Може ли най-бедната държава в ЕС да се откаже от

...
Може ли най-бедната държава в ЕС да се откаже от
Коментари Харесай

Шефът на АПИ призна, че има препоръки от ЕК за АМ Струма през Кресненското дефиле

Може ли най-бедната страна в Европейски Съюз да се откаже от 270 млн. евро т.е. 40% от цената на плана за Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле – последните 15 километра в дефилето? Обясненията от страна на АПИ звучат меко казано необичайно.
Не се отхвърляме, съобщи ръководителят на АПИ Георги Терзийски, като посочи, че отдръпването на молбата за еврофинансиране на плана било, с цел да можем да отговорим на условията на така наречен Европейска зелена договорка. " Това не е отвод ", настоя той.
Пред Нова телевизия Терзийски призна, че Брюксел ни е дал рекомендации за спомагателни ограничения във връзка с екологията по градежа на Автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле. Трябва да прибавим ограничения, не дейности, сподели още шефът на АПИ. По думите му, щяло да се приложат по-рано ограничения за понижаване на нездравословното влияние на трафика. Имаме рекомендации, които би трябвало да осъществим, с цел да няма риск за плана, сподели Терзийски, като от изявлението му стана ясно, че те са свързани с Оценка на въздействието върху околната среда – тъкмо това, поради което през късната есен на предходната година излезе информация, че може да ни бъде отказано еврофинансиране.
До края на 2020 година имаме желание да бъдат направени всички нужни дейности от всички държавни институции, с цел да аплайваме още веднъж за еврофинансиране, разясни Терзийски. И увери, че планът не се бави.
Предистория
Всъщност, точно за този сектор гръмна скандал - че страната се е пробвала да заблуди Европейска комисия, с цел да си обезпечи еврофинансиране. Всичко лъсна в края на октомври предходната година, когато изтече информация за публично писмо от Европейската комисия по отношение на апликационната форма за финансирането на сектора от автомагистралата през Кресненското дефиле (лот 3.2 Крупник – Кресна). Става въпрос за писмо на Генерална дирекция " Градско и районно развиване " на Европейската комисия до Галина Василева, шеф на дирекция " Координация на стратегии и планове " Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС).
Големите проблеми, които Брюксел видя за лот 3.2 на Автомагистрала " Струма " бяха следните - неналичието на Оценка на въздействието върху околната среда за този план и това, че българските управляващи плануват 7 тунела в сектора на Кресненското дефиле, а Оценка на въздействието върху околната среда има за единствено 5. Всъщност в писмото Брюксел излага тезата, че през Кресненското дефиле няма потребност да има автомагистрала, а елементарен път, тъй като интензивността на правата е доста надалеч от тези на Автомагистрала " Тракия " и Автомагистрала " Хемус " - сред 4 и 2 пъти по-малко за денонощие (12 200 автомобила през Кресна: 28 230 автомобила по " Хемус " сред София и Ботевград: 42 641 автомобила по Автомагистрала " Тракия " сред София и Пловдив). Европейска комисия счита и, че България не е защитила в задоволителна степен нуждата през Кресна да минава автомагистрала, както и че тя ще има доста завои поради естеството на терена, което ще докара до нараснала заплаха от произшествия. Повече детайлности вижте в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР