Може ли един мъж да се оплаче от лошата си

...
Може ли един мъж да се оплаче от лошата си
Коментари Харесай

Мъж проклина злата си жена от надгробната си плоча

Може ли един мъж да се оплаче от неприятната си жена на надгробната си плоча? И да я упрекна, че надали не го е умъртвила? Оказва се, че може, стига да е турчин от Пловдив и да е предал Богу дух някъде през 18. век. За това споделя в книгата си „ Епиграфически монументи от Османските некрополни надгробни надписи ” младият историк Румен Иванов. Той е разчел 52 надгробни плочи от Пловдив.

Този с мъжката тъжба е на Мехмед ефенди, чийто камък за отвъдното е в двора на Имарет джамия. В горната част на плочата има заупокойна молитва. Отдолу надписът гласи: „ Тук лежи Мехмед ефенди, който умря от злобната ръка на жена си ”. Дали става дума за потвърдено ликвидиране? „ Няма по какъв начин да се каже. Това, което е несъмнено, е, че сходен надпис няма на никое място другаде в Османската империя, което го прави неповторим и за света ”, споделя младият историк.

Тези надгробни монументи са с арабски букви, само че езикът на тях е среднотурски или османски. От тях се вижда какви хора са погребвани. „ Представени са всички специалности - писари, занаятчии, хора с военни и религиозни постове. Това си проличава по шапките на всеки монумент ”, изясни Иванов.

„ Шапките ” са на горната част на османските надгробни плочи. На тях са изобразявани другите типове чалми. Те демонстрират какъв човек лежи под камъка. „ Наричат се „ калук ”. Еничарският е висок цилиндричен, доста характерен е и писарският. В Историческия музей има и камък с шапка, която демонстрира, че е на жена ”, споделя историкът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР