Може ли сладкар да откаже да направи торта за сватбата

...
Може ли сладкар да откаже да направи торта за сватбата
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ гледа дело за отказана сватбена торта


Може ли сладкар да откаже да направи торта за сватбата на двама мъже по религиозни аргументи? Върховният съд на Съединени американски щати ще изслуша доводите на двете страни в най-нашумялото правосъдно дело за гей права, откогато преди 2 години бяха утвърдени еднополовите бракове.

Две групи протестиращи, които поддържат страните по делото, се събраха пред правосъдната постройка от ранните часове на деня, а нетърпеливи фенове образуваха дълги опашки с вяра да съумеят да следят персонално по какъв начин страните излагат причини за религиозна независимост и гей права.

Знаковото дело изправя Дейв Мълинс и Чарли Крейг против притежателя на пекарна в Колорадо, който през юли 2012 отхвърля да направи торта за тържеството след сватбата им.

Джак Филипс, притежател на "Masterpiece Cakeshop" („ Пекарна за шедьоври ”) в Лейкууд, щата Колорадо акцентира вярванията си на ревнив християнин като съображение да откаже поръчката.

Филипс писа до в. „ Ю Ес Ей тудей ” тази седмица, че да направи торта за отпразнуване на такова събитие опонира на най-дълбоките му религиозни вярвания.

„ Като човек на изкуството, това не е нещо, което съм в положение да изпълня…и учтиво отхвърлих ”.

Мълинс е 33-годиешен стихотворец и музикант, а Крейг – 37-годишен вътрешен дизайнер. Двамата споделиха, че са били прочувствено унищожени от отхвърли и подали тъжба против дискриминация.

„ Това дело не е за свободата на създателя ”, сподели Мълинс. „ Не сме желали произведение на изкуството ”.

„ Бяхме отпратени поради това, което сме ”, уточни той. „ Бяхме обществено унижени поради това, което сме ”.

Комисията за отбрана на гражданските права в Колорадо и щатският апелативен съд се произнесоха в интерес на тъжителите. Сега изходът е в ръцете на 9-членния Върховен съд, в който има консервативно болшинство, откогато назначения от президента Доналд Тръмп арбитър Нийл Горсуш попълни състава му.

Мълинс, Крейг и групи за отбрана на гражданските права предизвестиха, че в случай че Филипс завоюва, други притежатели на магазини и хотели също могат да отхвърлят на гей клиенти като се стимулират с религиозни убеждения.

Филипс уточни, че на драго сърце би продал на двамата мъже торта, само че не и празнична сватбена торта, тъй като това опонира на убеждението му, че Господ е основал брака като съюз на мъж и жена.

Хана Болз – 18-годишна гимназистка от Мериленд, е прекарала цялата нощ пред постройката на съда със съучениците си. Тя описа, че приказват за делото в клас и съгласно нея е морално гей двойката да получи торта за сватбата си, само че сладкарят има конституционно право да откаже, тъй като бизнесът му е частен.

Джеръми Тедеско – юрист в Съюза за отбрана на свободата, – християнска група за правна помощ, която съставлява Филипс, сподели, че като човек на изкуството сладкарят не може да извърши всевъзможни поръчки за всевъзможни събития и отводът да направи торта на гей двойката не е демонстрация на дискриминация.

„ Делото е за свободата актьор и креативна персони да не бъдат карани от държавното управление да основават произведения, които показват послания или са за цели, които са в прорез с възгледите им.

„ Да кажеш, че човек на изкуството, който е мохамеданин, евреин или християнин не може повече да се придържа към главните моменти на вярата си и да бъде заставен от държавното управление да сътвори нещо, което нарушава вярванията му, е плашещо ”.

„ Джак и фамилията му получиха смъртни закани и наказване от правителството…В същински свободно общество търпимостта би трябвало да е двупосочна ”, споделя Тедеско.

Сладкарят е подсилен от към 20 щата, десетки конгресмени и християнски лобисти.

Администрацията на президента Тръмп също посочи, че сладкишите на Филипс са форма на креативно изложение и той не може да бъде притискан да употребява гения си в прорез с религиозните си вярвания.

Гей двойката Мълинс-Крейг е представлявана от Американския съюз за цивилен свободи. „ Не става въпрос за торта ”, сподели зам.-председателката на съюза Луиз Мелинг. „ Въпросът е дали конституцията пази правото на дискриминация и пази правото на сладкарница да постави на витрината си надпис „ Сватбени торти единствено за хетеросексуални ”. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР