Може ли да се развие слънчева алергия заради антибиотици? С

...
Може ли да се развие слънчева алергия заради антибиотици? С
Коментари Харесай

Лекарства и липсата на витамини причиняват слънчева алергия

Може ли да се развие слънчева алергия поради антибиотици? С какво е рисково увлечението по солариумите? Какво може да ни опишат петната по ръцете? Въпроси, на които ще отговорим в тази публикация, отдадена на слънчевата алергия.

През цялата година чакаме лятото, с цел да се насладим на нежния морски бриз, да се подложим на ласката на топлите лъчи на слънцето. Но внезапно ни застига “слънчевата алергия ”, която може да скапе настроението ни и да провали почивката ни. Затова е значимо да разберем за какво и кой може да развие такава алергия и можем ли да се предпазим от подобен проблем?

Какво общо с това има слънцето?

Знаем, че има алергия към прашец, скотски косми, някои храни, само че да развием чак алергия към слънцето... Възможно ли е това? Да, допустимо е. Алергията към слънцето, или фотодерматитът, е заболяване, което се предизвиква от нарасналата сензитивност на кожата към ултравиолетовите лъчи - както към естествените, като част от слънчевата светлина, по този начин и към изкуственото облъчване със специфични лампи в солариумите.

Съществуват ли алергени в слънчевата светлина?

Ще възразите незабавно: в лъчите на слънцето няма алергени! Да, прави сте, няма алергичен съставен елемент в ултравиолетовата радиация. Отрицателното въздействие на слънцето се демонстрира посредством взаимоотношението на такива лъчи с несъмнено вещество на повърхността или вътре в кожата на индивида. Фотодерматитът може да бъде провокиран да вземем за пример от неналичието на витамини в тялото, хронични болести, метаболитни нарушавания, чернодробна патология. Освен това, може да го провокират такива дразнещи фактори в композиция със слънцето, като етерични масла, козметични и парфюмни артикули, медикаменти, прашец и други

Вярно ли е, че антибиотиците могат да причинят “слънчеви алергии ”?

Действително, нарасналата сензитивност към слънчевата светлина се развива при приемането на някои медикаменти, в това число тетрациклинови антибиотици.

Колко постоянно срещан е този проблем?

Фотодерматитът се следи много постоянно: съгласно разнообразни данни всеки пети човек се е сблъсквал с деянията му минимум един път в живота си. Трябва да се означи, че всяка година броят на пациентите с тази диагноза непрекъснато пораства. Това се дължи на модата за загар и визитата на солариуми, както и на желанието на повече хора да отидат на плаж, в това число и през зимата.

Възрастта няма значение

Може ли фотодерматитът да възникне ненадейно? Например до 40-годишна възраст човек не е имал подобен проблем, само че по-късно...

Възрастта няма значение, когато приказваме за демонстрация на слънчева алергия. Симптомите на фотодерматита нормално се появяват четири до шест часа след излагането на слънце. В доста случаи даже късото излагане на ултравиолетови лъчи води до формиране на мехури и възпаления.

Вярно ли е, че слънчевата алергия е по-често срещана при естествените русокоски и хората със светла кожа?

Без подозрение, естественият цвят на кожата има значение: нараснал риск от развиване на фотодерматит се следи при хора с по-светла кожа, както и при бременни дами и дребни деца. В последния случай това се дължи на обстоятелството, че при децата механизмите на кожната защитна реакция са доста по-слаби, в сравнение с при възрастните. Освен това, съществува генетично влечение към фотодерматита.

Какви са признаците на фотодерматита?

Слънчевата алергия се демонстрира посредством зачервяване на кожата, появяването на петна, мехури, сърбеж и лющене. Най-често фотодерматитът се развива по откритите елементи на тялото: лицето, шията, деколтето, раменете, задната повърхнина на ръцете.

По-малко се гримирайте, повече се защитавайте!

Завинаги ли е затворен пътят към плажа за хората, страдащи от слънчева алергия?

Не си коства да се отказвате от почивката, изключително на морето. Просто би трябвало да обърнете повече внимание на превантивните ограничения, ориентирани към попречване появяването на признаците на фотодерматита.

• Избягвайте директната слънчева светлина: използвайте чадъри, носете облекла, направени от естествени тъкани (лен, памук) с дълги ръкави, шапка с необятна външна страна.

• Препоръчва се оптимално да се ограничи потреблението на декоративна козметика и парфюми.

• Хората с сензитивна кожа би трябвало да употребяват наложително фотопротектори за предотвратяване от въздействието на UVA и UVB лъчите. Слънцезащитните артикули се ползват 20 минути преди излагане на слънце, след което би трябвало да се нанасят още веднъж на всеки 2 часа.

Ако сте на отмора в горещи страни, където действието на слънцето е доста интензивно, преди да отидете на плажа, би трябвало да употребявате предпазен крем с SPF 50+. Когато премине адаптирането към дейното слънце, можете да употребявате крем с по-нисък SPF фактор. За децата има детски слънцезащитни кремове. Но не забравяйте, че в случай че страдате от фотодерматит, потреблението на дейна фотозащита е наложително. И не подценявайте рекомендацията, че най-безопасният час за излагане на слънце е от 8.00 до 11.00 часа и от 16.00 до 19.00 часа.

Трябва ли да си подготвим авансово кожата за слънцето, като вървим на солариум?

Ако имате алергия към слънцето, не би трябвало и солариум да посещавате. Освен това, фотодерматитът може да се прояви и в резултат на прекалено заслепение по сходни процедури.

undefined

Потърсете повода
Можем ли и по какъв начин да предотвратим фотодерматита?

Важно е да разберете повода за появяването му. Ако това са медикаменти, кремове, билки или храни, би трябвало да спрете да ги употребявате или да ги консумирате. В случая, най-хубавият способ е този на елиминирането - не изисква провеждането на скъпи проучвания и доста тъкмо демонстрира къде е казусът.

В какво се състои този способ?

Започнете да елиминирате един по един “заподозрените ” виновници. Изчакайте седмица-две и вижте дали е настъпила удобна смяна. Ако не е, продължете със идващия артикул. И по този начин, до момента в който установите кой от тях е провокирал неприятните проблеми.

Но се случва и по този начин, че приемането на избрани медикаменти да не може да бъде спряно. Тогава би трябвало да избягвате контакта на кожата с ултравиолетовите лъчи и да си осигурите непрекъсната фотозащита.

Ако причина за фотодерматита е някакво заболяване, то би трябвало да се лекува. Слънчевата алергия не е причина, а разследване.

Може ли човек да се излекува изцяло от фотодерматита или това е „ подарък за цялостен живот?

Не си мислете, че слънчевата алергия ще остане с вас вечно. Необходимо е да се откри повода за появяването на фотодерматита и да се отстрани наложително. В този случай можете умерено да се насладите на пълноценна лятна отмора.

Милена ВАСИЛЕВА /zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР