Може да звучи като явление от готически роман на ужасите,

...
Може да звучи като явление от готически роман на ужасите,
Коментари Харесай

Какво е „Кървава Луна“ и ще можем ли да я видим

Може да звучи като събитие от готически разказ на ужасите, само че „ Кървавата Луна “ е напълно действителна, макар че единствената връзка, която има с кръвта, е нейният цвят.

Луната става алена към два пъти годишно като събитието се случва единствено по време на цялостно лунно затъмнение и е породено от същото нещо, което поддържа нас живи: земната атмосфера.

Четири затъмнения общо ще се случат през 2022 година Първото – отчасти слънчево затъмнение – мина и в този момент сме на път да забележим първото цялостно лунно затъмнение, на 15-16 май.

Затова дано забележим каква е цялата работа с кървавата Луна?

 Geometry of a Lunar Eclipse

Луната става алена по същата причина, заради която залезите и изгревите са червени. Слънчевата светлина се филтрира през земната атмосфера и се разпръсква. Синята светлина се разсейва по-малко от алената, тъй че небето наподобява синьо денем, само че когато слънцето е ниско над хоризонта, небето се оцветява в пурпурни нюанси.

Това има необикновен резултат. Въпреки че атмосферата е дребна спрямо размера на планетата, сянката на Земята получава малко от тази светлина, което я прави малко алена. По време на цялостно лунно затъмнение Луната пресича земната сянка и надлежно откакто стане изцяло затъмнена, стартира да наподобява алена.

Това събитие сигурно е един приказен театър: да следим по какъв начин Луната става все по-тъмна, до момента в който сянката на нашата планета се простира по нейната сребриста повърхнина, с цел да й даде най-сетне румения цвят сега на цялостно покритие. За разлика от слънчевите затъмнения, които не престават единствено няколко минути и се виждат единствено в дребен район на планетата, лунните затъмнения са забележими за всеки на всички места в тази съответна нощ и могат да продължат до два часа.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР