Може да се наложи да живеем без парно отоплениеОт Европа

...
Може да се наложи да живеем без парно отоплениеОт Европа
Коментари Харесай

Брюксел ще обявява „Съюзна тревога“ за газа

Може да се наложи да живеем без парно отопление
От Европа призоват незабавно да свием потреблението на газ

Бизнесът не е обсъждал казуса

Страните от Европейския съюз би трябвало незабавно - още от 1 август, да понижават потреблението на природен газ с 15% (еквивалент на 45 милиарда куб. м годишно). Това е част от предложенията на Европейската комисия в показания от нея Европейски проект за понижаване на търсенето на газ, които идва откакто покупките на съветски газ бяха лимитирани.
Предлага се Европейската комисия да получи пълномощия да афишира (след консултиране с страните членки) “Съюзна тревога” по отношение на доставките на газ. С нея ще се постановат наложителни съкращения за всички страни членки. Тя ще се задейства, когато има забележителен риск от изострен дефицит в газовите складове или извънредно огромно търсене на газ.
Режимът на икономисване ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март 2023 година При изключително остра рецесия Европейската комисия ще може да разгласи паника на равнище Европейски Съюз, налагайки наложително стесняване на потребления газ от всичките 27 страни членки.

Все още не сме обсъждали тази обстановка, съобщи за “Труд” Константин Стаменов, ръководител на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. По принцип обаче при спешно понижаване на доставките на газ, гориво би трябвало да бъде обезпечено за топлофикациите, битовите консуматори и предприятията с непрекъсваем цикъл на произвеждане като стъкларски фабрики и металургични комбинати, сподели за “Труд” енергийният специалист Явор Куюмджиев.

Топлофикациите може да работят с мазут единствено в спешни обстановки в границите на няколко дни, разяснява за “Труд” ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България Кремен Георгиев. Те няма по какъв начин да подават топла вода с по-ниски градуси, само че при липса на газ може напълно да спрат, изясни той.

Ако проектът на Европейската комисия бъде утвърден, той ще помогне да бъдат насъбрани запаси в газохранилищата в Европа преди да е пристигнала зимата. В известието от Брюксел непосредствено упрекват съветския президент Владимир Путин за обстановката и показват, че Кремъл употребява износа на природен газ като оръжие. “Знаем, че през днешния ден е 147-ият ден от войната против Украйна, само че месеци по-рано Русия стартира да понижава доставките за Европа. Днес 20 от страните са наранени в друга степен от спрени доставки. Русия ни изнудва, употребява силата като оръжие и Европа би трябвало да е подготвена за тотално прекъсване на газа”, сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

България обаче спря да получава съветски газ, откакто отхвърли да заплаща за доставките по поисканата от “Газпром” скица, която подсигурява, че парите за горивото ще бъдат получени от съветска страна. Същевременно редица компании в Европейски Съюз одобриха препоръчаната от “Газпром” скица на заплащане и получават контрактуваните количества гориво.
Брюксел възнамерява координирано понижаване на потреблението на газ в Европейски Съюз. Ще бъде избрана съответна цел за всяка страна и по какъв начин да понижи с 15% потреблението в продължение на осем месеца и упътвания за изработването на съответните национални проекти. Идеята е заместването на природния газ с други горива и изцяло икономисване на сила във всички браншове.

“Целта ни е да защитим доставките за семействата и най-важните консуматори като лечебни заведения, основни производства на съществени артикули и услуги, веригите на Европейски Съюз за доставки и конкурентността”, се споделя в известието на Европейската комисия. “Всички консуматори, публични администрации, семейства, притежатели на публични здания, снабдители на сила и производители могат и би трябвало да подхващат ограничения за икономисване на газ”, показват от Европейска комисия.

До септември 2022 година страните би трябвало да обновят проектите си за изключителна обстановка в енергетиката, с цел да покажат по какъв начин имат намерение да реализират задачата за понижено ползване. На всеки два месеца би трябвало да изпращат до Европейската комисия национални отчети по тази причина до каква степен е напреднал процесът. Страните, искащи помощ от газови доставки по линия на европейската взаимност, би трябвало да покажат какво тъкмо са подхванали за понижаване на търсенето вътре в страната.
Същевременно Европейската комисия е приела краткотрайна спешна рамка за държавна помощ, която разрешава държавните управления да оферират обезщетения.

Европейската комисия форсира и работата по нашарване на доставките, в това число взаимни покупки на газ. Всяко количество природен газ, икономисан това лято, е сила, съхранена, с цел да е налична през зимата, декларират от Европейска комисия. Предложението на Европейската комисия е резултат от съвещания със страните членки и бизнеса и цели изпреварващи ограничения, които да понижат вредите, гласи формалното известие.
Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България, пред “Труд”: Не може да подават по-малко топлота към клиентите


- Г-н Георгиев, допустимо ли е топлофикациите да работят на мазут?
- Мазутът за топлофикациите е аварийно гориво, с което може да работят в границите на няколко дни в спешни обстановки през зимата, само че не и по принцип да работят на мазут. За работа на мазут се изискват очистващи уреди, които топлофикациите нямат, тъй като не са им нужни при работа на природен газ. Така че замяната на газ с мазут е на процедура невъзможна. Изобщо не би трябвало да се разисква като някакъв вид.

- Ако се понижи подаването на газ към топлофикациите допустимо ли е те да подават по-малко топлота към клиентите?
- Ако подават по-малко топлота, няма да отопляват на процедура. За какво е тази топлота тогава. Нещо ще върти на топломера на клиентите без те да се стоплят. Няма ли газ за топлофикациите, няма по какъв начин да работят изобщо. Това е обстановката на процедура.

- Възможно ли е топлофикациите да подават топла вода с по-ниска температура и по този начин да стоим на студено?
- Топлината в жилището не се дефинира от топлофикацията, а от самия клиент. Ако всички клиенти се договорят и го създадат, тогава добре. Само че не виждам по какъв начин ще стане. Топлофикация не може да въздейства върху температурата в помещението. Тя би трябвало да подава топлоносител с избрани параметри, от който клиентът контролира температурата в помещението. Топлофикация не може да каже, че в кухнята ви ще бъде 19 градуса или в хола 20 градуса. Това е решение на клиента. Топлофикация не може да му въздейства по никакъв метод. Топлофикация няма право да подава с по-ниска температура, тъй като в законите и наредбите за топлофикациите има избрани минимални параметри. Ако на открито е минус 10 градуса, а топлофикация подава минималната допустима температура, която е разчетена да вземем за пример за плюс 10 градуса на открито, няма да се загрее никой. На топломера ще се усети някаква топлинна сила, никой няма да я усети, само че ще би трябвало да се заплати. Какво вършим тогава. Единственият вид е, в случай че няма газ - прекъсване и точка.

- Значи може да се окаже, че ще бъдем на студено през зимата?
- Ако няма газ, да. Но като се има поради, че България е доста дребен потребител по отношение на европейските мащаби, надали ще се стигне до това. Дори България напълно да спре потреблението на газ, отново няма да се реши казусът.

- А в случай че от Европейски Съюз изискат понижение на потреблението на газ с 15% от всяка страна членка?
- Как ще го изискат, по отношение на какво ще се съпостави? Във всеки един миг се използва друго количество газ, в случай че приказваме за отопление, тъй като зависи от външните температури. 15 % понижение по отношение на кое? Това е някаква ПР акция, която на процедура няма по какъв начин да се случи. Ако съпоставяме по отношение на настоящето ползване на газ, то през зимата е шест пъти повече, жестоко казано. Това може да е някакъв апел на Европейската комисия, само че на него би трябвало да откликнат всички клиенти на топлофикация, с цел да се усети резултатът в самата топлофикация. Всички би трябвало да си понижат парното и тогава в действителност в топлофикация това ще се усети, тъй като ще би трябвало да подават по-малко топлота и надлежно да харчат по-малко газ. Този развой не може да се управлява от топлофикация, няма такава технология в света, не в България.
Енергийният специалист Явор Куюмджиев пред “Труд”: За някои консуматори гориво е належащо, без значение от цената


Има спешен проект на деяние при дефицит на газ, в който са дефинирани по този начин наречените консуматори, на които при никакви положения не би трябвало да бъде спиран природния газ. Това са топлофикациите, частните битови клиенти и предприятията с непрекъсваем цикъл на произвеждане, т.е. стъкларски фабрики и металургични комбинати, тъй като при тях, в случай че спре подаването, оборудванията им могат да бъдат изхвърлени на боклука. Необходимият газ за тях би трябвало да бъде обезпечен по някакъв метод без значение от цената. Как да стане това дано мислят тези, които ни докараха до там. Всички останали се изключват от подаването на газ.

Трябва да е ясно има ли недостиг
КЕВР желае данни за контрактуваните количества
Информацията ще бъде налична онлайн



От КЕВР желаят информация какви доставки на газ са контрактувани.

Комисията за енергийно и водно контролиране изиска незабавно информация от държавните сдружения по отношение на ограниченията, които подхващат за попречване на рецесия с доставките на газ през зимния интервал.

С оглед гарантиране сигурността на доставките и съблюдаване правилото на бистрота, КЕВР задължи “Булгаргаз” ЕАД да разгласява информация за нужните и неосигурени месечни количества природен газ, както и нужните потенциали през трансгранични уреди за транспорт до българския пазар за покриване на потреблението за интервала на идващите 12 месеца, оповестиха от енергийния регулатор.

Целта е всички пазарни участници да имат нужната информация и задоволително време, с цел да дават най-хубавите си предложения към “Булгаргаз”. Общественият снабдител би трябвало да подържа тази информация настояща на своята интернет страница и на осведомителната платформа на Газов Хъб “Балкан” ЕАД.

“Булгартрансгаз” ЕАД, в качеството си на оператор на оборудване за предпазване на природен газ, би трябвало да даде информация за подхванати ограничения в случаите на запазен и необработен потенциал от ползватели, както и за равнището на запълване на подземното газово вместилище “Чирен”.

От газовата борса “Газов Хъб Балкан” ЕАД се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които “Булгаргаз” е продал на всички извършени досега на платформата търгове по Програмата за освобождение на количества.

С решението си КЕВР изисква “Булгаргаз” да даде и спомагателна информация по отношение на осъществяването на настоящия контракт за доставка с “Газпром експорт”, както и дали сдружението е подхванало дейности за претендиране на неустойки за прекратените доставки.

Исканата от сдруженията информация би трябвало да бъде предоставена в период до 27 юли 2022 година и с оглед идното одобряване на цена на природния газ за месец август 2022 година
Препоръки на Европейската комисия


Според Брюксел не трябва да се позволява разваляне на съоръжения, което значи да не стопира подаването на газ за стъкларски и металургични предприятия.

Където е допустимо да се минава към възобновими или по-чисти източници, “но може да се наложи включване на въглищни, петролни и нуклеарни мощности за известно време, като се заобикаля дълготрайното завръщане към този тип сила, предлагат от Европейската комисия. Според Брюксел най-важни са:

- Обществено значими браншове, в това число опазване на здравето, храни, сигурност, сигурност, рафинерии и защита, както и даване на екологични услуги.

- Трансгранични вериги за доставки - браншове или промишлености, предоставящи артикули и услуги от решаващо значение за гладкото действие на веригите за доставки в Европейски Съюз.

- Повреждане на съоръжения - да се избегне обстановка, в която не могат да възобновят производството без обилни забавяния, поправки, регулаторно утвърждение и разноски.

- Възможности за понижаване на газа и заменяне на продукти/компоненти - степента, до която промишленостите могат да преминат към вносни компоненти/продукти и степента, до която търсенето на артикули или съставни елементи може да бъде задоволено посредством импорт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР