Може ли една отворена връзка да сработи? Ново изследване казва

...
Може ли една отворена връзка да сработи? Ново изследване казва
Коментари Харесай

Как да поддържаме успешна отворена връзка според науката

Може ли една отворена връзка да сработи? Ново проучване споделя – „ Да. “. Стига да включва вярната композиция от неприкритост, почитание и другарство.

Отворената връзка разрешава на двама души да вършат секс отвън „ рестриктивните мерки “ на обичайните разбирания във връзка с партньорството. Тя може да се случи по най-различни способи – посредством покана на трети човек в спалнята до селективното отваряне на нови благоприятни условия за включването на нови сътрудници, без това да унищожава главната връзка.

Докато предходни проучвания изследват дали сходни взаимоотношения биха били сполучливи, учени от университета на Рочестър взеха решение да открият какво тъкмо прави сходна динамичност сполучлива. Естествено, не съществува решение, което да пасне на всяка една обстановка. По-скоро са налични избрани условия, които ще подобрят триумфа на немоногамните взаимоотношения. Учените разпознават три основни фактора: взаимно единодушие, връзка и комфорт. Като цяло двойките, които не крият своето държание, споделят желанията си и се усещат удобно в своята връзка, имат по-големи шансове за триумф в сходен вид начинание.

„ Знаем, че общуването е потребно за всички двойки. То обаче е сериозно за хората, които желаят да имат немоногамни връзки, защото те са изправени пред спомагателното предизвикателство да поддържат нетрадиционни връзки в една просвета, доминирана от моногамия “, споделя Роналд Родж, един от създателите на проучването.

„ Криенето на спомагателните полови взаимоотношения може доста бързо да утежни нещата и да докара до чувства за неуважение, неустановеност, отхвърляна, ревнивост и изменничество даже и в немоногамните връзки. “

За да доближат до тези заключения, откривателите са анализирали онлайн въпросник, изработен от над 1600 души, по-голямата част от които са били на към 20- или 30-годишна възраст, с бял цвят на кожата, дами и в дълготрайна връзка, траеща приблизително 4,5 години. Те са били разграничени на пет групи – моногамни връзки, почнали неотдавна, моногамни връзки, траяли няколко години, двойки, които са отчасти в отворена връзка, двойки, в които и двамата души демонстрират интерес към немоногамна връзка и двойки, в които единият сътрудник желае отворена връзка, а другият – не.

„ Моногамните връзки и тези, в които и двамата сътрудници демонстрират интерес към отворени взаимоотношения, действат по-успешно, до момента в който отчасти отворените и тези, в които единствено едната страна желае немоногамни взаимоотношения – не чак толкоз “, пишат създателите в  The Journal of Sex Research.

Двойките и от двете моногамни групи са имали като цяло здравословни взаимоотношения. При тях равнищата на самотност и психически стрес са били по-ниски, а вероятността да потърсят секс отвън връзката си – по-малък. При връзките, при които и двамата души са съгласни на секс отвън рестриктивните мерки на взаимоотношенията, се следят сходни резултати – при тях шансът двамата души да живеят дружно е най-голям.

Същевременно, хората в отчасти отворените връзки или в тези, при които единствено единият сътрудник желае това, са по-малко отдадени един на различен и като цяло – по-малко задоволени от колегата си. Тези участници в анкетата са посочили по-високи равнища на дискомфорт и прочувствена обвързаност, стрес и самотност.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР