Може да сме в политическа криза, но опитите за разрешаването

...
Може да сме в политическа криза, но опитите за разрешаването
Коментари Харесай

За третия мандат не остава никаква зестра от втория

Може да сме в политическа рецесия, само че опитите за разрешаването ѝ са изцяло конституционни, кардинални, съществени. Или най-малко по този начин наподобява. Президентът Румен Радев невиждано проточи връчването на мандатите за сформиране на държавно управление, само че нали това е за партиите да могат да реализират единодушие. Друг е въпросът дали той можеше в действителност да посредничи за него в границите на конституционните си пълномощия. По-скоро не, тъй като тези, на които връчи втория мандат, преди няма и месец разгласи за шарлатани и дилетанти.

Мандатоносителите също подхождат отговорно и кардинално. ГЕРБ извърши първия мандат, като вкара в пленарна зала проектоправителство отпред с проф. Габровски, само че то събра едвам 113 гласа. Нямаше и скрити партийни игри с отсъстващи депутати и въздържали се при гласуването.

Предварително единодушие по съответни задания

Носителите на втория мандат от „ Продължаваме промяната “ също подхождат както би трябвало. Заради личните си червени линии към ГЕРБ и Движение за права и свободи, те залагат на държавно управление на малцинството, заради което търсят прелиминарен ангажимент по основни политики. Затова първо сформираха лист от цели и ограничения за кабинет с едногодишен небосвод на работа и потърсиха поддръжка от останалите парламентарни групи, които дадоха своите редакции на този документ. Твърда поддръжка обявиха само „ Демократична България “, а Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ демонстрираха интерес. Ако декларацията с четири национални целта и лист от задания не получи болшинство тази седмица в пленарна зала, няма и да оферират състав на кабинет, а мандатът ще бъде върнат несбъднат.

Друг е въпросът, че още на първата среща по задачите и целите на възможен кабинет отпред с акад. Денков стана ясно, че такава поддръжка няма да има. Още повече, че срещата беше обществена, а представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи побързаха да си го върнат на Политическа партия поради техния прелиминарен отвод за поддръжка на първия мандат и изобщо не пристигнаха на идната и по-следващата среща. Стана ясно също, че прекалено много време е било изгубено за работата по тази декларация.

Но даже и тази декларация да събере парламентарно болшинство, не е ясно по какъв начин тъкмо това обезпечава парламентарна поддръжка за политики. Ако тя не бъде получена, в случай че е половинчата или закъсняла – държавното управление ще подаде оставка ли? Ако е частична (не с цели парламентарни групи) ще бъде ли изпълнен мандатът? Възможен е и разновидността програмната декларация да получи поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че препоръчаният след това състав на кабинета да бъде отритнат. И назад – Българска социалистическа партия реши да отхвърли декларацията, само че може да намерения за възможна поддръжка на план за държавно управление.

Предизвестен неуспех и на втория мандат?

Най-сетне, даже и декларацията с целите и кабинетът да бъдат утвърдени, каква е гаранцията, че кабинетът освен няма да бъде програмно саботиран, само че даже и свален. И до момента в който се извърви целият път по осъществяване на втория мандат, ще е минал цялостен месец от предизвестения неуспех на първия.

А неуспехът на втория е също съвсем предупреден. Дори самият претендент за министър председател акад. Денков призна, откакто президентът му връчи досието за втория изследователски мандат: „ За нас ще е извънредно мъчно, мнозина споделят, че е невероятно “.

Според думите му пред медиите след срещата при президента, в случай че една партия поддържа декларацията с целите и дилемите, само че след това се отметне, ще понесе политическата цена. Тъкмо това не е ясно по какъв механизъм се случва. Например гласоподава се законопроект, даже съответно очакван като тема в декларацията, само че подкрепила го партия при внасянето му е срещу. И то с претекста – да, ние желаеме подобен законопроект, само че импортираният е непрофесионален и няма да реализира задачите си. Кой тогава е отговорен и по какъв начин се поема политическата цена? И коства ли неуспехът на един законопроект за рухването на държавното управление? Или това ще стане при продължителен дисонанс от най-малко няколко закона? Ще е въпрос на надвикване кой крив, кой прав, а политическа цена никой няма да заплати, всеки ще резервира правилните си гласоподаватели, както и в този момент, в разгара на политическата рецесия.

Правителството на малцинството несъмнено е допустимо да оцелее задоволително дълго с плаващи болшинства. Но програмна декларация е прекомерно ниско равнище на обвързващ документ – нещо като меморандум за съдействие, с който в действителност не излиза наяве по какъв начин се споделя политическа отговорност. Когато пък в последния миг декларацията се трансформира в план за решение на Народното събрание, това изплаши Българска социалистическа партия и тя отхвърли гласовете си. На срещата на Политическа партия с Демократична България, Българска социалистическа партия и " Български напредък " във вторник акад. Денков постфактум съобщи, че не държат на юридическата форма и са подготвени да се върнат към декларацията.

Само пилеене на време?

Независимо дали ще е решение на Народно събрание или декларация към този момент е напълно явно, че опитите за намиране на единодушие са били проформа. Самият Денков в края на последната среща с партиите, от които потърси поддръжка, пораженчески означи, че в нея вземат участие кандидатите за третия мандат. За третия мандат обаче не остава никаква зестра от втория като насъбрано политическо единодушие. Затова по-добре, в случай че при него не се търси напълно нов метод, най-малко да си спестим следващото пилеене на време в фалшификати на старания за воля за ръководство.

***

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР