Може да се каже, че Йорданка Кузманова е перфекционист в

...
Може да се каже, че Йорданка Кузманова е перфекционист в
Коментари Харесай

Йорданка Кузманова: За мен професията и сцената са една Голгота

Може да се каже, че Йорданка Кузманова е перфекционист в своята работа. Творец с желязна дисциплинираност, възпитана у нея още от родителите й, а по-късно и от нейния учител във ВИТИЗ проф. Желчо Мандаджиев.

Понякога се чудя аз ли съм, не съм ли аз. Склонна съм към страдалчество, вероятно бъркам, само че за мен специалността и сцената са една Голгота, споделя актрисата. Йорданка не е решавала да става актриса. Просто едно дяволче е имало в нея, което я довело до огромната сцена.

Първите й стъпки като актриса са още на 4 години, когато разрязва една огромна завивка, плетена на една кука с години от баба й, и с този воал на главата обикаля като принцеса двора. Но си изпатила съществено за тази първа актьорска изява. Следва ролята на Луната в едно детско зрелище на “Червената шапчица” в първо поделение и т. н. Първата й роля в професионалния спектакъл е на варненска сцена в ролята на Боряна от едноименната пиеса на Йовков. Четири години Йорданка Кузманова играе във Варненския спектакъл и има доста функции. В това време приготвя моноспектакъла “Яворов-Мина” и след представянето му в София е поканена в Народния спектакъл. Там дебютира в ролята на Нина Заречная в пиесата “Чайка” на Чехов


С Ламбо - обичани сътрудници

По-късно Йорданка Кузманова ще изиграе и ролята на огромната актриса Аркадина в същата пиеса, само че в Младежкия спектакъл под режисурата на Младен Киселов.

2002 година вечно остава в живота на превъзходната актриса Йорданка Кузманова като преломна, за положително или зло. Отива в Калифорния поради трагично събитие, което в този момент се смесва в спомените й с действителностите, видени и изживени там. Минаха години. Кошмарът остана зад тила ми. Изживях огромен смут. Не говорех британски, служехме си с езика на жестовете. След всичко, на което бях очевидец, в този момент съм изцяло подготвена да ми дадат роля в “Спешно отделение”, споделя след нещастието актрисата и прибавя: “Беше минало известно време от събуждането на сина ми от тримесечна кома след злополука. И аз към този момент бях взела да свестявам се. Познатите ми българки там, до този миг давали ми всевъзможен тип поддръжка, измислиха още един метод - да им изнеса моноспектакъл от български творби... Хм, усетих се аз каква е работата - те желаеха да изляза от положението си на стрес, тъга, уплах. Подчиних се. Но аз нали не бях тръгнала за Америка на рецитал, не носех никакви текстове, ни облекла, бях уверена, че към този момент и памет нямам... Опитах се да се оправя. Ходех с бели листи пред себе си и започнах да нареждам пъзела от думи, които първи нахлуха в съзнанието ми, идващи като че ли от предходен мой живот. Докато щастлива гледах по какъв начин синът ми прави първите си стъпки, проговаря, прохожда, като че ли и паметта ми за българското слово взе да се връща... Първо, естествено, изплава “Лист отбрулен” от Яворов.

Който не е бил на гурбет, не би могъл да го почувства в цялата му мощ

Непрекъснато плачех. После се подредиха националните песни, след това - актуалната ни поезия. Получи се. На самата вечер всички плачехме. И детето ми се оправи. И приятелките ми се оправиха - съвършена организация, страховит копнеж, даже имаше цигулков акомпанимент. Който споделя, че българите единствено си пречат и завиждат, не е правилно. В Калифорния изпитах насладата да съм българка измежду българи, да дам и да получа любов.”


С Тодор Колев в сцена от "Двойникът "

Актрисата, която и до момента има съвършена фигура, изненадващо признава, че като госпожица е била много цялостна. Доста години обаче съблюдава безспорна диета. Днес царствената жрица на Мелпомена се поддържа с вървене пеш, планинарство, йога и плуване... Не обича да кара и постоянно може да бъде засечена да “се мята” на трамвай. Културтрегерите от по-възрастното потомство помнят почерпките й “по женски” в кафенето на Съюз на българските писатели. Кузманова признава, че и до през днешния ден е фенка на квалитетното бяло и алено вино, само че към този момент не употребява “твърдо гориво”.

Сега се поуспокоих и считам, че една сливова няма да ми навреди, майтапи се актрисата

И до през днешния ден идолът на стотици български мъже си пуска касетите на Джейн Фонда със записи на извършения по аеробика. Близките й не могат да се начудят на работохолизма й. Винаги философски е понасяла физическите премеждия. Нито ден не си е разрешила отпуск по болест.

Въпреки че по нея въздишат българските мъже от всички възрасти, тя слуша марша на Менделсон един-единствен път. Избраникът й е инженерът Иван Кочев, от него актрисата има наследник Свиден, който е “късно дете”. След няколко години взаимен живот пътищата на съпрузите се разделят, само че Кузманова избира да остане “волна амазонка” и да посвети живота си на своята майка и на Свиден.
Тя е една от действителните основателки на кафе-театъра. В годините на цензурата играе “Каретата” на Мериме в грандхотел “София”. Добри другари й споделят: “Ама по какъв начин по този начин играеш в питейни заведения?!”, тя обаче не им обръща внимание.

“Между сцената и живота има Берлинска стена. Ако опиташ да прескочиш тази бариера, попадаш непосредствено в патологията. Мислите ми са рошави, склонна съм към депресии, само че излизам от тях като барон Мюнхаузен. Не останах в Съединени американски щати, тъй като американците са си самодостатъчни, от 50 година те не учат география.”

След завръщането си в България изпада в отчайваща бедност поради насъбраните задължения, изключила си парното, само че всичко това през днешния ден е минало.

Щастлива съм, че избрах обичаната специалност, която непрестанно изисква да се доказваш Щастлива съм, че съм жива и че мога още да работя!, твърди Й. Кузманова.

Актьорът е като психоаналитик за своя воин, споделя актрисата.

И до през днешния ден преди всяка премиера, преди всеки театър Йорданка Кузманова няма капчица успокоение. Не театрално вибриране, а напряко трептене. Преди зрелище прави загряване на говорно-гласовия си уред, препрочита текста, усамотява се и се вълнува неимоверно. Проф. Желчо Мандаджиев я е наричал Джорданка Паниката. Но фенът вижда на сцената едно превъзходно осъществяване и е напряко обаян от майсторското й осъществяване.

Много са звездните й срещи с огромни театрали: прави специализация при Жан-Луи Баро във Франция, намира се с кинорежисьора Сергей Параджанов, Анатолий Ефрос, Георгий Товстоногов... И от всеки се е пробвала да “открадне” нещо, което може да е от изгода в работата й като актриса. Професията я среща и с Юрий Гагарин, който й дава подпис с посланието: “На бъдещата галактическа стюардеса от първия космонавт!”.

Подготви Паулина БОЯНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР