Може да се направи извод, че в черновата на заключителния

...
Може да се направи извод, че в черновата на заключителния
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: В черновата на заключителния документ от КСНС имаше сигнали за преосмисляне на членството ни в НАТО и ЕС



Може да се направи извод, че в черновата на заключителния документ от вчерашния КСНС има сигнали, че е належащо да преосмислим участието си в НАТО и Европейски Съюз поради настоящата обстановка. Това сподели някогашният министър на защитата и специалист по сигурността Велизар Шаламанов в изявление за предаването „ Преди всички “ във връзка на обвиняването на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов към президентът Румен Радев, че в препоръчаната от президентството версия на общо мнение имало заключения, несъвместими с участието ни в Европейски Съюз и НАТО.

" В тази чернова, когато се приказва за сигурност и за защита, е упоменат единствено един път НАТО и то в отрицателен подтекст, а ние всички сме уверени, че нашата сигурност и защита се корени в една тясна интеграция на България в НАТО и потребление на инструментите на НАТО, особено  когато нашата войска не е в най-хубавото положение ", изясни той и добави: " КСНС е основан за реализиране на единодушие посредством съвещания, а виждаме, че последните три съвета, свързани с защитата и сигурността, имитират постигането на единодушие, което не води до никакви дейности, само че основават още по-голямо разделяне сред институциите и политическите партии и това е извънредно обезпокоително, тъй като не разрешава да бъдат подхванати дейности ".

В оценката за обстановката към Сирия, няма и дума за потреблението на химическо оръжие и осъждането на това потребление, което е публична позиция на държавното управление и подкрепена позиция на НАТО и Европейски Съюз, уточни той: „ Има в някаква степен, отвън този подтекст, отправена рецензия към Съединени американски щати, Англия и Франция, а в действителност ние ги поддържаме и считаме, че това беше извънредно навременно и тъкмо деяние. Северноатлантическия алианс е подложен в подтекста на опълчването сред Турция и Гърция, което никога не способства за укрепването на сигурността  на България, представяйки работата на Алианса по този метод. Освен това спорът в Украйна е показан безусловно нереално, без да стане ясно, че той е резултат от нападателната политика на Русия, анексирането на Крим и подпомагането на сепаратистите в Източна Украйна. Същото се отнася и за Западните Балкани. Ако ние, при подобен вид съвещания, не можем ясно да посочим действителните източници на рисковете, в тази ситуация и за Западните Балкани, и за Черноморието, в това число и в Сирия, съществена част от рисковете идват от страна на Русия и ние в тези конфликтни обстановки постоянно сме от две разнообразни страни – ние сме в НАТО и Европейски Съюз, които имат ясна позиция, а от другата страна е Русия, която провокира напрежение. Всичко това отсъства, което значи, че това не е оценка на страна от НАТО и Европейски Съюз, а някаква друга нереална оценка, която  не ни нарежда добре в бъдеще като част от НАТО и Европейски Съюз “.

Според специалиста, неспособността на политиците да се договарят и консолидират мненията води до неналичието на ясни позиции, което е проблем за сигурността на България: „ В устрема за налагане, за уединяване, за опълчване, в това число по същностни въпроси, само че един от огромните опасности е пропагандата, която намерено се води в България против НАТО и Европейски Съюз и в поддръжка на Русия, което разделя българското общество и е сериозен риск за  сигурността, а това сякаш не се вижда от хората, които имат конституционна отговорност за сигурността и защитата на България “.

Относно увеличението на разноските за защита внезапно до 2% от Брутният вътрешен продукт, Шаламанов разяснява: „ Отмяната на Националната стратегия България в НАТО и европейска защита като тактика за превъоръжаване  в действителност се блокира процесът на превъоръжаване и механичното увеличение на  разноските и ускорение на един, два или три плана, не може да реши проблема  на Българската Армия, който е фундаментален.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР