Може ли Европейският съюз да приеме Истанбулската конвенция без да

...
Може ли Европейският съюз да приеме Истанбулската конвенция без да
Коментари Харесай

В позиция пред Европейския съд България потвърди, че няма да ратифицира Истанбулската конвенция

Може ли Европейският съюз да одобри Истанбулската спогодба без да са съгласни всички членове на Европейски Съюз? Според публична позиция на България, утвърдена на днешното постоянно съвещание на държавното управление, това е невероятно - и повода са учредителните контракти за основаване на Европейски Съюз.
Позицията идва по дело пред Европейския съд, формирано по искане на Европейския парламент за мнение по отношение на присъединението на Европейски Съюз към Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (Истанбулската конвенция). България е безапелационна, че няма да даде единодушие поради решението на Конституционния съд от 27.07.2018 година, в което се споделя, че Истанбулската спогодба не подхожда на конституцията ни.
Освен това, държавното управление припомня, че Европейският съвет би трябвало да одобри две процедурни решения, с цел да бъде одобрена Истанбулската спогодба от Европейски Съюз.
Припомняме, че в края на предишния месец Европейският парламент настоя със своя незаконодателна резолюция Европейски Съюз да одобри Истанбулската спогодба. От българските евродепутати обаче единствено представители на Движение за права и свободи поддържаха - всички останали бяха или срещу, или въздържали се, в това число представителят на " Демократична България " Радан Кънев.
Одобреният в резолюцията текст приканва седемте страни, които са я подписали, само че още не са я утвърдили – България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го създадат без отсрочване. Конвенцията беше показана от Съвета на Европа (бел. ред. - да не се бърка с Европейския съвет) още през 2011 година. Словакия обаче доста бързо разгласи, че няма да ратифицира конвенцията. Словашкият парламент даже одобри резолюция, която приканва държавното управление на страната да " попречи " на Европейски Съюз да одобри отговорностите си, произхождащи от Истанбулската спогодба.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР