Може да не ви се вярва, но от първата прожекция

...
Може да не ви се вярва, но от първата прожекция
Коментари Харесай

Носталгия по миналото: Как изглеждаше Черноморието в „Оркестър без име“

Може да не ви се има вяра, само че от първата прожекция на „ Оркестър без име “ минаха 41 години. Животът през днешния ден е доста друг от това време, което някои отхвърлят, а други идеализират, само че едно е несъмнено – филмът неслучайно е заслужил почетно място в пантеона на българското кино, написа.

На този именит филм , както и на най-обичаните български ленти, може да се насладите когато и да е в. Платформата предлага огромна сбирка от типичен и модерни родни филми, които в никакъв случай няма да ни омръзнат и са обичани на няколко генерации българи.

Днес „ Оркестър без име “ не е филм , който гледаме още веднъж и още веднъж единствено от носталгия по предишното. В този сполучлив план са вложени напъните и геният на някои от най-обичаните дейци на изкуството през 70-те и 80-те години.
 
ЧРД на Антон Радичев (06.07.1947)! Откъс от българския игрален филм ''Оркестър без име'', 1982 година, на режисьора Людмил Кирков, по сюжет на Станислав Стратиев. Оператор е Виктор Чичов. Музиката във кино лентата е композирана от Борис Карадимчев.
— Човек на име Уве (@mihaylov_iliya)
Заснет е през 1980 година от режисьора Людмил Кирков и оператора Виктор Чичов по сюжет на Станислав Стратиев . За сюжета Стратиев се въодушевява от група музиканти, която свири в родния му софийски квартал Коньовица.

Тъй като сюжетът е написан особено за актьорите в основните функции, те резервират същинските си имена. От тях само Катерина Евро получава ролята след кастинг.

В началото на кино лентата героите на Велко Кънев, Георги Мамалев, Павел Поппандов, Филип Трифонов и Катерина Евро живеят в малко, умерено градче. Нали знаете, от тези, където „ от мрачно стартира денят и приключва с Първа стратегия “, както се пее в емблематичната ария на група „ Тангра “.

През 1980 година екипът снима по Южното Черноморие , по тази причина за провинциалното градче е определен Айтос – единствено на 30 км от Бургас , откъдето да стартира историята на петимата мечтатели, поели по пътя на музиката.
 
Оркестър Без Име / A Nameless Band (1981)
Режисьор: Людмил Кирков (Directed by Lyudmil Kirkov)
Сценарист: Станислав Стратиев (Screenwriter: Stanislav Stratiev)
— BulgarianCinema (@BulgarianCinema)
Тук в действителност царува спокойният дух на предишното. Виждаме сладкарница, магазин за облекла, книжарница и къщи и блокове, които по това време спадат към новото съвременно строителство.

По мемоари на хора от града идването на екипа на „ Оркестър без име “ провокира същински възторг.



Преди няколко години един от статистите във кино лентата си спомня, че му се наложило няколко пъти да хапне пасти и да пие битер лимон, до момента в който се снима сцената в сладкарничка „ Роза “ против читалището, където героите на Георги Мамалев и Филип Трифонов разискват бъдещото турне.

А Калудка Митева , която тогава е шефка на сладкарницата, също влиза във кино лентата, като продава лакомства на героите. Жената признава, че това са в действителност „ благи мемоари “ и постоянно се вълнува, когато гледа „ Оркестър без име “, предават от retro.bg.

„ Народно читалище „ Васил Левски 1869 “ в Айтос е и културният дом, където героят на Велко Кънев научава, че ще се наложи групата да пътува с Рени вместо със своята певица Ваня (Мария Каварджикова). Днес то продължава да съхранява българските дух и обичаи, като събира айтозлии за празнични концерти и събития.



Основните фотоси на „ Оркестър без име “ са в Златни пясъци , Слънчев бряг и Черноморец. Пристигането на натоварената с багаж и техника кола на музикантите на морето ни придвижва в света на предишното, когато до морето се пътуваше с Москвич, Жигула, Трабант, Вартбург или с влака, а след него – препълнен Икарус.

Когато музикантите идват в Златни пясъци , те са удивени от хубостта на курорта, а хотелите Астория и Гранд Хотел Варна, които към момента съществуват, са увековечени, дружно с ретро колите и симпатичните заведения за хранене , които през днешния ден са осъвременени.

И въпреки всичко, в случай че в този момент влезете в някой остарял хотел, колкото и реновиран да е той, незабавно ще ви впечатлят мащабът и размахът на строителството и архитектурата отпреди половин век.

Надписите по чадърите пред заведенията за хранене и хотелите гласят „ Швепс “, „ Мелба “, „ Плиска “, „ Торти “ и „ Бира “ – всичко, за което един курортист може да мечтае, до момента в който си почива край морето. Е, несъмнено, още тогава ги има и надписите на британски език, тъй като в курортите ни летуваха доста чужденци.
 
Вечният български филм " Оркестър без име "
— VCh (@vasvasvas510)
Всъщност, макар че действието се развива в Златни пясъци , Гранд Хотел Варна се намира в курорта Дружба, носещ името Св. Св. Константин и Елена през днешния ден. Хотелът е открит през 1977 година, като властта не пести средства за основаването му, а за плана е наета шведска строителна компания.

Хотелът е необятен , съвременен и хубав, което го прави желано място за доста концерти, специфични събития и симпозиуми през идващите години. „ Шведският “ хотел е посещаван от Тодор Живков, Paйнa Kaбaивaнcĸa, Hиĸoлa Гюзeлeв, „ злaтнитe мoмичeтa “ нa бългapcĸaтa xyдoжecтвeнa гимнacтиĸa, Xpиcтo Cтoичĸoв и доста други известни българи.

Там отсядат и международни звезди като Tинa Tъpнъp , Toтo Kутyньo, Юpий Бyĸoв, Бoби Чapлтън, cвeтoвният шaмпиoн пo шax Aнaтoлий Kapпoв и мнoгo дpyги.

Е, както евентуално помните, на героите от „ Оркестър без име “ не им провървява в Златни пясъци . Те се оказват излъгани, без стаи и присъединяване в Гранд Хотел Варна, а един от куфарите на Рени изчезва, до момента в който колата е паркирана пред хотела.

Когато действието се реалокира в Слънчев бряг и покрайнината, плажната линия се разкрива пред нас такава, каквато мнозина я помнят от времето, когато с месеци чакахме да получим карта за двете седмици в почивна база или бунгало.

Култовите фрагменти край морето са снимани на плаж Дюни , който се намира на 40 км южно от Бургас и на 7 км от Созопол. Там може да няма шезлонги и чадъри, само че всеки си носи забрадка, а мъжете сами са си сковали заслон, под който запалено играят белот.

За жадните липсва бийч бар, като заведението е малко по-далеч от плажа. За да стигнеш до него и да напълниш мрежестата торбичка със студена бира, може да се разминеш с някоя друга кокошка. А след това остава да предупредиш продавача да не се пробва да те цака с топла бира.

Вечер героите от „ оркестъра без име “ забавляват клиентите на дребен ресторант, който извън наподобява непретенциозен, само че предлага сантиментална и чаровна атмосфера (особено когато Рени запява тези песни за обич, разлъка и още нещо).

Мястото и през днешния ден е заведение , което пази загатна за легендите, снимали там, и се намира на брега на морето в местността Буджака, на юг от Созопол , в непосредствена непосредственост до къмпинг Каваци.

Култовите филми от предишното неслучайно остават вечно в сърцата на няколко генерации българи и си заслужават всяко последващо гледане. В тях откриваме актьори с голям гений и истории за фантазии, обич и още нещо.

А видеотеката на EON предлага богата кино сбирка от времето, когато левчето беше банкнота, а хората си споделяха посредством телеграми и телефонни централи – окончателно отминало, само че и все по този начин носталгично неустоимо.
 
Оркестър без име, 1981г. Филип Трифонов, Павел Попандов, Велко Кънев, Мария Кавърджикова
— Кадри от български филми (@onebgframe)
Внушителна видеотека в комфортно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от на вашето отдалечено. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията съгласно вашите ползи и желания. Те са комфортно разпределени в обособени жанрове. Каталогът се обновява непрестанно, тъй че в никакъв случай няма да скучаете. Филмовото наслаждение е обезпечено!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР