Може ли Google да спре търсачката си в Австралия? Или

...
Може ли Google да спре търсачката си в Австралия? Или
Коментари Харесай

Големият сблъсък на Австралия с Гугъл

Може ли Гугъл да спре търсачката си в Австралия? Или да бъде длъжен да заплаща за проявление на новините на локалните медии?
Отстрани и двете хипотези звучат съвсем еднообразно невероятни, само че точно те са в основа на огромния спор сред страната континент и софтуерния колос. Австралия желае Гугъл да заплаща, с цел да демонстрира наличие от австралийски медии. В отговор компанията заплаши да деактивира търсачката си на територията на страната.

Конфликтът е наблюдаван с интерес в целия свят, защото може да сътвори прецент и за други страни.

За какво упорства Австралия

Страната изготви проектозакон, който ще задължи Гугъл и Фейсбук да заплащат лицензионни такси на австралийските медии за шерване на тяхното новинарско наличие. За неспазване на това обвързване са планувани санкции в милиони. Управляващият шеф на Гугъл за Австралия Мел Силва съобщи пред отрасловата комисия в сената, че в случай че проектозаконът бъде гласуван, компанията няма да има различен избор с изключение на да блокира достъпа до търсачката в Австралия, въпреки това по думите ѝ да е последното, което Гугъл желае.

Премиерът на Австралия Скот Морисън, от своя страна, съобщи: " Ние не отговаряме на закани. (...) Австралия изготвя личните си правила за нещата, които можете да вършиме в Австралия. Това се прави в нашия парламент. "

" Това ще стане в целия свят. От всеки пазар ли ще се изтеглите ", отвърна австралийският сенатор Рекс Патрик.

Гугъл даде знак, че е податлив да договаря с издателите за лицензионните такси. Според софтуерната компания обаче проектозаконът отива прекомерно надалеч. Той би задължил Гугъл да заплаща освен при цялостен обзор на новинарските публикации, само че и за шерване на линкове към вести. Според Мел Силва този принцип подкопава метода на деяние на търсачките.

Проектът планува още по какъв начин да се вземат решение зародили разногласия по закона. Ще бъде основан арбитражен модел, в който австралийски арбитър ще дефинира размера на лицензионната такса, в случай че издателят и софтуерната компания не съумеят да се договорят. Според Гугъл този механизъм ще докара до непредвидими финансови опасности.

Интернет търсачките печелят доста от медийното наличие, до момента в който в това време медиите имат сензитивно по-ограничени доходи от него. Според Гугъл издателите имат изгода от платформата, защото посредством нея потребителите се насочват към техните уеб сайтове. Издателите, обаче, чакат по-голям дял от приходите под формата на лицензионни такси.

Планира ли Европейски Съюз сходна стъпка

Европейският съюз одобри 2019 инструкция по отношение на авторското право и сродните му права в цифровия обединен пазар (т.нар. copyright directive). Държавите членки би трябвало да я приложат в законодателствата си до 7 юни 2021 година Тя е в синхрон с автралийския проектозакон и планува издателите да получават дял от приходите на интернет платформите като Гугъл, когато се споделят журналистически материали. Технологичните компании генерират доходи, да вземем за пример, като разгласяват реклами до показаните резултати от търсене.

Европейската инструкция обаче не планува толкоз условия към техплатформите като Гугъл и Фейсбук. Позволява се те да демонстрират без такси къси фрагменти от медийното наличие. Липсва и арбитражният модел за установяване на заплащането.

В света към този момент има прецеденти

В България директивата към момента не е приложена. Тя обаче към този момент дава резултат в някои европейски страни. Съвсем неотдавна, на 21 януари 2021 година, френски издатели реализираха съглашение с Гугъл по какъв начин да работят новите правила. Подписани към този момент са единствено няколко съглашения с огромни френски вестници. Сред тях са Le Monde и Le Figaro.

Има и други прецеденти. В края на 2020 година Гугъл започва инструмента за асортимент на качествено новинарско наличие Гугъл News Showcase. Засега той работи в Германия и Бразилия. Медиите, чието наличие е налично там, получават отчисления от приходите.

Преди дни Ройтерс осведоми, че е постигнала съглашение да стане първата световна осведомителна организация, която ще взе участие в Гугъл News Showcase. Ройтерс и френските вестници не разкриха финансови детайлности, нито метода, по който ще бъдат калкулирани отчисленията. Процесът обаче е задействан и евентуално новините за издателите скоро предстоят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР