. Като стартираме от президентството, Народното събрание, премиера, министерствата, службите за сигурност, религиозните общности. Всички те би трябвало да си вземат урок по какъв начин е допустимо да се разстрои националната сигурност в една страна и никой не е предпазен от това нещо. Не е простимо това, което се е случило при случая с Гебрев.

Лекарите са били изцяло уверени, че това е опит за отравяне. В такива случай във Военна болница има служебно лице, обвързвано със службите за сигурност. То би трябвало незабавно да прояви интерес и да се направи съответното разследване. А не да чакаме да минат 4 години и от английските служби да ни кажат, че Федотов е бил в България. Това е горчив урок за нашите служби за сигурност. Ние не сме някакво островче отвън упоритостта на Русия да ни разузнава, да организира специфични интервенции. “

Попитан по какъв начин ще разяснява думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че чака съветска интервенция на идните избори Пенков отговори: “Това е прогноза, която не е лишена от съображение. Цял свят усеща големите благоприятни условия на военното разузнаване на Русия. Абсолютно разумно е да чакаме такава интервенция. Трябва да бъдем доста деликатни. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР