Може ли детето да не каже и дума до 3-годишна

...
Може ли детето да не каже и дума до 3-годишна
Коментари Харесай

Детето има нужда от логопед: 3 червени лампички

Може ли детето да не каже и дума до 3-годишна възраст, без това да е обезпокоителен сигнал? Защо до предучилищна възраст то би трябвало да се научи да изговаря ясно всички звуци и по какъв начин в речника му да влезе и сложната „ р “,  разказва логопедът-дефектолог Ина Сипкина.

Появата на тирада при детето се счита за един от значимите индикатори за естественото му развиване. Именно по тази причина родителите с такова неспокойствие чакат то да стартира да гука, да бъбри, да произнася първите думички и да сформира елементарни фрази. При това напредва със личен ритъм.

Едно произнася първите си думички към 10 месеца, друго – към година и половина. Има такива, които на две години към този момент бъбрят всичко и споделят даже стихчета, други едвам произнасят обособени думи. Това са разновидности. Не и норма.

Има обаче общи критерии, по които може да се ориентираме дали детето се развива без проблем или би трябвало да се консултираме с логопед.

Ако на 2,5 години детето говори несвързано

Ако детето на две години и половина не може да приказва обвързвано, речникът му е безпаричен за възрастта и, в случай че в продължение на няколко месеца речта му не се усложнява, би трябвало да се потърси консултация с логопед. Колкото по-рано родителите потърсят помощ, толкоз по-леко казусът ще се реши. Може даже да не чакат до две години и половина, а да работят по- рано.
Ако установите, че на две години детето приказва малко, изостава от връстниците си, моят съвет е да се консултирате с логопед, споделя специалистката.
Случва се забавянето на речта в тази възраст да е краткотрайно. Има случаи детето да мълчи, да мълчи до втората си година, а по-късно внезапно да стартира да бъбри. Трябва обаче да бъдем точни – това по-скоро е изключение. Повечето деца, които до тази възраст приказват неясно, е по-вероятно да имат логопедични проблеми в бъдеще.

Ако на 5 години не може да изговаря някои звуци (с изключение - “л “ и „ р “ )

Може да не се консултирате с логопед, в случай че установите, че до 4-годишна възраст речта на детето се развива обикновено и речникът му дава отговор на възрастта. Говорете с него, занимавайте го.

Към 4-4,5 години, в случай че то произнася погрешно някои звуци, посетете експерт логопед. На тази възраст то към този момент би трябвало да произнася всички звуци, като се изключи „ л “ и „ р “, и не трябва да ги „ мачка “ или да ги пропуща.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР