Може ли държавата да следи дали гражданите под карантина я

...
Може ли държавата да следи дали гражданите под карантина я
Коментари Харесай

Може ли да държавата да следи през телефона дали се спазва карантината

Може ли страната да следи дали жителите под карантина я съблюдават, като вземе от мобилните оператори данните за местоположението на телефоните им? С една дума - може. Но най-малко на хартия това ще важи единствено за тези хора, които не съблюдават наложената им карантината.

Идеята беше призната дефинитивно в петък (20 март) като част от закона за изключителното състояние, обвързван с ковид. Тя провокира доста разногласия в зала и беше изместена за гласоподаване последно, от Българска социалистическа партия упорстваха текста да отпадне, тъй като сходни дейности са вероятни със глоба и надзор от съда. Накрая малко след 22 часа, народните представители утвърдиха предлагането следенето на местонахождение посредством мобилните телефони да важи до края на изключителното състояние. Според текстовете, които бяха гласувани, тази опция

ще важи единствено за тези жители, които са сложени под карантина, само че отхвърлят да я съблюдават или са я нарушили

Ако тълкуваме текста, който провокира разногласия - това значи, че в случай че полицията не ви открие на адреса, на който сте под карантина - може да стартира да ви следи посредством данните от телефона ви. Това ще става незабавно без правосъдна глоба. Техните данни ще се дават на Министерство на вътрешните работи.

Финалният текст на наредбата ще бъде най-ясен след публикуването на закона в Държавен вестник през идващите дни, тъй като той беше препоръчан от ГЕРБ на второ четене на плана в комисия (без да е импортиран по надлежния ред) и редактиран и конкретизиран в зала. Предстои законът да бъде доказан (или върнат) от президента и след публикуването ще може да се реши дали депутатите са планували всички условия и гаранции, с цел да се избегне корист със следенето и(ли) превишаване на пълномощия.

Темата, рестриктивните мерки и условията по нея е доста сензитивна и е проблем, че поправката беше импортирана и призната небрежно без ясни претекстове и коментар от специалисти. Защото в тази ситуация става дума да се даде достъп на Министерство на вътрешните работи до информация за здравния статус на потребителя, както и къде се намира.

Детайли по какъв начин тъкмо ще се прави следенето - към този момент няма. Включително и на постоянно повтаряния през последните дни от потребителите въпрос " а в случай че индивидът под карантина си остави телефона у дома ". Според последните публично обявени даннни преди дни, под карантина в България бяха към 3000 индивида (при инфектирани малко над 100), само че те несъмнено са се нараснали (инфектираните към 21 март сутринта към този момент са 142).

И от трите национални телекома - A1, " Виваком " и " Теленор ", отхвърлиха в петък да разясняват пред " Дневник " тематиката преди измененията в закона да бъдат признати.

Международни рекомендации и условия

Властите първо би трябвало да опитат да обработят анонимно данните за местонахождение - т.е. по този начин, че потребителите, чиято информация се обработва, да не могат да бъдат реидентифицирани, предизвестяват от Европейският комитет за отбрана на данните (EDPB). Това е самостоятелен съвещателен орган, който издава насоки и рекомендации за отбраната на персоналните данни.

Ако това не е допустимо, Директивата за е-неприкосновеност от 2002 година разрешава на държавите-членки да вкарат законови ограничения в отбрана на публичната сигурност. При този случай обаче страната отново е задължена да приложи съответни ограничения за отбрана - да вземем за пример опцията потребителите или доставчиците на услуги да потърсят правата си в съда.

Властите ще би трябвало да съблюдават и правилото за пропорция - да ползват постоянно минимум интрузивните ограничения, като взимат поради характерната цел, която би трябвало да бъде реализирана. " Тоест, " следенето " на човеци (или обработката на неанонимизирани данни за локация обратно във времето) може да се счита за съразмерно при изключителни условия и според на съответните характерности на обработката. Независимо от това то би трябвало да бъде обект на усилени инспекции и отбрани, с цел да се подсигурява, че се съблюдават правилата за отбрана на данните ", е позицията на комитета.

Българското законодателство: кой и по какъв начин има право да събира данни за местонахождение

" Дневник " се свърза и с българската Комисия за отбрана на персоналните данни, която изпрати отговори от името на ръководителя Венцислав Караджов с ангажимента, че те са във връзка със в този момент настоящите законодателни правила.

Анализ на специфичното законодателство във връзка на изключителното състояние може да се направи едвам след обявяване на окончателните текстове и законодателните промени, акцентират от КЗЛД.

Според Закона за електронните известия (ЗЕС) искане за местоположение могат да насочат институциите, натоварени с противодействието, разкриването, наказателното гонене, само че и предотвратяването на осъществяване на закононарушения (ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Военна полиция, Държавна организация " Разузнаване ", КПКОНПИ, Главна дирекция " Пожарна и спешна сигурност " към МВР) и на органите, натоварени с определяне на местоположението на разположение в случаите на бедствия и повреди.

 Венцислав Караджов, КЗЛД.
© Надежда Чипева, Капитал

Венцислав Караджов, КЗЛД.

Това се прави с стимулирано искане, като за всички такива претенции се води умишлен указател. Разрешение се дава след осъществяване на охранително произвеждане пред териториално способния областен съд до 24 часа от постъпване на настояването. За тези позволения или отводи също се води указател към съответния съд. В случаите на непосредствена заплаха, предприятията, предоставящи електронни съобщителни услуги, извършват непосредствено настояването, а последващото предписание на съда валидира осъществените досега дейности.

Ролята на GDPR

Общият правилник планува изключения в отбраната на данни в член 9, показват от КЗЛД: в случай че " обработването е належащо от съображения от публичен интерес в региона на публичното здраве, като отбраната против съществени трансгранични закани за здравето или обезпечаването на високи стандарти за качество и сигурност на здравните грижи и лекарствените артикули или медицинските произведения, въз основа на правото на Съюза или правото на страна членка, в което са планувани подобаващи и съответни ограничения за гарантиране на правата и свободите на субекта на данните, по-специално опазването на професионална загадка ".

В подтекста на въведеното с решение на Народното събрание на Република България изключително състояние за справяне с трансгранична опасност от болест с ковид, явно обработването на тези чувствителни данни е възможно, при предугаждане на съответните гаранции за ограничение на обработването съгласно задачите му, периодите за предпазване на такива данни и заличаването им след отпадането на нуждата от тях. Това постанова и приемането на специфични правила, гарантиращи правомерност на обработването на данните, което точно се прави в сегашния миг, споделиха от институцията.

Какви са наказванията

В сегашната правна рамка според от съответното нарушаване, глобите варират от 2 000 до 25 000 лева, а при наново несъблюдение на предписание за достъп в избрания период може да доближи 50 000 лева

Извънредното състояние

Общият правилник, както и директивата за електронна цялост имат лимитирано деяние в изискванията на изключително състояние, изключително в подтекста на опасност върху живота и здравето на лицата, обясниха още от КЗЛД.

Самият GDPR планува ограничавания в правата на субектите на данни в изключителни случаи, само че при съществуването на съображение за това и при предугаждане на гаранции против корист с персоналните данни.

Начин да се подсигурява отбраната на данните е приемането на особено законодателство, в което да се плануват съответните цели за обработването на данните, категориите персонални данни, обсега на въведените ограничавания, интервалите за предпазване. В този смисъл са и нормите в директивата за електронна цялост, която планува в член 15 опцията държавите-членки на Европейски Съюз, посредством специфичен закон, да вкарат ограничения за отбрана на публичното здраве. Обсъжданите сега законодателни промени следва да отчетат тези особености на обработването на персоналните данни и да плануват правила, гарантиращи правата на субектите на данни.

Как го вършат в други страни

Италия даде на службите за гражданска отбрана разширени пълномощия да обработват персонални данни в интервала до 30 юли с опция за удължение. Така страната подвигна рестриктивните мерки върху шерването на данни " нужни за реализирането на гражданската отбрана ", измежду които генетични и биометрични данни, здравословни данни, данни за половата ориентировка или половия живот и закононарушенията.

Фотогалерия: Живот в заразната алена зона на Италия >

Франция позволи прехвърлянето на данни към " всеки сътрудник, участващ в контрола, предварителната защита и оценката на епидемията, изключително Главния директорат по опазването на здравето ". Хората ще имат право да възразят на преноса на данните им и да изискат те да бъдат изтрити. Заложено е и условие админите да се придържат към " строго нужни за постигането на задачите на съответния сътрудник " данни и те да бъдат арестувани единствено за най-много една година след изпълняването на съответната цел.

Германският закон за отбрана на персоналните данни позволява обработката на деликатни категории данни " при публичен интерес в региона на обществото здраве, да вземем за пример отбраната против съществени трансгранични закани за здравето ".

Повече за признатото в закона за изключителното състояние - тук.
Данаил Кирилов: Възможно е да има нарушаване на права на жителите - тук
Чия воля извършва министър Кирилов с настояването за ограничение на права - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР