Може да ви се струва странно, че успешно продаваме един

...
Може да ви се струва странно, че успешно продаваме един
Коментари Харесай

Продаваме го, но не го харесваме. Битката на бизнеса с инвазивните видове

„ Може да ви се коства необичайно, че сполучливо продаваме един артикул, а в това време желаеме да спрем продажбата му. Но обстановката е такава “.    Думите са на Кейтлин Бен, маркетинг шеф на компанията Wilder Harrier, един от огромните производители на скотски храни. И, да, констатацията е странна. Но задачата тук не е единствено да се продава с облага. А да се запази и, вероятно, възвърне биоразнообразието в избран район.    Как се прави това? Трудно. Wilder Harrier са производители на известната в последните години кучешка храна, направена от риба. Основната съставна част в нея е месото от бял толстолоб. Традиционно този тип се среща в Китай и Сибир, само че още през 70-те години на предишния век стартира развъждането й в рибни ферми в Съединени американски щати и Канада. Толстолобът обаче се оказва инвазивен тип. Скоро бива пуснат в естествена среда и по-късно няма прекъсване.

Толстолобът постепенно и несъмнено завладява териториите на локалните типове риба, които нямат никакъв късмет и понижава популациите им. В днешно време екологичните институции и в Съединени американски щати, и в Канада са много обезпокоени, че толстолобът може да доближи до Големите езера на границата сред двете страни. Случи ли се това, се чака срив в обичайния за района рибарски туризъм, което значи по-малко доходи, повече небогати хора и редица други отрицателни последици.   
Затова в този момент задачата е да се понижи популацията на този тип. Тъй като толстолобът се развъжда много бързо, резистентен е и завладява територии, това не е по никакъв начин елементарно. Ето за какво един от методите е всеобщо изтребване и преобразяване в храна. И тъй като надали хора биха го яли по три пъти дневно, е решено да се приспособява за кучета.    Преди три години Wilder Harrier стартира да продава своята основана риба кучешка храна. Продуктът се оказва сполучлив. Към днешна дата са пласирани над 10 хиляди торби от по 2 и 5 кг. Това са близо 12 хиляди риби или съвсем 50 тона. Всичките са извадени от американските реки и езера. Но напъните би трябвало да продължат. Защото в Канада и Съединени американски щати считат рибата за същинска заплаха за водите си. Канадските управляващи непосредствено я назовават „ най-сериозната опасност за водите на Онтарио “. 

 Wilder Harrier

Толстолобът не е единственият инвазивен тип, с който хората не могат да се оправят. На Карибите да вземем за пример имат доста огромен проблем със саргасума. Това е тип кафяво водорасло, което в последно време завладява известните в предишното измежду туристите плажове. То покрива пясъка в избран интервал от годината, а резултатът е неприятна панорама и още по-неприятна миризма. Водораслите изпускат сероводород и амоняк, от които на някои хора даже им прилошава. И, несъмнено, няма туристи. Т.е. още веднъж загуби за локалната стопанска система.    „ Вече нямаме бели плажове, има нещо кафяво. Мирише неприятно и е неприятно “, споделя пред BBC Пиер Антоан-Гибу, който от осем години живее на остров Сейнт Бард.    Само в границите на последните 10 години количеството саргасум, което океанът изхвърля по крайбрежията, се е утроило. Според Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации измежду главните аргументи за нарастването са световното стопляне и изпускането на изкуствени торове в океана. 
  „ Обикновено виждаме саргасум на брега от март до юли. Не интервалът се усилва “, споделя Гибу. Въпреки че не е удовлетворен от гледката, той вижда и опция.

 Unsplash
  Според Гибу водораслите могат да се употребяват за произвеждане на материал, сходен на картона.   През 2019 година той започва иницатива на име Sargasse Project и стартира произвеждане на картон от водорасли. В момента продуктът се тества във Франция с вяра за прекосяване към всеобщо произвеждане.    Според Гибу търговци като Amazon биха могли да употребяват този артикул за опаковките си. Известно е, че точно компанията на Джеф Безос е един от най-големите замърсители с кутии. Смята се, че с броя им планетата може да бъде обиколена 800 пъти.    „ Ние не знаем по какъв начин да се оправим с инвазивните типове. Затова единственото, което можем да създадем все още, е да се възползваме от тях “, споделя Гибу.      Друг образец за сходен метод е южнокорейската компания Star's Tech. Те употребяват инвазивния тип морска звезда като една от съставките на своя артикул – екологичен размразител. Този морски тип се счита за инвазивен, тъй като е див звяр и се развъжда доста бързо. По този метод предизвиква големи вреди на разнообразни аквакултури. В Star's Tec извличат дестилат от скелета на морската звезда и го влагат в личния си артикул. Направен по този метод, размразителят може да се употребява всеобщо без опасения, че повърхностите (асфалт, бетон, паваж и т.н.) ще корозират бързо както при други сходни смеси.    В международен проект нездравословното влияние на инвазивните типове коства на стопанските системи милиарди. Прогнозите са, че обстановката занапред ще се утежнява. Някои изследвания сочат, че броят на публикуваните неестествено типове (т.е. изкуствено пренесени в район, в който не са обичайни) ще се усили с 1/3 до 2050 г. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР