- Може ли БСП да се обезличи, ако влезе в

...
- Може ли БСП да се обезличи, ако влезе в
Коментари Харесай

Кирил Добрев: Нинова прати музейни експонати да преговарят з...

- Може ли Българска социалистическа партия да се обезличи, в случай че влезе в коалиция, защото ще би трябвало да направи компромис с някои свои обществени претенции? Трябва ли и да желае министерски кресла?

- Българска социалистическа партия е в менгемето на 2 десни и една мощно популистка групировка. Цяло изкуство ще е да оцелеем без вреди от тази коалиция, още повече ние не сме определящ фактор. Българска социалистическа партия има единствено 26 депутати. Винаги, при всяко едно гласоподаване на някой ляв приоритет, могат да бъдат сменени с депутати от други десни обединения и най-после прекомерно е допустимо да сме част от държавно управление, което не може да одобри нищо ляво като политики. Всъщност, може да се окажем единствено заслон. Но да отговоря съответно за министерските постове - персонално аз бих направил един бърз референдум в партията, с цел да разберем какво мислят нашите членове. Нали те ни избират.

Рискуваме да се превърнем в ляв заслон за десен кабинет

Нинова трансформира Българска социалистическа партия в своя компания, за която социалистите не желаят да гласоподават

Ако не затворим партийните войни вътре, може да се сринем като ПАСОК в Гърция

- Г-н Добрев, ще има ли нов ръководител Българска социалистическа партия през новата година?

- Това ще го решат нашите членове след осъществяване на директен избор. Тук желая да развенчая спекулациите, че съм от хората, които желаят връщане на остарялото състояние, с което ръководителят се избира от членовете на конгреса. Бях един от покровителите за въвеждане на директния избор, бях и претендент за ръководител по неговите правила и макар проблемите, с които се сблъсках, считам, че би трябвало да остане.

- Елена Йончева, Михаил Михов, да не изреждам всичките, упорстват, че оставка значи мигновено овакантяване на постовете от госпожа Нинова и безучастие в договарянията за кабинет. Вашето мнение?

- За мен въпросът с оставката е доста по-широк. Не единствено дейностите на Нинова са в основата на пагубните ни резултати. Целият екип, който е към нея, би трябвало солидарно да понесе отговорността. Работил съм с нея и знам, че когато има мощен и необорим отпор на предложенията <210>, тя въпреки всичко не съумява да направи това, което си е намислила. В последните две години обаче критичността в Изпълнителното бюро е сменена с искрено слагачество. Иначе не е нужно да си чел устава на Българска социалистическа партия, с цел да видиш, че има голямо несъгласие в това на единия ден да подаваш оставка като ръководител, а на идващия да представляваш партията при договаряния, които на всичкото от горната страна са ориентирани за интервал от 4 година Разбирам, че другарите желаят да се спасят посредством постове в изпълнителната власт. Това е естествена реакция на инстинкта за самозапазване. Аз като член на Народно събрание желая простичко нещо - присъствено съвещание и прям диалог за бъдещето на партията.

- Кой би трябвало да бъде ръководител на Българска социалистическа партия? Има или най-малко явен профил?

- Профилът е явен - човек, който познава партията, милее за нея и е кадърен да притегля левите хора отвън нашите редици. Важно е също да спре вътрешните войни, да е диалогичен, само че и независим във вземането на решения.

- " Продължаваме промяната " завоюва изборите с тотално нови лица. Не е ли това знак за тотална замяна в българската политика, промяна на поколенията във всички партии?

- Това предпочитание за възобновяване на лицата в политиката не е от през днешния ден. Не съм последовател на делението млади и остарели, само че постоянно съм отстоявал в листите ни да се вижда „ новата смяна”, която да е на избираеми места. Смятам, че положителният ни резултат през 2017 година се дължеше точно на това. Само няколко години по-късно всичките ни достижения в обновлението завършиха със състава, избран от Нинова за договаряния. Ние възкресихме лица отпреди 25 години, които сътрудниците от Политическа партия са виждали единствено в учебниците по история, и то като неприятен образец.

- Все отново, за какво се срина Българска социалистическа партия на тези избори? Всъщност, това беше второ следващо рухване на резултата за годината.

- Три фактора дефинират положителното показване на една партия - стратегия и послания; лицата, които ги показват, и не на последно място - организационното положение или кондицията, в която се намира Българска социалистическа партия.

През април гласоподавателите ни дадоха явен знак, че имаме значителен проблем и с посланията, и с лицата. Да не приказваме за организационното положение. Не си взехме, но безусловно никаква, записка. Останахме със същите комплицирани послания, които никой не може даже да възпроизведе, не пипнахме нито едно от лицата и за похлупак продължихме войната и разделянето в партията. Само неприятните резултати на Има Такъв Народ помогнаха да не станем пета политическа мощ.

- Заплашена ли е Българска социалистическа партия до сриване на партия джудже, която ще падне до алегорични проценти, нещо като ПАСОК в Гърция?

- Да, има действителна опасност за това. Всъщност хората, социалистите, ги има и това се вижда по гласовете на Радев и Йотова. Те просто стопираха да гласоподават за Българска социалистическа партия, тъй като не припознават Нинова и управлението. Всъщност, получи се нещо като приватизирана компания Българска социалистическа партия, благосъстоятелност на Нинова, и стотици хиляди ляво мислещи, които не желаят да гласоподават за компанията.

- Ако е по този начин, какъв е пътят за излизане от тази серпантина?

- На първо място да се възвърне разговорът. Възстановяване на партийните ред и правила. Трето - активиране и активизиране на всички органи, не просто с разбори, а с съответна стратегия за деяние - краткосрочна и дълготрайна за пътя на Българска социалистическа партия. Затваряне на войните в партията.

- Как ще коментирате изненадващия победител на изборите?

- Победата на Политическа партия е в действителност впечатляваща. Те имаха по-малко време даже от царя и Национална движение „Симеон Втори". Те пребориха Българска социалистическа партия още на старта на акцията, като демонстрираха, че са опция освен на думи, а ние просто си приказваме, с цел да не заспим. Но най-интересното е, че изпревариха ГЕРБ последните 2 дни, като съумяха да убедят хората да им дадат доверие в задатък. Близо 150-200 хиляди индивида взеха решение да гласоподават за Политическа партия в последните дни.

- Как би трябвало да се държи Българска социалистическа партия на договарянията за кабинет, кои би трябвало да се целите на новата власт?

- Първо, добре е да покаже най-хубавото и най-модерното в екипа си, а не да вади музейни експонати. Второ - да застане зад класическите за една лява партия цели - приходи, цени, стандарт на живот, работни места, условия на труд. Трето - да припознае идеите на младежите, а точно заслужен и здравословен живот в България.

- В нощта след изборната победа на Румен Радев казахте, че в този момент стартират проблемите за Корнелия Нинова. Има ли напрежение сред управлението на Българска социалистическа партия и новия-стар президент?

- Не мисля, че това към този момент е загадка за някого. Да, има. И то е по оста Корнелия Нинова-Румен Радев, еднопосочно. Причината е доста елементарна. Нинова не съумя да разбере, че Радев е президент на всички българи, че президентската институция не е партийна централа и гласовете на повече от половината българи са голяма отговорност. Реалната борба, която поведе Радев против задкулисието, а не лишените от наличие думи на Нинова действително я смъкнаха от огромната политическата сцена.

- Весела Лечева сподели пред нас, че било неразрешено на алените щабове да се лепят плакати на Радев? Наистина ли е било по този начин?

- Е, постоянно има лакеи, които, с цел да се показват пред управлението, правят тъпотии, само че преди балотажа мъдростта на структурите надви.

- В същото време Политическа партия „ популяризираше “ всеобщо и бурно поддръжката за Радев? Спечелиха ли Кирил Петков и Асен Василев от този ход?

- Не мога да кажа дали и какъв брой са спечелили в гласове. Но като обръщение за смяна им се получи добре, признавам. Имаха и доста съвременна акция, и страхотни, и млади претенденти, необременени от прехода и политически схеми.

- Румен Радев ли е новият Бойко Борисов на българската политика?

- Е, не. Прекалено разнообразни са, с цел да може да се направи прилика. Радев има собствен личен облик, на който не изневерява, и съгласно мен това е ключът за неговия триумф. Още повече властта като инструмент другите политици я употребяват друго. Едни я употребяват като бухалка, други като скалпел, а трети - с цел да останат в историята.

Кирил Добрев е потомствен социалист. Роден е на 18 април 1972 година в София. Баща му - починалият към този момент Николай Добрев, стана един от знаковите политици на прехода, откакто през 1997 година върна мандата на Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление и избави България от национална злополука. Кирил Добрев завър­шва „ Хид­рогеология “ в Минно-геоложкия универ­ситет и „ Финанси “ в УНСС. Член е на социалистическата партия от 18-годишен, а през 2000 година е определен в Националния съвет. От 2006 до 2014 година оглавява организацията на Българска социалистическа партия в София-област. През 2013 година е определен за народен представител, а след това взе участие като депутат в още два Народното събрание. През 2016 година е измежду претендентите за водач, само че се отхвърля в интерес на Корнелия Нинова, а след това приема да стане неин заместител. Миналата есен обаче беше съперник на Нинова за председателския пост в Българска социалистическа партия, а в този момент е измежду най-големите <210> съперници като член на Народно събрание на алената партия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР