Може да се наложи да преосмислим идеите и представите си

...
Може да се наложи да преосмислим идеите и представите си
Коментари Харесай

Древен череп поставя под съмнение еволюционните теории

Може да се наложи да преосмислим концепциите и визиите си за произхода на човешкия тип, което ще значи, че одобряваните до в този момент теории за еволюцията, са изцяло неправилни.

Анализ на античен череп, открит в Китай, подсказва, че има огромна възможност актуалните хора да не са произлезли само от африканските си предшественици. Находката е доста сходна на най-ранните известни вкаменелости от нашия тип, написа уеб сайтът New Scientist.

В последно време се появяват от ден на ден доказателства, които слагат под подозрение визиите и теориите за произхода на нашия тип. Такъв образец са последните находки, открити на Балканите, след които има и такива, открити на територията на България от екипа, ръководен от проф. Спасов. Фосилите на хоминини от Балканите, в това число един зъб от Чирпан, станаха мотив за неспокойствие в научните среди.

Повечето антрополози до в този момент имаха вяра, че нашият тип е зародил в Африка преди към 200 хиляди години, въз основа на данни от откритите вкаменелостите. Нещо повече, генетичните проучвания на актуалните хора демонстрират, че всички ние сме потомци на една-единствена популация, която е напуснала Африка през последните 120 000 години и се популяризира по целия свят. Тази африканска група е източникът на всички модерни човешки гени, като се изключи няколко, насъбрани от кръстосване с други типове, като неандерталците.

Но черепът Дали не може да се вмести в тази еволюционна скица. Открит в провинция Шанси, Китай, през 1978 година, той е извънредно непокътнат както лицевата част, по този начин и черепната кутия на мозъка. Едно проучване, оповестено тази година, датира черепа на към 260 000 години.

Проблемът е, че фосилите не е мястото, където бихме очаквали да бъде. Археолози откриха сходни остатъци в Мароко, които се дефинират като ранните известни остатъци на Хомо сапиенс, само че тъкмо този череп е открит на 10 000 км от там. Изводът е, че актуалните хора произлизат освен от племената в Африка, само че и от човешки популации на други места.

Когато откривателите за първи път разказват черепа Дали през 1979 година, те допускат, че той принадлежи на различен човешки тип, Хомо еректус, който сходно на нас е вървял в изправено състояние. Този съответен тип хоминин идва в Югоизточна Азия преди 1,8 милиона години и най-вероятно е липсващ от района преди към 140 хиляди години. Това се вписва в общоприетата история.



Но през 1981 година Хинци Ву от Китайската академия на науките в Пекин вижда, че лицето на черепа Дали има доста общи черти с нашия тип, Хомо сапиенс. Той заключава, че би трябвало да има споделени гени сред Хомо сапиенс и Хомо еректус.

Това бе преди повече от 30 години и сега е отхвърлена тази догадка. Сега Ву и колежката му Шийла Атрейа, доцент по антропология в Тексаския Университет, одобряват друга тенденция в тълкуването си на черепа.

"Ако бяха намерили единствено мароканските черепи, а не и черепа Дали, това би имало смисъл да продължаваме да имаме вяра, че всички модерни хора са еволюирали в Африка ", споделя Атрейа. "Но приликите демонстрират, че ранните модерни хора може да не са били генетично изолирани от другите елементи на света ".

Всъщност, новите проучвания демонстрират, че доста от характерностите, които притежаваме през днешния ден, може да произлизат от Източна Азия, пристигайки в Африка по-късно. Тази констатация е толкоз забележителна, че в случай че се оказа вярна, би могла да има съществени последствия върху човешката еволюционна история.

"Мисля, че преносът на гени може да е бил многопосочен, тъй че някои от характерности, които могат да се видят в Европа или Африка, може да имат азиатски генезис ", разяснява Атрейа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР