Може и да е обикновен козунакът, но е толкова вълшебно

...
Може и да е обикновен козунакът, но е толкова вълшебно
Коментари Харесай

Обикновен козунак

Може и да е елементарен козунакът, само че е толкоз вълшебно апетитен, че никак няма да му се размине

Необходими Продукти

● прясно мляко - 500 мл
● яйца - 5 бр.
● захар - 1 - 1/2 ч.ч
● мехлем - 1 ч.ч свинска
● квас - 1 кубче
● сол - 1 ч.л
● брашно - 1.2 кг
● лимонова захар - 1 пакетче
● есенция - ром по избор
● ванилия - 1 - 2

Начин на подготвяне

Яйцата със захарта разрушавам доста добре на пяна. Маята би трябвало да шупне в топло мляко с малко захар и брашно. Пресявам брашното и добавям от млечната примес, след това стопена мехлем, задействаната квас и отново млечната примес и по този начин ги редувам, като греша с лъжица, до момента в който се сгъсти.

Започвам да меся със ръце, до момента в който стартира да се образуват мехурчета, това значи че е готово тестото. Не би трябвало да лепне по ръцете, по тази причина се прибавя брашно, до момента в който се получи безпрепятствено с мехурчета тесто.

Удрям го в плота 30-40 пъти и слагам в купа, покрито със домакинско фолио. Помещението, където ще шупва тестото, би трябвало да е към 25 градуса, с цел да втаса хубаво.

Когато е готово, го деля на няколко топки според какъв брой желаеме да са огромни козунаците. Всяка топка я върша на фитил и по три ги заплитам на плитка.

Всяка плитка я загъвам като охлюв и поставям във намазнена дълбока тава. Покривам със фолио и отново оставям да втасват.

Когато удвоят размера си, ги мажа със разрушен жълтък, мляко и олио. Обилно ги поръсвам със кристална захар и поставям козунака да се пече на 160 градуса във загрята фурна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР