Може ли българското кисело мляко да се произвежда в космоса

...
Може ли българското кисело мляко да се произвежда в космоса
Коментари Харесай

Може ли българското кисело мляко да се произвежда на Марс?

Може ли българското кисело мляко да се създава в космоса и на Марс? Темата разясниха в ефира на „ Добро утро, Европа “ изследователката и странник Изабела Шопова и проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките.

 

„ Условията в Юта са доста сходни с действителните условия на Марс, най-малко в геологичен проект, и заради тази причина е определено това място за марсианска пустинна изследователска станция . Аз имах опция да съм там за задача в продължение на две седмици през ноември 2022 година. Един от опитите ни беше да демонстрираме, че може да се заквасва кисело мляко, по-специално българско кисело мляко с български лактобактерии, от млякото на прахуляк, с което разполагат астронавтите “, изясни Шопова.

Млякото беше всякога с прелестна консистенция . Беше вкусно. Екипажът го цени доста “, уточни изследователката.

Нашите разработки също могат да се качат в космоса, тъй като ние притежаваме освен охарактеризирани положителните бактерии на българското кисело мляко, само че също по този начин едни други положителни бактерии, които в този момент са доста известни като пробиотици . Тоест в случай че ние прибавим към закваската за кисело мляко други лиофилизирани, още веднъж както тя е употребила закваска за кисело мляко в суха форма – те са витални, само че са приведени в хибернация, т.е. подготвени са да се разсънят и да създадат апетитен артикул, тогава те могат още по-добре да подкрепят здравето на астронавтите. Това са пробиотични бактерии, които ние сме потвърдили, че имат позитивен резултат върху имунна система, даже продуциращи прекурсори на този серотонин и хормон на положителното въодушевление “, сподели проф. Данова.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР