Може да кажем довиждане на дюните в местност Каваците.Това заяви

...
Може да кажем довиждане на дюните в местност Каваците.Това заяви
Коментари Харесай

Тома Белев: Може да кажем довиждане на дюните в местност Каваците

Може да кажем " сбогом " на дюните в околност " Каваците ".

Това съобщи някогашният заместник-министър на околната среда и водите Тома Белев.

" Дюните на " Каваците " изненадващо се трансфораха в земеделска земя. Агенцията по кадастър в Бургас е трансформирала статута им. Това ще бъде отразено в профилирана карта ", акцентира Белев.

" Специализираната карта е инструмент, който дефинира дюните, плажовете, оборудванията за предотвратяване на морския бряг и всички човешки и естествени обекти, които би трябвало да се пазят ", добави Тома Белев.

По думите му това е първият път, в който се изготвя такава карта.

" Започва след промени в Наредбата от 2020 година. През 2021 година Министерство на околната среда и водите наема експерти, които отиват на място през ноември и картират две напълно дребни дюни. В началото на 2022 година минава комисия, на която Институтът по океанология прави спънка във връзка с обсега на дюните. Тогава комисията взима решение, че би трябвало да се прекартират. Министерство на околната среда и водите се обръща към Българска академия на науките. През юни м.г. се дефинират границите на дюните, които са много близки до това, което е картирал Институтът по океанология. По неразбираеми аргументи, някой не е удовлетворен. Министерство на околната среда и водите наема нови специалисти, които понижават площта съвсем до първичната. Откриват единствено три дюни ", изясни Тома Белев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР