Може ли Интерпол да те издирва за престъпление в Португалия,

...
Може ли Интерпол да те издирва за престъпление в Португалия,
Коментари Харесай

Куриоз: Интерпол издирва българин за престъпление в Португалия, без той никога да е бил там

Може ли Интерпол да те търси за закононарушение в Португалия, когато в никакъв случай не си бил в тази страна? Може! Това описа Георги Димитров от Дупница пред Българска национална телевизия. Димитров получил такова обвиняване в районното полицейско ръководство в Дупница. Мъжът твърди, че служителите на реда освен позволили сериозна неточност, само че и се държали жестоко и неуважително към него, по тази причина е наел юрист и ще си търси правата в съда.

В края на ноември Георги Димитров отишъл в полицията в Дупница, с цел да възобнови шофьорската си брошура. След като заплатил таксите, му споделили да изчака пред стаята за фотоси.

" Дойде един граждански служител на реда, който не се показа и сподели: " Последвайте ме! Трябва да дадете писмени пояснения! ". Аз споделих – защо става на въпрос? - " Последвайте ме в стаичката! ". Държеше се по какъв начин да кажа – от полицията споделиха, че това било професионално държане, само че за мен не беше почтително, единствено дето не ми сложиха белезниците ", описа Георги Димитров.

Димитров даже помислил, че е някаква смешка, само че напълно не било по този начин. Написал пояснения и минало повече от час, до момента в който служителят на реда съпостави името и ЕГН-то му и разбере, че в действителност е станала неточност.

" Съвпадение на имена може, Георги Димитров е постоянно срещано име, само че съвпадане на ЕГН? Започна да съпоставя данните по-надолу и сподели: „ Оо, това става въпрос за друго лице, 82-ра година родено, доста се оправдавам! " - без някакви детайлности - „ Отидете да се снимате пред стаичката за фотоси ". Отношението беше все едно към някакъв нарушител – по този начин се почувствах. А представяте ли си, в случай че на следващия ден отида на границата и потегли да вървя в друга страна и се окаже, че ме търсят от Интерпол. Какво става? ", пита Георги Димитров.

Мъжът е алармирал за случая няколко институции – Министерство на вътрешните работи, президента, омбудсмана, Комисията за отбрана на персоналните данни, както и дирекция „ Киберпрестъпност " при ГДБОП.

След получения сигнал от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи са направили инспекция на случая в Дупница. Установено е, че служителите на реда са свършили отговорностите си, като са спазвали законовите разпореждания т.е. превишаване на правата им няма.

От Министерство на вътрешните работи обясниха още, че в тази ситуация не ставало дума за киберпрестъпление или кражба на персонални данни, а за „ отчасти съвпадане на данни ".

Объркана била една цифра в ЕГН-то на търсения Георги Димитров и по този начин системата светнала в алено, когато мъжът отишъл да възобнови шофьорската си брошура. Два месеца след подадената от него тъжба, в петък Димитров най-сетне получи писмен отговор от полицията. Надява се в системата да са поправили данните му, тъй като скоро ще пътува в чужбина. Но за породеното му стеснение и стрес той въпреки всичко ще си търси правата в съда.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР